Jorik in Hall of Fame; Preview WTS Hamilton; ETU-Cup; WK Pontevedra en veel meer – WTJ 1142

WOENSDAG – Trikipedia is op de eerste plaats een nieuwssite met dagelijks al hetgeen ons is opgevallen op het gebied van multisport. Tegelijk werken we ook aan het verder opbouwen van een goede informatiebron, zoals onze grote broer Wikipedia dat als internetencyclopedie ook is. Daar hoort voor ons bij, een mooi pakket aan biografieën van atleten. De uitbreiding daarvan gaat minder snel dan we hoopten.

Vandaag is in elk geval Jorik van Egdom aan het kwartet namen (Rachel Klamer, Marco van der Stel, Mark Oude Bennink en Machiel Ittmann) toegevoegd. Van het genoemde viertal hebben we de bio’s ook weer geactualiseerd. Dat alleen vergt toch wel menig uurtje surfen langs alle bronnen en het vervolgens nog uitwerken. Dat zou best te doen zijn als we niet ook de dagelijkse WTJ op ons bordje krijgen. Maar we klagen niet. Gestage groei, dat hielden we ons voor bij het begin. Dat geldt voor het lezersbereik, dat geldt ook voor de verdere invulling van de atleten-pagina. We verwelkomen Jorik erbij. Een bewuste keuze in de aanloop naar zaterdag de tweede World Triathlon Series in Hamilton, Bermuda.

Gaan de Noren weer stunten op Bermuda?

Om 18 uur zaterdagmiddag Nederlandse tijd (het is op Bermuda vijf uur vroeger) gaan de mannen van start. Wordt het weer de Clean Sweep van de Noren? Ze komen van hoogtestage in de Sierra Nevada: Casper Stornes, Gustav Iden en Kristian Blummenfelt. In die volgorde verbaasden ze de triathlonwereld vorig jaar in Hamilton met hun sterke klimpartijen op Corkscrew Hill. De tegenstand is enorm. De Spanjaarden met Mario Mola, Javier Gomez (die daarna snel naar Pontevedra terug reist) en Fernando Alarza, Jonathan Brownlee die opgaat voor zijn 50e (!) WTS. De Fransen zijn er met Leo Bergère en Vincent Luis, nog wat jonge sterren en de Belgen ook weer op volle sterkte met Marten van Riel, Jelle Geens en Erwin Vanderplancke. In al dat geweld mag Jorik (startnummer 20) de Nederlandse eer hoog houden. Gezien de zwaarte van het parcours kan onze landgenoot wel eens voor een aangename verrassing gaan zorgen. Als de tegenstanders zijn imposante erelijst op onze site checken, weten ze genoeg.

Noch Jorik, noch Rachel Klamer worden genoemd in de preview van de ITU. Zoveel te beter, zeggen wij dan. Een underdog-rol is nooit verkeerd. In het vrouwenveld wordt natuurlijk de geblesseerde thuisfavoriete Flora Duffy gemist. Maar als de wedstrijd eenmaal in gang is – startschot 21 uur zaterdagavond, is Flora snel vergeten. Op papier staat het publiek op Bermuda een strijd tussen Katie Zaferes en wereldkampioene Vicky Holland te wachten. Krachtige atletes als Ashleigh Gentle en de Noorse Lotte Miller kunnen ver komen, de Britten hebben Jessica Learmonth en Non Stanford , de Amerikanen beschikken ook nog over Taylor Spivey en de Fransen brengen Cassandre Beaugrand in stelling. Rachel niet in het lijstje van topfavorietes, het kan gebeuren. Tegelijkertijd heeft ze alle hierboven genoemde concurrentes al eens verslagen, dus waarom zou het nu niet kunnen? Steun krijgt ze hopelijk van Maya Kingma en Kirsten Nuyes.

Cup-races op 3 continenten en WK Pontevedra barst los

Als het bij die ene wedstrijd bleef komend weekeinde, was het nog wel te overzien. Maar er zijn ‘dutchies everywhere’. In de ETU-Cup van het Portugese Quarteira bijvoorbeeld: Marco van der Stelen Pim Venderbosch.

Of in de African Cup in Rabat, Marokko: Donald Hillebregt en Jony Heerink.  Mohamad Masoo in de Asian Cup van Subic Bay, Philippijnen. Bovendien begint het Wereldkampioenschap Multi Sports Festival zaterdag met de run-bike-run. Bij de vrouwen is Sophie van der Most onze troef. Het beloftenkampioenschap biedt zeker medaillekansen met Thomas Cremers, Niels te Pas, Wesley Mols en Stijn Jansen. Junioren Olaf Jan Bosscher en Jaimy Voogt kunnen zich met de rest van de wereld meten en Shirin van Anrooij mag dan nog tot de jonkies behoren, kansrijk is ze zeker. Samen met Marije Hijman vormt de Zeeuwse de inbreng voor TeamNL op de openingsdag van de WK-week. Een jaar voordat het WK Multisport naar Nederland komt, is de inbreng in Spanje van agegroupers nog niet zo groot. Gelukkig zijn de Challenge-Tri Hard Series-organisatoren er. Om hun licht op te steken over wat hen volgend jaar te wachten staat. En….om mee te doen. Op de run-bike-run zijn ze met z’n vijven. Ook Anja Heijnen dingt mee naar de medailles. 4000 atleten, dat geeft ongeveer onderstaand beeld straks door de straten van Pontevedra.

 

Yvonne mag eindelijk uit haar winterslaap

Nu geen WK voor Yvonne van Vlerken. Volgend jaar in Almere beslist wel. Vonsy snakt al maanden naar haar eerste wedstrijd, maar het was een bewuste keuze om laat in te stappen. Zondag is het dan eindelijk zo ver met de Challenge Cancun, Mexico. We zijn razend benieuwd waar onze kampioene momenteel staat. Nóg een Challenge, maar dan in Mogan-Gran Canaria. Op deze halve zijn Pieter Heemeryck en Emma Pallant de te kloppen triatleten. Een mooie rol is hopelijk weggelegd voor Tessa Kortekaas – die we uiteraard komen supporteren op de Canarische Eilanden – en Brooke Brown.

IM Texas met Daniela debuterend in deboerwetsuits

Terwijl Brooke op de eilanden in de Atlantische Oceaan vertoeft is echtgenoot Alex de Boer uiteraard nog bij de Ironman Texas, waar hij zijn grote sterren in actie ziet. Viervoudige wereldkampioene Daniela Ryf doet voor het eerst deze Amerikaanse Ironman, tevens Noord-Amerikaans kampioenschap. Daar maakt Jocelyn McCauyley grote kans op. Matt Hanson was vorig jaar de snelste in de bizar snelle Ironman. Will Clarke, Matt Russell en de te elfder ure nog aangemelde Andrew Starykowicz zijn de voornaamste concurrenten.

70.3 Ironman Marbella

Challenge op Gran Canaria, dan kan Ironman in Spanje niet achterblijven. Ze zijn met een 70.3 Ironman in Marbella in Andalusië. Het imposante startveld wordt aangevoerd door Olympisch kampioen Alistair Brownlee. Mar ook Ivan Rana, Chris Leiferman, Andreas Dreitz en Kenneth Vandendriessche zijn er. Voor de Nederlandse lange afstandsmannen gaat het seizoen hier ook los: Steff Overmars en Milan en Omar Brons hebben lang genoeg getraind. Laura Philipp is de te kloppen vrouw. Dubbelboekingen zijn gedaan door Lisa Norden (op Bermuda) en Tessa Kortekaas. Of heeft Tessa een stunt in petto met twee halves in 1 weekend? Ook in het Braziliaanse Florianopolis is een 70.3 Ironman.

De paratriatleten zijn ook onderweg. In Milaan wacht hen de tweede World Cup wedstrijd van het jaar. Jetze Plat en Geert Schipper gaan ervoor. Dat geldt ook voor Marget Ijdema, Maurits Morsink en nieuwkomer Nico van der Burgt.

En dan hebben we nog een boel thuisblijvers, want de Teamcompetitie begint zondag in Arnhem. Of je hebt misschien wel trek in de sprint triathlon van Tri-Ami Deventer of de zwemloop Stellenplas in Heinkenszand. Of toch de Vlietloop in Oud Gastel? Gaan we het morgen in de onvervalste Hollandse preview over hebben.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.