Een video en interview met Marco Akershoek over Triathlon Brouwersdam

 

Een prachtige video in aanloop naar de eerste editie van de Brouwersdam triathlon (25 mei) met Marco Akershoek in de hoofdrol (onderaan artikel). In zijn eigen achtertuin is Akershoek gebrand op een hoofdrol in deze wedstrijd. Triathlon GO verwelkomt maar liefst 1300 atleten voor hun eerste editie van de Brouwersdam triathlon in een unieke omgeving: Noordzee, Grevelingen, strand en duinen, wind en zon. De beelden spreken voor zich!

In de aanloop naar deze , nu al bijzondere wedstrijd, zullen we natuurlijk ook het sterke deelnemersveld in de komende periode onder de loep nemen.

Vandaag  spraken wij met Marco Akershoek; drie weken voor B-day;

 

Een nieuwe wedstrijd in je achtertuin. Volgens mij was jij een van de eersten die zich inschreven. Hoe belangrijk en waarom is deze wedstrijd voor jou.
Hoe groot is de kans dat je  in je eigen geboortedorp een race kan doen? Die kans kun je gewoon niet laten liggen. Ook Herkingen, die al 3 jaar gehouden wordt, wilde ik dolgraag meedoen, maar dat kwam niet uit met het werk en is toch net even minder belangrijk dan wanneer het echt je eigen dorp is. Daar moest alles voor wijken, alleen een EK of WK had daar verandering in kunnen brengen. Verder heb ik zelf sport en bewegen gestudeerd en trekt de evenementen sector mij heel erg en mijn droom/idee was toen dan ik ooit eens een triathlon op Ouddorp wilde organiseren maar voila, Erik Peeman is mij al voor. Hoe gaaf is het dan dat ik de eerste editie kan gaan proberen te winnen!! 

Als heel jong manneke trad je in de voetsporen van Pa Akershoek als triatleet. Vertrokken van Flakkee en naar NTC Sittard. Inmiddels niet meer bij het NTC, maar nog wel in Limburg. Wat is de reden daarvan.
Inderdaad als 17 jarige naar Sittard verhuisd om bij het NTC te trainen aangezien daar de faciliteiten vele beter zijn dan op Flakkee. Van sept 2010 t/m sept 2016 in de Selectie en daarna ben ik er deels zelfstandig uit gegaan. Ik voelde mij in de groep niet meer op mijn plek en liep tegen teveel dingen aan. Ik ben vrij eigenwijs en wil het graag op mijn manier doen en die manier paste in mijn ogen niet meer binnen het NTC. Ik train nog steeds regelmatig met het NTC mee maar volledig in het programma was toen geen optie meer en is toen een goede beslissing geweest. Ben toen terug gegaan naar mijn oude coach van het NTC, Eric van der Linden. Die nu meer een adviserende rol heeft richting mij want eigenlijk ben ik grotendeels mijn eigen coach op het moment. Door de ervaring in trainingsjaren kan ik behoorlijk goed mijn eigen trainingen inplannen en Eric kijkt vanaf een afstand en stuurt bij waar nodig en staat voor mij klaar wanneer ik hulp nodig heb.

Wat zijn, naast waarschijnlijk de Brouwersdam, de belangrijkste doelen voor dit jaar en de komende seizoenen.
Dit jaar wil ik inderdaad de Brouwersdam winnen en daarnaast ligt de focus vooral op top 10/15 klasseringen in internationale wedstrijden op de Olympische en sprint afstand. Om hiermee op de wereldranking te stijgen en daarmee vervolgens Worldcups binnen te kunnen komen en vervolgens ooit WTS te kunnen gaan starten. Daar ligt mijn ambitie. Daarnaast doe ik ook 3 halve Challenge mee, puur voor de fun, de beleving en het is ook een hele goede training. Natuurlijk heb ik daar dan ook een bepaald doel voor die race maar het is niet dat ik hier specifiek voor train. Ik race dit jaar Challenge Geraardsbergen, Almere en Mallorca. Geraardsbergen als bucketlistje vanwege de muur, Almere omdat het in Nederland is en Mallorca als afsluiter/vakantie aan het einde van het seizoen.

Semi-professioneel triatleet lijkt me de juiste omschrijving voor jou. Je reist ook naar verre oorden voor wedstrijden. Heb je ondersteuning van de NTB en/of sponsoren?
Ondersteuning vanuit de NTB of sponsoren op financieel vlak heb ik niet. Ik werk per week zo’n 15 a 20 uur als gids onder de grond met fiets- en wandeltochten door de gangenstelsels nabij Valkenburg. Vrij intensief werk wat niet ideaal is als atleet maar wel noodzakelijk om voldoende geld binnen te halen. De wedstrijden kosten vooral geld en leveren eigenlijk nooit iets op behalve de ervaring en de beleving die je mee krijgt. Dat is soms wel moeilijk omdat je veel dingen moet laten omdat je er de financiële middelen niet voor hebt. Dit geldt voor zowel trainingen alsook wedstrijden. Als ik 3 dagen achter elkaar 7 a 8 uur gewerkt heb, dan heb je weinig tijd en energie meer over om nog goed en veel te trainen. Dus eigenlijk heb ik elke week maar 4 volledige trainingsdagen en 3 halve. Mijn droom en ambitie is dan ook om vanaf 2020 full time te kunnen gaan trainen, grootste drempel hiervoor: financiën. Het leven draait absoluut niet om geld, maar het is simpel weg nodig. Ik heb wel het grote geluk dat ik qua materiaal een groot aantal sponsoren heb, die me hierin ondersteunen en daar ben ik dan ook super blij mee. Één daarvan is Fusion, die ook de wedstrijd op de Brouwersdam sponsort, wat natuurlijk ook super gaaf is en een mooie combinatie.

 We zijn zeer benieuwd naar je race-tactiek straks op 25 mei op een parcours dat je kent als je broekzak. Geeft dit thuisvoordeel je dat extra’s om deze heel sterk bezette wedstrijd naar je hand te zetten.
Het parcours heeft weinig grote risico’s ,behalve dat er veel wind zal staan ,dus een groot voordeel ga ik daarvan denk ik niet hebben. Wel is het zo dat ik op deze wegen al zo veel kilometer getraind heb, dat ik het blindelings ken. Er liggen er wel “gevaren” op de weg, maar daar ga ik nu natuurlijk niks over zeggen  . 

Op de sprint, kwart en middenafstand heb je diverse internationale wedstrijden gedaan. Gaan we jou ooit ook op de hele triathlon actief zien.
Oef, ik word al moe als ik aan een hele triathlon denk. Ooit ga ik een hele triathlon doen, of dit met ambitie is en als pro-atleet, voor nu zeg ik nee. Ik vind de korte afstand te leuk en de uitstapjes naar de halve zijn leuk, maar smaken nog niet naar meer dat ik mij ook echt op de halve’s of het langere werk wil focussen. Ik haal nog te veel plezier uit de korte afstand en zie daar bij mezelf nog zoveel rek in zitten dat ik daar volledig voor wil gaan. De hele trekt mij niet heel erg, maar er kan natuurlijk in de toekomst veel veranderen.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.