Yvonne van Vlerken snelt als vanouds naar het podium, nu van Challenge Cancun!

ZONDAG – Het was de proloog voor Yvonne van Vlerken. Veel later dan normaal begon ze in het Mexicaanse Cancun aan het nieuwe triathlonseizoen. Een jaar zonder heles, maar wel inmiddels met een ‘kale marathon’ in Leipzig in 2.47 en de intentie om er in het najaar nog eentje te doen.

Vandaag weer als vanouds de zwem-, fiets- en loopcombinatie. Vonsy kwam als vijfde uit het water en reed vervolgens naar een vierde plaats bij het fietsen. De onderlinge tijdsverschillen aan de top werden steeds groter. Yvonne stroopte de mouwen nog eens op voor een warme, maar snelle marathon. Ze achterhaalde de nummer drie en kwam daarmee weer op het podium. Alsof het niks is.

De mannenwinst ging naar Andy Potts. De Amerikaan bleef Noorderbuur Cody Beals een dik minuutje voor. Ben Hoffmann bezette de derde plaats. Sombrero voor Andy, die van meet af aan de koppositie in nam al liepen de verschillen nooit heel hoog op.

 

Een kop-staart-overwinning ook bij de vrouwen voor Ellie Salthouse. Tegen de Australische was in triathlonstad Cancun geen kruid gewassen. Ze had na het zwemmen al bijna twee minuten op Mirinda Carfrae en dat werd gaandeweg de dag meer. Het verschil op bijvoorbeeld Yvonne was na 25 kilometer hard doortrappen acht minuten. Na zestig kilometer was het gat gegroeid naar elf minuten. Salthouse lag toen ook al vier minuten voor op Carfrae. Yvonne hield wel zicht op het podium met Maddy Pesch nog voor zich.

Bij aanvang van de marathon had Ellie vijf minuten marge op Mirinda, twaalf minuten op Maddy en een kwartier op Yvonne. Wie dacht dat Salthouse het rustig aan zou doen, kwam bedrogen uit. Na ook nog een van de snelste halve marathons kwam ze uit op 4.09.37 uur en duurde het vervolgens 9 minuten vooraleer oud-Hawaii winnares Mirinda Carfrae samen met haar dochtertje over het rood-witte Challenge tapijt kwam langs de Mexicaanse Mariachi. En toen. Ja toen volgde Yvonne al. Na Tessa gisteren in Gran Canaria nog een Nederlandse op het Challenge podium dit weekend. Het kan niet op.

Reacties van Yvonne  hopen we in de loop van de avond te krijgen. Wij feliciteren haar alvast van harte met deze superprestatie!

 

Featureplaat: startfoto met tweede van links Yvonne van Vlerken.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.