Previews WK Pontevedra; World Cup Madrid; Ironman Australia; Breukelen en…Gambia – WTJ 1153

VRIJDAG – Het slotweekend van een enerverend WK Multisport breekt aan. De wereldtitels op de lange afstand en aquabike zijn nog vacant. De aquabike gaat over dezelfde afstanden maar eindigt dus na het fietsen. Op die variant – volgend jaar voor het eerst in Almere te aanschouwen – doen overigens enkel agegroupers mee. De pro’s zitten morgen op het WK lang. Dat is in dit geval 3 kilometer zwemmen, 113 kilometer fietsen en 30 kilometer lopen. Oftewel 1 ronde zwemmen, 3 fietsen en 4 lopen. Het loopparcours is vlak, het fietsprofiel verre van. Colletjes met stijgingspercentages van 5 procent en tot op 250 meter boven de zeespiegel. Beslist niet eenvoudig. De start is om 9 uur Nederlandse tijd.

Javier Gomez topfavoriet in eigen Pontevedra

 

Nadat hij terugkeerde van Bermuda speelde Javier Gomez meteen voor gastheer van de organisatie in zijn woonplaats. De Spanjaard wilde zich natuurlijk laten zien en doet dus morgen mee als grote thuisfavoriet op het WK lange afstand. Hij moet afrekenen met zijn landgenoot Pablo Dapena, maar ook met Kiwi Terenzo Bozzone, de Sloveense Almere-winnaar Jaroslav Kovacic, oud-wereldkampioen Cyril Viennot, de Zwitser Ruedi Wild, de Italiaan Alessandro de Gasperi, de Deen Kristen Hogenhaug en de Belgen Timoty van Houtem en Diego van Looy. Maar uiteraard ook met onze twee Nederlanders, Diederik Scheltinga en Tjardo Visser. Het is dat aquabike samenvalt, anders had Tjardo echt elk WK afgelopen week gedaan. Want we sloegen hem misschien over in de aquathlon-uitslag, maar hij behaalde een meer dan keurige 35e plaats daarin. Diederik tippen we op een goede dag voor de top 5. Waarom niet?

 

Hetzelfde geldt voor de vrouwen. Als Miriam van Reijen niet te veel tijd verliest op het zwemnummer kan ze zeker de bovenste vijf halen. Ze neemt het op tegen onder meer Camilla Pedersen, Maja Stage Nielsen, Gurutze Frades, Emma Bilham, Asa Lundstrom, oud-Maastricht winnares Saleta Castro en Alexandra Tondeur. Miriam heeft er in elk geval veel zin in. ,,Mijn trainingen bij Mirjam Weerd zijn erg goed gegaan, dus ik hoop een voor mijn doen goede wedstrijd. Mijn doel is top tien, maar het is lastig inschatten want tegen veel meiden heb ik nog nooit geraced.’’

Medaillespiegel WK Multisports
Helemaal bijgewerkt op de ITU-site was de medaillespiegel (medal table) nog niet. Wij hebben de meeste actuele met nog twee races te gaan. Het ziet er naar uit dat het thuisland, zoals eerder ook in Canada en Denemarken gebeurde de grootste prijzenkast nodig heeft om de medailles in kwijt te kunnen. Dat belooft dus veel voor 2020 Almere!
1.Spanje 37-36-25
2.GB 26-32-29
3.Frankrijk 13-9-8
4.USA 12-13-14
5.Italië 10-5-2
17.België 1-2-3
20.Nederland 1-0-4

World Cup Madrid met negen Nederlanders

Ook buiten Pontevedra gaat het seizoen onverdroten door. Sterker nog, een tweede topwedstrijd is eveneens in Spanje. De derde World Cup staat op stapel en laat die nu net in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn. Het is de race waarin Richard Murray zijn come-back. Voor de overwinning moet hij vooral de Spanjaarden (met Fernando Alarza voorop) en de Duitsers (Justus Nieschlag en Jonas Schomburg) van zich af zien te houden. Nederland was aanvankelijk met het duo Marco van der Stel en Youri Keulen in de Spaanse arena, maar op het laatste moment kreeg ook Donald Hillebregt groen licht om mee te doen.


Ruzie over wie startnummer 1 krijgt hoeft er in huize Murray/Klamer niet te zijn, want net als Richard draagt Rachel in Madrid numero uno. Qua World ranking heeft ze daar recht op. Garanties voor de zege zijn er natuurlijk nooit, maar ook Rachel kan zo’n opsteker wel gebruiken. Vendula Frintova en Angelica Olmo zijn belangrijke tegenstrevers en Nina Eim verkeert in vorm. Maar het kan zomaar heel anders uitpakken. Hopelijk kan TeamNL ook voor elkaar wat betekenen. De inbreng is zeldzaam groot met naast Rachel ook Jony Heerink, Rani Skrabanja, Lotte Wilms (trainingsweken bij coach Eric van der Linden op Mallorca achter de rug), Quinty Schoens en WC-debutante Joyce Caro.

 

Preview 70.3 IM Saint George

 

 

Gisteren meldden we al dat Saint George in de Amerikaanse Utah de komende jaren een belangrijke race wordt. Zaterdag is de 70.3 Ironman met onder meer Bart Aernouts, Sebastian Kienle, Rudy von Berg, Ben Hoffman en Joe Gambles bij de mannen en Paula Findlay, Holly Lawrence, Jocelyn McCauley en Heather Wurtele bij de vrouwen. Lenny Ramsey vertegenwoordigt ons landje bij de pro’s. De status van St. George neemt toe nu er volgend jaar een Ironman bij komt en in 2021 het wereldkampioenschap 70.3 Ironman wordt gehouden. Het is weer even wat verder van huis, maar dat hebben triatleten er tegenwoordig graag voor over, getuige de negen Nederlandse agegroupers zaterdag in deze race.

 

Preview Ironman Australia en 70.3 IM Busselton

 

Ook Down Under is het Ironman-time, met zaterdag de 70.3 IM van Busselton waarop Craig Alexander en Sarah Crowley favoriet zijn. En zondag is het dan de beurt aan Ironman Australia, als vanouds in Port MacQuarie. Cameron Wurf heeft nog energie genoeg voor weer een hele. Hij neemt het op tegen Tim Reed, Mark Bowstead en Tim van Berkel onder andere. De Britse Laura Siddall lijkt favoriete bij de vrouwen met Caroline Steffen en Melanie Burke in een outsiders rol. Op startnummer 24 zou aanvankelijk Els Visser uitkomen. Maar haar wedstrijdplanning is veranderd. Ze keerde eerder terug naar Nederland en doet nu Challenge Heilbronn op 19 mei, waarna ze terugvliegt naar de Ozzie-land voor de Ironman Cairns op 9 juni. Saskia Jurriaans, Bas Cramer en André Bremmer zijn er wel om als agegrouper de woorden ‘You are an Ironman’ te horen bij de finish.

 

Marion Tuin is  klaar voor Challenge Riccione

 

Zaterdag is de halve Challenge Riccione, Italië dus. Marion Tuin is erheen. En na een hele week onder Mediterrane weersomstandigheden te hebben getraind belooft het uitgerekend zondag noodweer te worden. Maar de Groningse laat er zich niet door van de wijs brengen. ,,Ik ben zelf wel benieuwd waar ik sta. Mijn coach Toby Coote en ik hebben er bewust voor gekozen lang op te bouwen om wat kleine pijntjes uit het lijf te hebben en fit en sterk aan de start te verschijnen.’’
Vooral over haar zwemmen is Marion erg te spreken. ,,De trainingen gaan goed, ook op de fiets gaat het niet verkeerd. Het lopen is sterk verbeterd al ligt daar nog wel het meest moeilijke deel. We beginnen om half tien en ik hoop echt dat het onweer uitblijft. Koud wordt het zeker. Dertien graden en regen is voorspeld. De gevoelstemperatuur ligt om en nabij de 7-9 graden! Met ook nog wat scherpe afdalingen is het opletten en goed aankleden. Ik denk zelf aan armwarmers, windbreaker en handschoenen, of allicht een waterdicht jasje. Ik ben er klaar voor!’’
Giulio Molinari, Celine Schaerer en Nina Derron zijn enkele kanshebbers op de winst in Challenge Riccione, maar Marion kan volgens ons ver komen. Zes Nederlanders in totaal met bij de vrouwen ook nog ons Fries toppertje Berber Bergsma.
En dan zijn we er nog niet, want er is nog 70.3 Ironman in het Amerikaanse Williamsburg/Virginia, de Powerman Michigan, de halve in het Franse Lacanau, de vermaarde Volcano triathlon met Auke Geurts, Cornee van Loon en uiteraard Tessa Kortekaas op deze Olympic distance.

 

Preview Instalvista-triathlon Breukelen

 

foto Luuk Godevrooij

En laten we toch vooral ons eigen landje niet vergeten. Want de triathlon Breukelen beschouwden we toch ook jarenlang als de seizoensopener. Het is de 29e editie alweer van de Instalvista triathlon. Zwemmen in sportcomplex ’t Kikkerfort. Fietsen op een heen en weer parcours langs het Amsterdam-Rijn Kanaal, langs Nigtevecht en Abcoude en zo weer terug naar Breukelen. Is het fietsen ten westen van het kanaal, de lopers blijven aan de oostzijde van het kanaal. Verdeeld over vijf series doen 175 triatleten mee. Hopelijk begint de zaterdag niet al te fris, want de eerste serie springt al om 8 uur het bad in en zo elk half uur een groep. In de derde om negen uur zitten alle vrouwen. Mooi veld hoor met Anne Zijderveld, Rosanne de Boer, Ingrid Eelkema, Marloes Voorhout, drievoudig winnares Carla van Rooijen en Jorieke Casteleijn onder andere. De vijfde en laatste serie vertrekt voor hun kwart om 10 uur. Daarin de sterkste mannen. We noemen Bjorn van Vliet, de Duitser Klaus Schlüter, Tijmen Smit, Tom van Gulik, Martijn Paalman, Peter-Johan Dillo en Daan Jacobs als mogelijke eindwinnaars. Trouwste deelnemer is Erik Schumacher, die al jaren met z’n vrouw samen meedoet. Was naar eigen zeggen nog niet toe aan categorie mannen 60. ,,Ik word pas in het najaar zestig.’’ Maar ja zo zijn de regels nu eenmaal.

 

Dankbaar uitgedeeld: Gastelse triathlonshirts in Gambia

Sluiten we af met een vrolijke foto van een stel vrolijke jongens uit Gambia. Het is daar in de Gambiaanse hoofdstad Banjul dat we ieder jaar de partij T-shirts (die immers altijd royaal worden ingekocht) uitdelen aan deze jonge sportievelingen. Met veel trots speelden ze er vervolgens een voetbaltoernooi mee en dat wonnen ze nog ook. De Oranje kleur deed de tegenstanders de das om. Dank wederom aan Miep Broos van de stichting Nyatouta Gambia.
In de snelle wereld van commercie en geld verdienen (ja ook in onze sport) is het goed om ook eens te geven in plaats van alleen maar te nemen. Het voelde in elk geval goed om deze prachtkerels te zien stralen in de triathlonshirts van Oud Gastel vorig jaar. En we houden de traditie in ere!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.