Zwemloop Heinkenszand; Kwalificaties EK in Arnhem; Tri Deventer voor Devi en Deborah – WTJ 1147

ZONDAG – Het houdt niet meer op dit weekeinde met wedstrijden. Vandaag was ook Nederland aan de beurt. De zwemloop in zwembad Stellenplas te Heinkenszand was nieuw op de kalender. Een initiatief van Chris Steenbakker, die het evenement samen met zijn moeder (!) organiseerde. Chris deed zelf mee aan de halve afstand en werd derde. De winst op die korte afstand ging naar Brandon Groeneveld, talentje uit Papendrecht en topzwemster Roos Englebert uit Oud Gastel, die er de Vlietloop in eigen dorp voor liet schieten.

Lynn Lossie pakt dubbel Vlietloop-zwemloop

Dat deed niet Lynn Lossie, die nota bene de halve marathon zaterdag combineerde met de lange zwemloop zondag. Het legde de Woensdrechtse geen windeieren. Ze won beide wedstrijden. In Zeeland liet ze de Vlaamse Sophie Vercruyssen en de Zeeuwsvlaamse Emke Erpelinck achter zich. Bij de mannen zorgde Arno Lambrecht ervoor dat de traditie van een Belgische winnaar doorgaat. Hij kwam al met drie minuten (!) voorsprong uit het water. Daar konden Sander de Bart en Erwin Langeler niet veel verandering meer in brengen. In die volgorde kwamen ze als nummer 2 en 3 onder de watrerglijbanen en finishboog door.

Op de sprint-afstand was het een Belgische dubbelslag met Arnoud van Langenhove en Hasse Fleerackers. Bij de mini’s won Sibe Bauters – eveneens een Belg – en de Zeeuwse Coline van den Barselaar. Jock van Bragt deed het achter Brandon goed op de halve, hij traint bij RTC Brabant. Chris zelf was tevreden over de geslaagde primeur, niet zozeer over zijn eigen prestatie. ,,Vijf dagen Rome en geen warming up deden mijn eigen snelheid geen goed’’, kon hij er na afloop nog wel mee lachen.

Nieuw parcoursrecord voor Devi in Deventer

In Deventer werd Ynze Keulstra niet alleen geklopt door Devi Wolthuizen, hij raakte ook zijn parcoursrecord kwijt. Al bij de tweede editie zette de jonge Ynze een scherpe tijd neer op het parcours waar nog steeds gebruik van gemaakt wordt: 28.51 minuten. Pas vier jaar later duikt Devi er nipt onder: 28.47 in deze triathlon in tijdritvorm (elke minuut een start). Het verschil was overduidelijk: 47 seconden was Devi sneller bij zijn eerste deelname aan de Triami-triathlon in de Koekenstad. Na Ynze volgde Bram Smit op een prima derde plaats. Oud-winnaar en stadsfavoriet Jorn Knops liet de vierde eindtijd op de klokken zetten. Hij ging een rijtje stadgenoten vooraf: Mario Salvador Sutton en Henk Wildeman. Maar Deventer werd even omgedoopt in DevInter.

Deborah niet te stuiten

Bij de vrouwen stond er geen maat op Deborah Wissink. De eredivisie-topper was bijna drie minuten rapper met de sprint-afstandjes klaar dan Lieke Hegeman. Zij bleef op haar beurt de Vlaamse Kaat van Eynde vier tellen voor. Maar dat wisten de triatleten pas na afloop toen iedereen binnen was en de tijden verwerkt. Voormalig juniortopper Elianne Huitema kwam op een vierde plaats en Janine Kamphuis uit Raalte behaalde de vijfde plaats van 25 wedstrijdatleten totaal. Deborah verbrak trouwens ook het parcoursrecord, wat in handen was bij Marije Dankelman. Bij de recreanten was Glenn ten Berge de betere van o.a. mede-organisator Jeroen Schep. Twee Wendy’s vooraan bij de vrouwen-recreanten: Wendy Jimmink won van Wendy Snel.

Jesse, Ian, Silke en Robin mogen zich opmaken voor EK Weert!

Het was een spannende dag voor de jeugd- en juniorentriatleten vandaag in Arnhem. De Gelderse wedstrijd bepaalde deelname aan zowel het EK junioren in Weert als het EK jeugd in Kitzbühl. Om maar meteen terzake te komen: Jesse Cuijpers, Ian Pennekamp, Silke de Wolde en Robin Dreyling gaan ons land vertegenwoordigen bij de thuiswedstrijd: het EK in Weert. Zij wonnen vandaag de A-finale of werden tweede. Bovendien mogen Jesse en Robin ook naar het EK in Kitzbühl omdat zij uit de lichting 2002-2004 (juegd) komen.

(Foto: Christie Brouwer)

In Arnhem moesten onze talenten eerst ’s ochtends een snelle tijd neerzetten om zich te kwalificeren voor de A- dan wel B-finale. Favoriet Gjalt Panjer ging het hardst. Hij hield Joost Friderichs drie seconden en Simon den Braber elf tellen achter zich. Gilles Cuijpers was de zestiende en laatste voor de finales. Dat werd een heel andere wedstrijd. Ian kwam het snelst uit het bad van Klarenbeek. Na het fietsen was Syb de Jong juist vooruit. Maar de verschillen waren klein. Binnen een halve minuut waren 14 van de 16 triatleten aan het lopen. Aan de streep op de grasweide van het bad was het Jesse Cuijpers uit Beek die aan het langste eind trok. Zes seconden later gevolgd door Ian Pennekamp, derde werd Niels van Lanen. De jongeman uit Elst valt nog net buiten de boot, eerste reserve zeg maar. Syb de Jong en Mischa Hermans volgden hen op de voet en als zesde kwam ochtendwinnaar Gjalt Panjer binnen.

(Foto Christie Brouwer)

Silke bezig aan sterk seizoen

Bij de juniores zwom Silke de Wolde meteen naar de kop, fietsend nam stadsgenote Romy Spoelder de leiding over, maar die kon daar bij het lopen geen vervolg aan geven. Silke hernam de leiding en kreeg Robin Dreyling (eveneens Almere) achter zich aan. Luna de Bruin liet de snelste looptijd noteren en keerde terug naar een vierde plats net achter Kim van ’t Verlaat op de derde plek. Maar Silke en Robin bleven buiten schot. Silke mag bovendien deze week nog naar het WK aquathlon in Pontevedra. Barbara de Koning, vorig jaar nog zesde op de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië kwam als kersverse juniore tot een vijfde plaats, haar jongere zusje Sonja finishte als zesde. De B-finales werden gewonnen door Timo Feenstra en Britt van den Hoven.

(Foto Christie Brouwer)

Teams met Dolfijn en EDO Sports

Verder stond Arnhem natuurlijk weer in het teken van de Teamtriathlon. Beste kwartet bij de mannen was De Dolfijn 1 met Oscar Sondermeijer, Thomas van Dop, Wouter Dijkshoorn en Wilbert Grooters. Zij waren toch een klasse beter dan de Innovative Group/VZC en de Dordtse Brigade. Bij de vrouwen won het team van EDO Sports met Eline Thijssen, Anna Witteveen en Diede Diederiks. Twinitg tellen later ook daar De Dolfijn op het podium. Derde werd Trion Nijmegen. Aan de start veel routiniers zoals Judy van den Berg, Neiske Becks en Lucienne Groenendijk.

70.3 IM Marbella trok liefst 67 Nederl;anders

We komen nog even terug op 70.3 Ironman Marbella. Want Milan en Omar mochten dan als profs meedraaien. Tussen de twee broers kwamen nog twee Nederlanders binnen, die het goed deden maar toch niet in de top tien van agegroupers terecht kwamen. Het waren Tim Geraedts op een 62e plaats in 4.36 (twaalf minuten na Milan) en Stephan van Brummelen, die 111e werd een minuut rapper dan Milan. Ook de prestaties van Daniel Nagel (123e), Kees Kodde (138e), Richard de Vroome (173e), Sander Smeets (177e) en Xander Schelfhout (236e) mochten er wezen. Allen onder de vijf uur. En dat bij de meest woelige en ook nog eens koude zee en een zeer zwaar fietsparcours. O ja, ook deejay Mathon van Eijsden finishte. Dit keer zonder Glenn uit het vermaarde Super-Maan team. Mathon deed er nu 7.27 uur over. Liefst 67 Nederlanders deden mee aan deze pas tweede editie van 70.3 IM Marbella.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.