Trailrunner Wouter en Pieterpad; Zandhapster Ragna; Kenya; Zwemlopen, RBR en Cannes – WTJ 1141


DINSDAG – Binnen de honderd uur het Pieterpad tussen Groningen en Maastricht afleggen. Het is evengoed een duursportprestatie van formaat. Wouter Huitzing uit Gouda kreeg het voor elkaar om lopend/rennend het pad van 498 kilometer lengte in 98,5 uur af te leggen. De trailrunner zet daarmee een record neer, waarvan mogelijk melding wordt gemaakt in het Guiness Book of Records. 31 uur na zijn start in Pieterburen pakte hij z’n eerste slaap pas in Vorden. Problemen had hij (zoals in de zomer soms triatleten) met de Holterberg waar hij z’n voeten kapot liep. In zijn sportvoedsel deed hij zijn geboorte- en woonplaats aan: Goudse stroopwafels. Na zo’n 300 kilometer kwam daar een warme pizza. Een paaseitje was er in elk geval niet bij. Met het record op zak rust Wouter uit. Even maar, want over drie weken trouwt hij met de vriendin, die hem geurende de bijna vier dagen bij stond. Jeroen Schep, betrokken bij de triathlon van Deventer aanstaande zondag, schreef al eens over Wouter. Na zijn snelle Pieterpad-race wordt zijn naam bekender.

Ragna Debats wint plotsklaps Marathon les Sables


Er was vorige week nog zo’n prestatie van een atlete, waarvan je eigenlijk zou denken ‘waarom hoorde ik hier nooit eerder van?’ We hebben het over Ragna Debats. Ragna wie? Deze Nederlandse won echter wel de Marathon des Sables, de zwaarste hardloopwedstrijd ter wereld: 225 kilometer door de Sahara. Ze deed er 22 uur en 33 minuten over. Tussen alle mannen werd ze er twaalfde overall mee en de tweede vrouw liet drie uur op zich wachten. Ranga komt uit Nijmegen, maar woont in Matadepera, nabij Barcelona. En dan te bedenken dat deze trailrunster 40 jaar is en moeder van een dochtertje van vier. We schreven het bij Mathieu van der Poel, we herhalen het bij Ragna Debats: on-ge-loof-lijk!

Kenyanen in documentaire op weg naar Pontevedra


We blijven nog even in Afrika, want in de aanloop naar de Multisport WK in Pontevedra is er een documentaire gemaakt met vijf jonge Kenyase atleten op weg naar dit WK. De titel van de docu is ‘Breaking the Ceiling’. De film volgt coach Vincent Ochieng, die jonge duatleten helpt hun droom te verwezenlijken namelijk mee doen aan het WK. Ochieng was ooit de beste triatleet van Kenya, hij doet nu mee bij de M30. Trainen op wielrennen is in het Afrikaanse land vanwege de slechte wegen eigenlijk alleen in sportstadje Iten mogelijk. Met geleende fietsen van zo’n 12 kilo gewicht is het nog enigszins behelpen, maar ze zijn er wel bij. Daar in Spanje. De beste van het quintet is Eddy Odhiambo, die vorig jaar in Fyn ook al was en daar vierde eindigde. In totaal doen er trouwens 16 (!) Kenyanen mee. Het is één van de 52 landen, die vanaf zaterdag acte de présence geven op de WK-week in Spanje. Met 3961 atleten is het WK multisport festival groter dan ooit. Hofleveranciers zijn de Britten met 927, de thuisploeg Spanje met 752 en de Amerikanen met 1 mannetje/vrouwtje minder.

Vervolgens is er het gat naar het vierde grootste land: Portugal (190 atleten). Nederland zou een 26e plaats innemen volgens de staatjes, die we eerder op de dag op Facebook plaatsten. Maar nu ik dat zo overneem, rijst twijfel aan de juistheid van al die mooie, gekleurde grafieken.

Meer zwemloop Het Lint


Terug naar paaszaterdag. Irene Ittmann merkte terecht op dat er nog een TV Soest-succesje geboekt was tijdens de zwemloop Het Lint van Vrouwentriathlon. We hadden inderdaad nog geen compleet overzicht van de wedstrijdjes. Nu wel. Zoals gezegd won Mandy Beukers uit het eigen Siosport/Vrouwentriathlon-team. De korte afstand werd gewonnen door Emma Strien. De jeugdgroep was verdeeld over jongens en meisjes. Hasib Yousef was de beste jongen, maar zestien tellen later kwam Louise Ittmann (ja, ja TV Soest) al als eerste meisje binnen. O ja, en om de mannen niet helemaal werkloos te laten toekijken was er ook een mannenserie. Die wed gewonnen door Peter Kuin met Onno Treur en René Miltenburg op de plaatsen twee en drie.

Zwemloop Delft voor Marcel en Martine

Als we dan toch in zwemloop-sferen zijn, pakken we Delft nog even mee. Die was een week eerder, georganiseerd door zwem- en waterpolovereniging D’Elft. Marcel Zijderhand won de langste afstand. Hij liet Robert van der Toon en Ron van den Graaf achter zich. Beste vrouw was Martine Tap, die Renske Verhulst en Cathy Schrijner versloeg. De ‘midden’ afstand was voor twee mooi klinkende namen: Alejandro Olveira en Yolanda Majewski. De kortse series gingen naar Floris Abbing, Emily Goijert, Fabries Adema en Zsazsa Klever. Dat laatste meisje ging wel heel hard trouwens. Onthou die naam.

RBR Rijnmond voor Robert


Robert van der Toorn viel trouwens een week later (met Pasen dus) wederom in de prijzen. Hij won de door TV Rijnmond georganiseerd run-bike-run. Best aardig bezet met Rijnmonders trouwens. Leon van der Wilde en Mark Wilson liepen het hardst de eerste wisselzone binnen, op de fiets was Robert niet bij te benen, in de slotrun maakte hij het af. Leon werd tweede, snelste fietser van de dag Martijn van Gemerden versloeg Mark in de strijd om de derde plaats. Was de betere fietser bij de mannen eindwinnaar, bij de vrouwen won juist de snelste loopster: Celine Hoogendijk verloor wat terrein bij het fietsen op Marigje Vernooij maar dat compenseerde met twee sterke runs. Na dit tweetal volgde op enige afstand Yvette Adams als derde.

Tenslotte nog even de halve van Cannes. Na Vincent Böhm op de 35e plaats volgden nog vier Nederlanders op enige afstand. Michael Leuven deed er 6.20 uur over, Joost van der Hart en Martijn de Jong bolden rond de 7 uur binnen en Rick Verbree revancheerde zich op zijn uitvallen vorig jaar en klokte nu 7.50 uur. Mannen: gefeliciteerd!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.