Kortste triathlon ooit; Preview Chia Laguna, Doornik, Arnhem, Deventer, HeinkenszandWTJ 1143

DONDERDAG – Tussen alle du- en triathlondrukte door niet vergeten te gaan koekhappen, vrijmarkten of wc pot gooien hè. Het is per slot van rekening Koningsdag. Een echte Oranjetriathlon zoals vroeger Groningen of Wychen hebben we niet meer, al zijn er in beide plaatsen gelukkig wel nog/weer triathlons. Toch is er zaterdag wel degelijk een ludieke Koningsdagactiviteit gekoppeld aan onze sport.

Midwoud op stelten

Want in Midwoud gaat Jacob Hollander de kortste triathlon ooit organiseren. Het Noord-Hollandse dorpje begint ’s middags met de jeugd voor een triathlon van 25 meter in het zwembad naast het voetbalveld. Fietsend wordt de 150 meter afstand tussen bad en voetbalveld overbrugt en de laatste honderd meter gaan lopend naar de middenstip. Jacob schat in dat niemand er langer dan anderhalve minuut over doet. Het minuscule sportevenement wordt gehouden in samenwerking met de plaatselijke sportverenigingen. Jacob is jeugdtrainer bij de voetbalclub. Via Google zocht hij de kortste triathlon en nu hoopt hij op een vermelding in het Guiness Book of Records.

Op onze vraag wie de kanshebbers zijn op de snelste tijd in deze ultra-ultra-sprint, antwoordde Jacob lachend: ,,Hoe weet ik dat nou? Iedereen moet zich nog opgeven. En dat kan door gewoon vijf minuten van te voren op te komen dagen.’’ Het is dat we iets te doen hebben op deze drukke Koningsdag, anders reisden we meteen naar Midwoud.

Koningsdag: loopdag

Want er mogen dan geen tri- of duathlons zijn in Nederland op zaterdag, het aantal stratenlopen is niet op tien handen te tellen. Onder die veelvoud aan wedstrijden een eigen Trikipedia/Veerke-wedstrijd in Oud Gastel. Deelname van onder meer Rody Kroon, Jan Meysmans, Huub Maas, alle TOGA-atleten en atletiektoppers als Jeroen van Damme, Toon Heeren, Timo de Geus en Ricardo Sint Nicolaas. En zo is het hele land op deze Koningsdag volop in beweging en dat kun je bij de plots weer koude temperaturen ook maar beter doen.

Tessa toch!

Zaterdagavond nog vertrekken we naar Marbella, waar Trikipedia-triatlete Tessa Kortekaas mee doet aan de 70.3 Ironman. Even was er verwarring omdat dekselse Tess zich ook had ingeschreven voor de Challenge Gran Canaria. ,,Foutje!’’ reageert ze op zijn Rijk de Gooijers. Ach ja, zo kennen we ze weer. Er is zaterdag trouwens nog een halve triathlon, die best de moeite waard is: de Chia Laguna Sardinia op het Italiaanse eiland. Marco Corti en 17-voudig Ironman winnaar Marino Vanhoenacker zijn de grootste blikvangers, maar er doen ook acht Nederlandse agegroupers mee. En zelfs in de Challenge Taiwan zijn vijf landgenoten vertegenwoordigen op zowel de hele als halve afstanden.

BK Ploegentriathlon met veel Nederlandse toppers

Wordt in Nederland op 16 mei voor het eerst in open water gezwommen, in het Belgische Doornik waren ze dat zondag al van plan. Gelukkig hebben de flexibele organisatoren een uitwijkmogelijkheid naar het zwembad. Maar als we de website van Trigt mogen geloven meet het Meer van Chaufours al 17,2 graden. Voor de 750 meter zwemmen zit dat wel goed. Verder 20 km. fietsen en 5 km. lopen en dat in teamverband. Alle grote Belgische namen op de korte afstanden (Marten, Jelle en Erwin daargelaten) zijn bijeen in Doornik/Tournai. En ook de Nederlandse kleppers komen in actie. Menno Koolhaas, Marco Akershoek, Sven Strijk, Bas Diederen, Finn Timmermans zijn onder andere van de partij.

Arnhem is in eigen land ‘the place to be’ zondag

In eigen land dan, want daar barst het seizoen ook echt los hoor. Arnhem is the place to be. De zesde editie van de Teamtriathlon plus Arnhemse uitdaging. Volstrekt anders dan in voorgaande jaren toen Arnhem gedomineerd werd door de teams uit de teamcompetitie met zelfs een Super Sunday. Voor dit jaar ligt het zwaartepunt bij jeugd en junioren met kwalifciaties in de ochtend en A- en B-finales in  de middaguren. Wie hoog eindigt, maakt kans op deelname aan het EK in Weert over een dikke maand. Logisch dat het neusje van de zalm van onze triatleten van de toekomst present is. Onder aanvoering van – laten we zeggen – Barbara de Koning en Jesse Cuijpers. Maar dat kan zondag zo maar anders zijn. Genoeg kapers op de kust en wie is er qua triathlon het beste uit de winder gekomen. Dat is de grote vraag, die rond de klok van 16 uur beantwoord gaat worden. Tussendoor heeft Arnhem een miniserie, de ouder-kindserie, de Arnhemse uitdaging en recreantenseries. Teams van vier personen over het parcours, zoals we dat in Arnhem gewend zijn. En het mag dan bedoeld zijn als recreanten, als je naar de teamopstelling kijkt weet je genoeg. Het deelnemersveld is bovengemiddeld sterk.

Openluchtzwembad Klarenbeek is het hart van de wedstrijd. Fietsparcours kent ook elke Arnhemganger: Hommelseweg, Cattepoelseweg en Deelenseweg met keerpunten naargelang de afstand. Een sterk glooiend parcours met hoogteverschillen tot over de honderd meter.

Triathlon Deventer in vorm van time trial

Zondag is in het Borgelerbad van Deventer ook het startdecor van de triathlon Deventer van Triami. Een kleinschalige, gezellig triathlon, erg geschikt als start van het seizoen en voor beginners. Voor slechts 12 euro doe je al mee, kom daar tegenwoordig maar eens om. Zwemmen gebeurt in het buitenbad dus: 250 meter, 10 banen, fietsen op de ernaast gelegen wielerbaan 8 rondes maakt in totaal 10,4 kilometer. Lopen tenslotte in het Zandweteringpark naast de wielerbaan. Alles bij de hand dus. De eerste deelnemer start om 10.00 uur en zo gaat elke minuut een deelnemer van start in deze time trail. De jeugd vertrekt om 11.30 uur en de recreanten om 12 uur. De parcoursrecords staan op naam van Ynze Keulstra 28.51 uit 2015 en Marije Dankelman, die vorig jaar tot 32.26 kwam.

Preview zwemloop Heinkenszand

De derde wedstrijd zondag is nieuw. Het betreft de zwemloop in Heinkenszand, een initiatief van de Zeeuwse triatleet Chris Steenbakker. Hij heeft grootse plannen met zijn aquathlon, wil zelfs dat de NTB tot NK’s komt zodat zijn evenement zich kandidaat kan stellen. Zo ver is het nog niet. De wedstrijd maakt deel uit van het Autobedrijf Frijters zwemloopcircuit. Om 10 uur begint de nieuwkomer op de kalender. Met Sander de Bart, Arno Lambrecht en Erwin Langeler staat er een goed drietal aan het vertrek. Favoriete bij de vrouwen is Lynn Lossie. Chris doet zelf de korte afstand en heeft ook duatleet Alexander Picard zo ver gekregen dat ie mee doet. Om 11 uur gaat de kortste afstand zwembad Stelleplas in. Het lopen is ook langs de Stelleplas, maar dan bedoelen we het meer.

Dan is er volgens onze informatie vrijdagavond een crossduathlon in Oldebroek, maar verdere gegevens daarover ontbreken.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.