Frodo en meer uit Buschhütten; Belgische wedstrijden; Lacanau; Australia – WTJ 1158

MAANDAG – Is Nieuwkoop in ons land een openingsklassieker, bij onze oosterburen is het beslist de race in Buschhütten. Vrijwel altijd komen er grote namen op af, met name de lange afstands mannen en vrouwen. Sebastian Kienle won diverse keren, Patrick Lange werd er derde en dit jaar was het de beurt aan Jan Frodeno om in zijn selectieve wedstrijdprogramma de Duitse race op te nemen. Het zwemmen op deze kwart werd nog wat ingekort, zodat het leek of ze wel erg kort onderweg waren. Jan won (uiteraard) en wel in een tijd van 1.38.38 uur. Tweevoudig winnaar Andi Boecherer was de nummer twee, zoals we gisteren al melden en Bas Diederen snelde naar een negende plaats.. Jan-Roelf Heerssema kwam uit op een 29e plek. Winnares bij de vrouwen was Laura Philipp, die je gerust de Duitse evenknie van Frodo mag noemen.

 

Team van Ynze derde

Er was ook de NRW-Liga voor teams. Het Kölner Triathlon team met Anton Schiffer, Alex Brennecker, Sven Eckers en Paul-Finn Senger won. Kijk niet verbaasd op als je die mannen dit jaar ook in de Nederlandse Teamcompetitie tegen komt. De derde plaats ging naar W+F Münster met Ynze Keulstra in de gelederen. Bouke en Cornelis Scheltinga versterkten het SC Bayer Uerdingen team en finishten achtste. Triathlonteam Witten, normaliter altijd in de top drie werd twaalfde. En dat lag niet aan het Nederlandse teamlid Omar Brons.

Groot succes wel bij de vrouwen voor de formatie uit Witten. Met in hun team de sterke inbreng van Kim Hittinger. Enige Nederlandse deelneemster, maar wel meteen in het winnende team. Hulde.

Belgen hebben weer eigen long distance RBR

Twee Belgische wedstrijden afgelopen zondag. Het Belgisch kampioenschap lange afstand duathlon kon voor het eerst in drie jaar weer eens in eigen land worden afgewerkt. De voorbije jaren weken de Belgen uit naar de DUIN Almere tri- en duathlon voor een gecombineerd kampioenschap met de Ollanders. Nu waren het in Geluwe weer Belgen onder elkaar, maar wel weer met Jan Petralia als winnaar. Lotte Claes werd voor het eerst in haar loopbaan Belgisch kampioene duathlon over de lange afstand. Joke Coysman verdedigde haar titel niet. De triathlon in Veurne was voor Louis Naeyaert, die stuivertje wisselde met Pamphiel Pareyn. Beste vrouw was Jonie Vanhoutte, die het meteen als haar grootste zege tot dusverre beschouwde. Ze won eerder al de Veloopzwem De Haan. In de gaten houden dus.

Lacanau is eerste en laatste tri 2019 voor Arthur

Tussen de grote Challenges en 70.3 Ironmans was zaterdag ook de halve van Lacanau, haast traditiegetrouw de eerste seizoenswedstrijd van ‘Triathlonliefhebber’ Arthur Mekenkamp geworden. Voor Arthur is het zelfs de eerste en laatste wedstrijd van het seizoen. ,,Ik heb even andere doelen en loop later dit jaar met een oud-klasgenoot de marathon van Amsterdam. De focus ligt dus op het lopen, ik zwem eens per week en fiets wanneer het uitkomt.’’ Elk jaar haalt ie wel enkele vrienden over ook mee te doen. De wedstrijd werd gewonnen door de Fransen Damien Bethencourt en Elodie Davy. Ruim 600 triatleten deden mee. Vier Nederlanders en Arthur eega Caroline Dijksman als supporter.

Geen best weer ook daar. Want met regen en harde wind op de fiets nadat alle Nederlanders iets meer dan een half uur gezwommen hadden. Onno de Boer perste er bij het fietsen toch nog een gemiddelde van 39 in het uur uit. Arthur had het wat moeilijker. ,,Maar het was ook niet mijn weer. Amper tien graden, regen en storm. Je weet meteen weer waarom Lacanau een surfmekka is. Als een calippo kwam ik van de fiets. Geen gevoel in handen en voeten, terwijl de bonus in het lopen moest liggen. In de eerste ronde mijn voeten niet gevoeld, maar dan is het fijn om te zien wat een techniektraining met Karin Sloove kan uitrichten.’’ Over dat laatste weinig details. Arthur: ,,Kom dat zelf maar ervaren tijdens trainingsweken in Le Petit Mas d’Ile.’’ Lopen ging in de tweede ronde beter tot er weer een ijskoude bui overheen kwam. Eindtijd lag op 5.03 voor Arthur, daarmee 353e bij de mannen. Beste van het kwartet was Onno de Boer in 4.18 en 52e positie. Addie van der Vleuten klokte 4.32 en 128e. En voor Karin Sloove was er een elfde plaats weg gelegd. Zij legde de ijskoude (ja waar was het eigenlijk wel warm afgelopen weekend?) triathlon af in 4.53 uur. Drie keer deed Arthur mee, drie keer wisselende weersomstandigheden.

Marcel Weijers nog steeds actief Down Under

Nou ja, warm was het wel in Busselton, Australië natuurlijk. Toch gek dat in hetzelfde weekend twee grote Australische wedstrijden samenvallen. Anyway. Busselton, later dit jaar nog Ironman Western Australia, was nu 70.3 Ironman. Mooi startveld met drievoudig (!) Hawaiiwinnaar Craig Alexander – inmiddels een aardige dertiger geworden – als winnaar voor Mike Phillips en Matt Burton. Bij de vrouwen ging de Australische Felicity Sheedy-Ryan ook een Kiwi vooraf: Rebecca Clarke. Zes minuten zat er tussen winnen of tweede worden. De Australische Emily Loughnan eindigde derde. Van de vier Nederlanders was de al jaren Down Under wonende triathlonpionier Marcel Weijers de beste op een 173e plaats op 1 uur 20 minuten van Crowie. Marcel werd er veertiende M50 mee.

Nederlanders in Ironman Port Macquarie

Over Port Macquarie berichtten we al de magistrale zege van Cameron Wurf op Timothy Reed en de hattrick van Laura Siddall. Naar goed gebruik vermelden we ook de Nederlandse finishers, in dit geval twee. Het duo wordt weer toegevoegd in het lijstje van Ironman Australia-finishers uit Nederland.

127.Bas Crameri               10.32.09
195.André Bremmer      10.57.26

Op dezelfde bevrijdingsdag, vijf mei, was de halve Ironman van Port MacQuarie. Een agegroup-only event met als winnaars de Australiërs Mitchell Cunningham bij de mannen en Monique de Abreu bij de vrouwen. Beste Nederlanders was Aaron Dekker op de 228e plaats in 5.20 oftewel 1 uur en acht minuten na de winnaar.

Sebastien de Jong beste Nederlander in 70.3 IM Utah

Andere kant van de aardbol, de met veel prijzengeld opgewaardeerde 70.3 Ironman Saint George waarvan we al vertelden wat een grote toekomst de race in de Amerikaanse staat Utah te wachten staat (Ironman 2020, WK 70.3 IM in 2021). Zaterdag was de wedstrijd al sterk bezet. Sebastian Kienle was topfavoriet maar liep tegen een penalty aan wegens vermeend stayeren. De Duitser erkende deels de overtreding, maar deels ook weer niet. Hoe dan ook Rodolphe von Berg won voor zijn bijna-landgenoot Bart Aernouts en de Canadeees Jackson Laundry op drie. Tegen dat geweld konden onze landgenoten niet op. Beste van de Nederlanders was Sebastien de Jong. Hij eindigde precies honderdste in 4.38 oftewel vijftig minuten na de baronszoon Von Berg. Aruba-triatleet en organisator Mario Nooijen werd 401e in 5.21 uur. Holly Lawrence won de vrouwenrace met proftriatlete Lenny Ramsey op een 19e plaats.

In het Mexicaanse Monterrey waren de Amerikaanse triathlonkampioenschappen over de Olympische afstand. Twee nieuwe kampioenen: de Mexicaan Irving Perez won voor eigen publiek en een week na haar ITU-winst in eigen land in Salinas werd de Ecuadoriaanse Elizabeth Bravo gekroond tot Amerikaans kampioene. Bravo!

Morgen nog meer wedstrijdnieuws uit het eerste meiweekend! Tot dan.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.