2e dag WK Pontevedra; Tessa en Gran Canaria; Marbella; Marino in Sardinië en Nederland – WTJ 1146


ZONDAG – De tweede dag van het WK Multisport Festival is aangebroken. De dag waarop de junioren hun strijd om de wereldtitel aangingen op de run-bike-run. Natuurlijk was de vaderlandse hoop gevestigd op Shirin van Anrooij, vorig jaar als jongste deelneemster al zilver in Denemarken achter de Italiaanse Costanza Arpinelli. De hooggespannen verwachtingen kon de Kapelse nu niet waarmaken. Ze kwam goed uit de startblokken, wisselde als vijfde op de genadeloos hard lopende Zwitserse Delia Sclabas al goed voor drie gouden plakken op EK atletiek midden afstand. Delia fietste iets minder hard dan de concurrentie maar behield haar voorsprong en kon het daarna eenvoudig afmaken. Tweede wereldtitel voor de 18-jarige atlete uit Bern. Costanza Arpinelli zakte één plaatsje naar zilver, brons ging naar de Spaanse Laura Duran Morote. In dat geweld schoot Shirin dit keer met name op het lopen tekort. Achter de ooit nog eens voor Nederland uitgekomen Luxemburgse Eva Daniels finishte ze als vijfde. Vooral in de tweede run verloor ze nog veel tijd. Ook Marije Hijman verbeterde zich niet ten opzichte van vorig jaar. Vijfde toen, zesde nu.

Olaf Jan net als Shirin vijfde

foto Claudia Striekwold

Veel nieuwe namen bij de jongens, waar Sergio Baxter Cabrera tot groot enthousiasme voor eigen publiek won voor de vice-Europees kampioen Vitalii Vorontsov. Derde was de verrassend sterke debutant Giani Vanden Broucke, daarmee de Belgische prijzenkast op dit WK verder vullend. Olaf Jan Bosscher startte voorzichtig. Misschien te voorzichtig, want in het verdere wedstrijdverloop kwam hij steeds dichterbij een mogelijke podiumklassering. De Fries finishte op zijn eerste WK uiteindelijk als vijfde.

foto Claudia Striekwold

Jaimy Voogt, eveneens debuterend, werd tiende. Op een totaal van 15 deelnemers.
Voor het eerst sinds jaren geen Nederlandse junioren in Quarteira voor de ETU-Cup. Het viel ook allemaal wel heel erg samen, al die wedstrijden. Veel andere Europese landen vaardigden wel teams af. Het leverde winst op voor de Brit Matthew Willis en de Italiaanse Beatrice Mallozzi. De Italiaanse staat daarmee al op twee keer winst dit jaar. Melilla won ze ook al. En Willis is – zoals we na zijn winst in Holten weten – een van de allerrapste lopers op dit moment in het triathlonveld.

Tessa maakt ons trots


We keren terug naar de zaterdag voor het overzicht van – zeg maar – de niet-ITU races. Ook nu weer beginnend met de hoogtepunten. Tja, het lijkt voor eigen parochie preken, maar wat Tessa Kortekaas toch weer liet zien in de Challenge Gran Canaria. Het vervult ons met trots om haar dan voor de derde keer dit seizoen te zien schitteren tussen de profs. Nu werd het zelfs haar kortste klassering ooit: tweede achter de (nog) ongenaakbare Emma Pallant. De favorieten bij zowel vrouwen als mannen wonnen de race. Pieter Heemeryck is schier onklopbaar de laatste maanden. Daytona, Salou en nu ook Gran Canaria voor de sympathieke Belg. Hij klopte Manuel Küng, de Oostenrijker die ooit de eerste halve Challenge van Almere won. De Spanjaard Nan Oliveras Font was de verrassende nummer drie. Zoals gezegd was Emma niet bij te benen. Maar Tessa klopte wel mooi de Zwitserse Celine Schaerer, toch niet de eerste de beste. Succesvol was de Challenge Mogan-Gran Canaria ook voor het Ter Aarse koppel Pascal Valentijn en Liane van Egmond. Ze werden respectievelijk 35e en achtste en dat leverde ze in hun agegroup 40 een vierde en eerste plaats op. Fraaie winst dus voor Liane. Met ook nog eens Anneloes Zuiderveen op de veertiende plaatst totaal en tweede F45 was het een geslaagde wedstrijd voor het Nederlands groepje deelnemers. Brooke Brown viel uit.

Dreitz klopt verrassend Ali Brownlee, Brons broers niet in top tien

foto IM

Ook de 70.3 Ironman Marbella was op zaterdag. We hadden ‘m op zondag in de agenda staan. Beide wedstrijden doen was voor Tessa dus al helemaal geen optie geweest. De 70.3 Ironman aan de Spaanse zuidkust werd zaterdag gewonnen door de Duitser Andreas Dreitz. Hij klopte niemand minder dan de tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee. De Italiaan Domenico Passuello finishte even later als derde. Kon Ali zijn favorietenstatus niet waarmaken, Laura Philipp deed dat wel. De Duitse is al weer in bloedvorm getuige haar riante zege (11 minuten) op de Zwitserse Nina Derron en nog veel meer op de Italiaanse Marta Benardi. In het profgeweld moesten Milan en Omar Brons dit keer genoegen nemen met een bijrol. Ze werden dertiende en twintigste bij de profs. Gisteren hebben ze hun reacties al laten optekenen op onze site. De inbreng van het rijtje Nederlandse agegrouerps was overigens groot. Liefst tien in de top tien van hun agegroup en een aantal daarmee ook tickets voor WK Nice. Marleen van den Broek zat het kortst. De Dolfijn-triatlete werd tweede D40. Brons was er voor team/stadgenoot Pieter Iedma bij de M60. In diezelfde leeftijdsgroep was Aart van Wijk goed voor de vijfde plaats. Zesde werden maar liefst drie vrouwen: Marieke de Groot (F30), Nelleke Baldé (F35) en Annemiek Schleurholts (F45). Het was toch vooral girl-power in Andalusië, want op Pieter en Aart na waren alle top-tieners vrouwen. Kirsty van der Geest wed zevende F25, Jeanette Smelt achtste F35, Angelique van der Linden achtste F45 en Inge Heus tiende F35.

Marino wint Chia Laguna


Marino Vanhoenacker kan het zich permitteren om buiten de grote circuits om aantrekkelijke wedstrijden te zoeken. Hij was op uitnodiging op Sardinië en deed mee aan de halve Chia Laguna. De sterke Belg won prompt. Hij liet titelverdediger Daniel Fontana vijf minuten achter zich en Marco Corti zelfs een kwartier. Negen vrouwen aan de start waarvan de Duitse Anine Hell als enige binnen de vijf uur bleef en dus won. Geen Nederlandse deelnemers op de halve, wel op de Oympische afstand. Remko Wim Moeys eindigde 21e, broer Branko Diederik Moeys 102e.

Deventer en Heinkenszand
We geven alvast mee de winnaars van de triathlon Deventer. Dat waren vanochtend Devi Wolthuizen en Deborah Wissink, allebei met nieuwe parcoursrecord. En op de zwemloop van Heinkenszand kwamen Arno Lambrecht en Lynn Lossie als besten uit de bus.

De laatste leverde een knappe dubbelslag af, want zaterdag won ze nog de pittige halve marathon Vlietloop van Oud Gasel in en pr voor haar: 1.25.33. Het Vlietloop-parcoursrecord van Yvonne van Vlerken (momenteel bezig aan de Challenge Cancun en daarin op een vijfde plaats na het zwemmen) bleef voor Lynn nog wel buiten bereik.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.