Derde plaats voor Per in Challenge Taiwan; verder Ines wint RBR en BK Ploegen Doornik – WTJ 1149


MAANDAG – Challenge heeft niet zo veel heles als Ironman. Afgelopen weekeinde was er wel eentje, in het verre Taiwan. De tortelduifjes Van Vlerken waren ver uiteen dit weekeinde. Terwijl vrouwtjelief Yvonne zich opmaakte voor haar eerste race in het Mexicaanse Cancun stond ega Per klaar voor zijn eerste hele dit jaar: de Challenge Taiwan. Het pakte goed uit. Achter topfavoriet Romain Guillaume uit Frankrijk en de ietwat verrassende Spanjaard Michale Patrick Alonso McKernan werd Per derde. Ruim voor zijn landgenoot en mede-favoriet Michael Raelert, die wel veruit als eerste uit het water kwam. Romain Guillaume – reeds winnaar van zeven heles zowel Ironmans als Challenges – ging er op de fiets meteen vandoor. Hij bouwde een veilige marge in voor de marathon, die hij in 3.13 aflegde. De eindtijd van de Fransman kwam uit op 8.30.15 uur. Zeven minuten later volgde de sterk gelopen Spanjaard. Per kwam als vierde uit het water, liet vervolgens de derde fiets- en looptijd noteren en brons was ook zijn deel. De ‘Hollandse Duitser’ finishte in 8.41.55. Na hem volgden triathlonlegendes Michael Raelert, Cameron Brown en Petr Vabrousek.

Spannende vrouwenstrijd in Taiwan


Een spannende race bij de vrouwen waar Lisa Roberts na het zwemmen tegen een ogenschijnlijk hopeloze achterstand van 12 minuten aankeek op de Duitse Carolin Lehrieder. Zij liep nog verder uit bij het fietsen zodat Carolin met een kwartier voorsprong aan de marathon kon beginnen. Toch was dat niet haar ding. Langzaam maar zeker sloop Lisa dichterbij. Een soort kat en muisspel tegen het eind en vervolgens sloeg ze alsnog toe. De Amerikaanse won met 2,5 minuut voorsprong op de Duitse, die in het zicht van de finish in Taiwan strandde. Eindtijden 9.10.38 en 9.13.16 De Nieuw-Zeelandse Julia Grant eindigde op respectabele afstand op een derde plaats in 9.55 uur.
Over tijden gesproken. De Ironman Texas leverde wel weer twee nationale records op. Mauricio Mendez Cruz bracht het Mexicaanse record op 8.15.44 en Allan Hovda zette een nieuwe Noorse besttijd neer: 8.20.46 uur.

Ines van der Linden wint RBR Revermont


De duathlon in het Franse Revermont werd gewonnen door de Fransman Victor Henry en de geboren Hollandse maar al jaren in Frankrijk wonende (en ook Frans paspoort) Ines van de Linden. Zij was aanvankelijk baanatlete, maar dringt nu ook door in de du- en triathlonscene.

De Zuidamerikaanse wedstrijden


Exact dezelfde – Braziliaanse – winnaars in de 70.3 Ironman Florianopolis. Igor Amorelli en Pamella Oliveira verdedigden hun titels met verve. Beiden gingen sneller dan vorig jaar al was dat voor Igo maar 20 seconden en voor Pamella vijf minuten. De winnaar van de tweede Ironman Maastricht in 2016 liet in eigen land de Fransman Yvan Jarrige en zijn landgenoot Bruno Mattheus achter zich. Pamella klopte landgenotes Luisa Cravo en Gisele Bertucci.


Nog in Zuid-Amerika, maar dan in Salinas, Ecuador, was een ITU-race om de American Cup. Onze triatleet Arjan Meesterburrie was er, maar volgens hem verliep het evenement chaotisch. ,,De hoofdorganisator is in Pontevedra op het WK, daarmee liepen de nevenwedstrijden in het honderd. Geen uitslagen en het water bij de waterposten was snel op.’’ De wedstrijden voor de profs verliepen beter. Winnaar was de enige Amerikaan aan de start Collin Chartier. Bij de vrouwen won thuisfavoriete Elisabeth Bravo, Olympisch deelneemster in Rio (waar ze 47e werd).

Sven  op podium in Doornik


In België draaide zondag alles om het nationaal kampioenschap ploegentriathlon in Doornik/Tournai met – zoals we al aankondigden – ook Nederlandse inbreng. Bij de mannen waren het de triatleten van TDL-Forsite uit Leuven, die al vroeg op de dag een toptijd neerzetten, waar de andere teams zich uiteindelijk op stuk beten. Winst dus voor Stijn Goris, Wannes Swinnen, Dries Matthys, Antonio Hernaert, Arthur de Jaegher, Tuur Lemmens en Simon Folens. De buitentemperatuur nodigde niet uit om het Meer van Chaufours in te duiken. Het 33 meter (!) lange binnenbad van Doornik bood uitkomst al is het dan wel behelpen. De Leuvense formatie hield stand tot het eind met op de tweede plaats de Doornikse formatie Trigt Arena. Derde werd Atriac Antwerpen.En daarin zat  onze Nederlander Sven Strijk . In het vierde geëindigde team SP&O Simac zat Finn Timmermans. KTT had Marco Akershoek en Youri Keulen in de gelederen en werd 5e, SMO Specialized met Bas Diederen in de gelederen werd achtste. Ruben Martens kwam uit voor het tweede team van SMO Specialized dat 26e in de eindrangschikking stond.

Bij de vrouwen was de Antwerpse formatie Atriac wel succesvol. De club werd vertegenwoordigd door Laura Swannet, Britt Heirman, Heleen Adams, Christine Verdonck en Jolien Vermeylen. Zij versloegen de LTTD-vrouwen uit Deinze met een dikke minuut. Dat zilver was nipt want slechts 1 tel langer had EFC-ITC nodig voor de sprint afstanden.

Geen kleine organisatie overigens, dat BK Ploegentriathlon. Als je bedenkt dat alles nog snel is omgezet van open zwemwater naar zwembad en dat voor 170 (!) deelnemende ploegen. Chapeau!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.