Nog ’s Bermuda; Mo; RBR Oldebroek; Marco elfde in Afrika; RIP Chris; Iron Fran – WTJ 1151

WOENSDAG – Als je van elke triatleet na een wedstrijd meteen alle achtergronden kunt optekenen, dan krijg je een veel beter beeld van hoe zo’n wedstrijd nu verlopen is. Neem als voorbeeld de tweede World Triathlon Series op Bermuda. De vastlopende ketting bij het fietsten van Maya Kingma hadden we, de zijsteken van Rachel Klamer ook wel. Maar dat ze tot twee keer toe moest wandelen, lazen we verder nergens terug. En ook niet dat Kirsten Nuyes in de week ervoor flink ziek was geweest. Bij de mannen had Jorik ook niet goed een verklaring voor zijn zware looponderdeel. Na zeer actief op het fietsen en de hele groep op sleeptouw behalve de Duitser Jonas Schomburg, verliep het lopen teleurstellend. ,,Het ging goed tot ik steken in mijn zij kreeg en later last van mijn maag.’’

Mo zat urenlang vast op vliegveld

Weer een ander verhaal kwam van Mohamad Masoo, die voor het eerst in zijn leven een aansluitende vlucht miste naar zijn wedstrijd, in dit geval de Asian Cup op Subic Bay, Filippijnen. Hij moest 30 uur op het vliegveld blijven en vervolgens 16 uur vliegen. Hij arriveerde 5 uur voor aanvang bij de wedstrijd en kreeg vervolgens…..twee penalties omdat hij de race-briefing gemist had. Als laatste mocht hij zich opstellen op de startlijn en in de eerste wisselzone 15 seconden wachten alvorens te gaan fietsen. Meer dan de wedstrijd uitlopen zat er niet in voor Mo. Het zegt alles over zijn ‘slechts’ 37e plaats in deze wedstrijd. Reactie Mo: ,,Yeah, definitely not lucky with my performance, but will continue my journey and already working hard again to get even stronger next race.’’

Lars mag nog niet op zijn Ceepo, ATB dan maar voor WK wegduathlon

En nog zo’n verhaal, wat een heel andere draai kreeg toen we hem op social media met z’n fiets zagen staan. De 40e plaats van Lars Vreugdenhil op het WK wegduathlon kwam tot stand op een…mountainbike. Straf staaltje hardfietsen Lars!

Hofman en Harmsma winnen run-bike-run Oldebroek

We gaan nog even terug naar afgelopen vrijdag. Het duurde even vooraleer de run-bike-run uitslag van Oldebroek gepresenteerd kon worden, maar vandaag gaf de organisatie (Veluwse eun-bike-run) ze dan toch vrij. De winst ging naar Arjan Hofman, die zaterdag in zijn eigen Nunspeet de tweede wedstrijd in de MaxiPromo run-bike-run competitie kan winnen. In Oldebroek was hij superieur aan Arnold van de Streek uit Oldebroek en Bas Mekking uit Heerde. Veel nieuwe namen, die de gevestigde orde klop gaven. Zo finishte Johan Neevel op een zesde, Tom de Jong op een achtste en Peter van Grootheest op een veertiende plaats. Toegegeven, Peter is vooral sterk zwemmer. Marijke Harmsma was de grote favoriete en maakte het ook waar. Toch was het spannend met op een half minuutje Eveline Houtman en weer een minuut later Anja Leusink. Bij de duo’s won het team Aartec Engineering met Snelderwaard en Van Olst in de gelederen. Komende zaterdag is de tweede wedstrijd in dit circuitje: Nunspeet. Aanvang: 10 uur. 4,2 km. crossloop-12 km. ATB en 2,2 km. run. Maximaal 125 deelnemers. Wees er op tijd bij, want vol is vol.

Marco keurig elfde in Tunesische triathlon om African Cup

Gek genoeg op 1 mei, in vrijwel alle landen buiten Nederland een vrije Dag van de Arbeid, waren er vandaag geen wedstrijden op het WK Multisports Festival in Pontevedra. Marco Akershoek – ooit trouwens Europees kampioen crosstriathlon – week daarom maar uit naar de Yasmine Hammamet, een populaire badplaats aan de Tunesische oostkust. Een ITU-race om de African Cup, dus punten te verdienen voor de man uit Ouddorp, die zijn zinnen dit jaar heeft gezet op de Brouwersdam triathlon over enkele weken. Maar internationaal blijft Marco ook aan de weg timmeren natuurlijk. De race begon enigszins wanordelijk. Niet alle triatleten konden het startschot horen, ook Marco dook te laat de Middellandse Zee in. ,,Ik miste hem gewoon. Toch kwam ik er nog als vijfde uit en een snelle wissel bracht me als derde op de fiets. We kwamen in een kopgroep van twintig man met één Duitser vooruit, die ook gewonnen heeft. Voor mezelf een stabiele race en zelfverzekerd om nog een stap te zetten in de verdere races.’’ Het was voor Marco de tweede triathlon binnen vier dagen, zondag deed hij in het natte en koude Doornik mee aan het BK ploegentriathlon, nu in het droge en hete Tunesië aan de African Cup. Het kan verkeren.

Verplaatsingen Almere en Klazienaveen

Nog paar organisatorische nieuwtjes. Net als eerder de Tijdrit Almere verplaatst ook de DUIN triathlon zich van deze nieuwe stadswijk naar waar het met triathlon in Flevoland allemaal ooit begon: Almere-Haven. En ook in Klazienaveen gaan ze schuiven. Althans de wisselzone en finishgebied trekken weg van het plein voor de Witte Olifant naar de noordzijde van het Esdal College. Daar is meer plaats om het groeiend aantal deelnemers te kunnen ontvangen.

Leven van Xtrememan Chris Stirling ging nooit van een leien dakje

Een zeer triest en een somber bericht uit Engeland. Ten eerste de plotse dood van Chris Stirling, succesvol Xtreme triatleet. Slechts 37 jaar oud. In 2012 deed ie plompverloren mee aan de Celtman. Zonder training op een gewone tweewieler. Twee jaar later was hij al tweede en won de Wasdale triathlon. Nadat hij in 2015 wederom tweede was geworden, stelde Chris zich ten doel de Celtman snel te gaan winnen. Dat gebeurde in 2017, het jaar waarin hij ook de Canadaman XTreme won. Vorig jaar was hij dan nog de beste in The Brutal, een race waarin hij Hidde Bekhuis (ook geen kleintje hierin) op anderhalf uur zette. Achtste werd hij bovendien in de Norseman.

Herbert Krabl van Slowtwitch.com interviewde Chris vorig jaar nog. Ze bespraken zijn tienerjaren waarin alcohol, drugs en depressies elkaar afwisselden. Hij vertelde toen dat de wedstrijden in de wilde natuur hem een andere kant uitgestuurd hadden, maar dat het nog niet altijd van een leien dakje ging. Krabl in zijn memoriam: ,,I never thought mucht about what that meant, or maybe I simply wanted to see that all was well now. But maybe we all need to listen more closely to what people tel lus, and offer help more frequently.’’ De schrijver en feitelijk de hele triathlonwereld hoopt dat Chris nu rust moge vinden en zo nu en dan in de hemel een berg mag beklimmen. RIP Chris.

Iron Fran van oud-voetballer Francis Benali ging bijna mis

Van een andere orde is de onderneming door de Engelse voormalig profvoetballer Francis Benali. Hij probeert 1 miljoen pond bijeen te sporten voor kankeronderzoek in Groot-Brittannië. Dat doet hij – schrik niet – door zeven Ironman triathlon in zeven dagen af te leggen. Wie zei er ook weer dat voetballers lui zijn? Benali bewijst het tegendeel. Alleen ging het deze week bijna mis toen een automobilist het rode verkeerslicht negeerde en bijna op de fietsende Francis en zijn twee begeleiders knalde. Zijn coach Andrew Hartley afkomstig uit de wielersport sloeg de schrik om het lijf. ,,Ik heb nog nooit zo rakelings een auto langs de coureurs zien gaan.

Het ongeval liep nu goed af. Het gebeurde allemaal in Trafford Park in Manchester, waar Francis Benali zijn Ironmans afwerkt. De 50-jarige Brit kwam ruim 300 keer voor Southampton uit in de Premier League. Het is niet zijn eerste uitdaging die hij afwerkt. In 2014 ging hij hardlopend heel Groot-Brittannië rond en passeerde alle 20 Premier League stadions. In 2016 deed hij lopend en fietsend dezelfde stadions, maar ook Champions League stadions in Europa. De Iron Fran is maandag 29 april begonnen en duurt nog tot en met zondag 5 mei.

We gaan best lekker

Aangrijpende verhalen van eigen bodem hadden we deze week van Hylke Sietzema, trouw Trikipedia-partner met Tri2One en van Tessa Kortekaas. Zonder onszelf op de borst te kloppen hadden we afgelopen dagen wel een recordaantal bezoekers op Trikipedia.nl. Zondag waren het 2000 unieke bezoekers en op Facebook zaten we op 56.200 als bereik. Als ik Ruud mag geloven was dat een ‘wow-momentje’. Fijn, dat jullie onze site en de content graag lezen.

WK Aquathlon morgen

Tot morgen, dan gaan we kijken hoe Vincent Böhm, Tjardo Visser, Roel Kwaaitaal, Koen Hijman, Stijn Jansen, Olaf Jan en Hugo Jan Bosscher, Mitch Kolkman, Eva Cornelisse, Silke de Wolde en Kim Groeneveld het ervanaf gaan brengen op de vierde dag van het WK Multisports Festival in Pontevedra: het WK aquathlon is aan de beurt.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.