Weertje om het open water in te duiken; Xterra Greece en Groene Loper Run – WTJ 1139

MAANDAG – On-ge-lo-fe-lijk. Nee, ik heb het nu niet meer over de ultieme spurt van Mathieu van der Poel. Ik kijk naar de temperatuurmetingen van vandaag en lees het echt: Stampersgat was met 27 graden het warmste plekje van Nederland. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Waren we nu maar thuis gebleven in plaats van rondje Keukenhof-meubelboulevard-autoshows…


Alle gekheid op een stokje. Het was toch echt een Paasweekeinde om van te dromen. Eentje waarin de eerste slagen in open water weer geslagen zijn. Het duurt nog vier weken voor in de Dode Maasarm bij Beesel het eerste open water zwemonderdeel van een triathlon plaats heeft. Maar het is die 16e mei wel meteen tot een maximum van 3,8 kilometer zwemmen. Weliswaar hoeft die avond niemand meer op de fiets te stappen, maar toch. De watertemperatuur van de Maas ligt momenteel op 15,8 graden, dus het gaat de goede kant op. De dagen erna is het DUIN triathlon Almere.

Open water
Goed om alvast dat ‘open-water-gevoel’ weer te krijgen. We zagen op Social Media al heel wat foto’s van zwemmers in Nederlandse wateren voorbijkomen. Hieronder een selectie en een hilarische prent, die we bij Ronny Geleyn (zo Ronny, sta je ook eens in een WTJ) opsnorden.

  

Lekke band en daardoor helaas een DNF voor Maud op Xterra Greece

Het was op eerste paasdag ook Xterra Griekenland-tijd. Een week na de zeer geslaagde 70.3 Ironman stond Griekenland al weer in het teken van de driekamp. Nu de offroad-variant. Voor Maud Golsteyn het begin van het seizoen. Helaas pakte het voor de Limburgse specialiste – volgende week in actie op het WK in Pontevedra – niet zo goed uit. Ze kwam als zesde uit het water op vier minuten van de Belgische Xterra-debutante Charlotte Deldaele. Terwijl vooraan de Tsjechische Helena Erbenova en triple-wereldkampioene Lesley Paterson uit Schotland het heft in handen namen, kwam Maud dichterbij de concurrentie. Tot het noodlot toesloeg en ze na acht kilometer mountainbiken een lekke band kreeg, die niet te maken viel. Daar verloor ze alle tijd en verder strijden had – ook al met het oog op het WK in Pontevedra weinig zin. ,,Ik baal er enorm van”, aldus Maud. Vooraan liep Lesley weg van viervoudig Xterra Greece-kampioene Helena. Zo’n acht minuten na het sterkste duo mocht Charlotte bij haar debuut meteen het podium vullen. Het was na Anne-Sophie Marechal vorig jaar de tweede keer dat een Belgische in de top drie van een Xterra eindigde.

Vouliagmeni, dat kennen we nog van de Olympische triathlon


Bij de mannen gebeurt dat vaak genoeg. Ook paaszondag weer in Vouliagmeni, daar waar in 2004 de tweede Olympische triathlon werd gehouden. Met Hamish Carter en Kate Allen als Olympisch kampioenen. Kate Allen trouwens op een Mathieu-van-der-Poel-achtige manier. Volstrekt kansloos was ze na het zwemmen en feitelijk ook na het fietsen. Dankzij een fenomenale eindsprint haalde de Oostenrijkse toen topfavoriete Loretta Harrop nog bij. Voor Nederland mochten Wieke Hoogzaad en Tracy Looze-Hargreaves het meemaken. Zonder hoofdrol overigens. Maar we dwalen weer af. Het ging over de mannenwedstrijd Xterra. Een dubbel Frans succes (double France et double Arthur) met Arthur Serrieres, die brons inruilde voor goud en daarmee tevens zijn landgenoot Arthur Forissier ontroonde. Na het zwemmen waren het nog Mathurin Boutte en Maximilian Sasserath als eerste uit de prachtige zwembaai. Op het rotsachtige mountainike-parcours verstonden de Fransen elkaar très bien. Bij het lopen achterhaalde Yeray Luxem onder meer Sasserath en Francois Carloni, waarmee hij zijn derde plaats zeker stelde. Voor de 27e keer stond Yeray op een Xterra-podium, een indrukwekkend aantal. Zijn landgenoot Kris Coddens, gewezen winnaar van deze Xterra, keerde terug van een blesure en was voor nu tevreden met zijn zesde plaats.

Bij de agegroupers was er een vierde plaats voor Joost van Ulden bij de M50. Trouw Xterra-ganger Mark Waaijenberg werd zesde bij de M55. De agegroup-race werd gewonnen door de Italiaan Simone Lunghi en de Griekse Nantia Sinzanaki.
Groene Loper Run wordt ook marathon in 2020


Over de loopwedstrijden komen we de komende dagen nog wel te spreken. Alvast wel melden dat de Groen Loper Run in Maastricht volgend jaar een volwaardige marathon gaat krijgen. Het geslaagde paasevenement is onder de hoede van ExtraLeisure. Misschien omdat de hernieuwde Ironman nog even op zich laat wachten, is die 42 kilometer loop door de Limburgse hoofdstad geen gek idee. Temidden van de honderden atleten ook veel triatleten.

En een heel bekend duo. Team Super-Maan met Mathon van Eijsden en Glenn Wijntjens. Onvergetelijk blijft hun finish op de Ironman vorig jaar. Ze hadden de Heuvelland marathon willen doen, maar het parcours bleek niet geschikt. De revanche kwam er in de Groene Loper Run in hun eigen Maastricht. En weer kreeg het Limburgse publiek kippenvel, speaker Ralf op ’t Broek incluis.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.