Perry van den Berg op Fuerteventura overleden; 5 Ironmans; Beau doet Mallorca – WTJ 1158


DINSDAG – Wat begon als een mooie vakantie samen en een verrassingsbezoek aan familie op Fuerteventura liep maandagochtend uit op een diep tragische gebeurtenis. Perry van den Berg overleed volslagen onverwacht aan een hartstilstand op zijn vakantieadres. 59 jaar slechts. Opnieuw een zware klap voor zijn vereniging VZC. Werkzaam in de financiële wereld bij bedrijven als ING, Delta Loyd en Nationale Nederlanden lag het voor de hand dat hij het penningmeesterschap op zich nam. In de jaren negentig was dat voor de vereniging, sinds 2012 voor de Stichting Triathlon Veenendaal. Een grote wedstrijd, waar Perry de touwtjes stevig in handen had. Het evenement groeide mede dankzij hem uit tot de top drie van nationale triathlons met vrijwel ieder jaar een NK en/of Erediviside Teamcompetitie.


Op de wedstrijddag waren we eigenlijk collega’s, want Perry nam met plezier de tussentijdse prijsuitreikingen over, zodat wij wedstrijdspeakers de rode draad van de races niet kwijt raakten. Voor de 36e editie van de Triathlon Veenendaal waren de voorbereidingen al weer in volle gang. Zomervakanties werden steevast opgeofferd om de puntjes op de i te zetten, dus zo’n meivakantie was welbesteed. Hoe triest dat het juist daar verkeerd afloopt. Perry van den Berg, recreatief triatleet, bevlogen organisator, ict-manager en bovenal familieman, is niet meer. Wij wensen Annemarie, kinderen, verdere familie, VZC en stichting heel veel sterkte om dit zware verlies te verwerken. RIP Perry.

VZC besloot maandag na het bekend worden van zijn overlijden de looptraining door te laten gaan, ook al omdat veel VZC-ers elkaar wilden zien. De zwemloop in Bennekom, die vanavond op het programma stond, is komen te vervallen. Woensdag wordt aan het begin van de training op gepaste wijze stil gestaan bij het overlijden van Perry.

Oud-voetballer Frances Benali rondt vijf Ironmans in een week af


Een overgang naar een ander onderwerp is op zo’n moment nooit makkelijk. Steun zoeken bij elkaar is dan vaak het parool. Het volgende onderwerp is toch wel gelinkt aan leven en sterven. Dat laatste gebeurt immers helaas nog altijd door bijvoorbeeld een ziekte als kanker. Frances Benali is iemand, die zoals in ons land Maarten van der Weijden of de mensen achter Alpe d’Huzes, er alles aan doet om verder onderzoek naar de oorzaken en vooral genezing van kanker financieel mogelijk te maken. De Britse oud-profvoetballer van Southampton nam zich voor 1 miljoen pond in te zamelen met als tegenprestatie op 7 achtereenvolgende dagen 7 Ironmans te volbrengen.


Vorige week toen hij er drie op had zitten en hij gelukkig een engeltje op zijn schouder had toen een auto plots het parcours op knalde, was de immer bescheiden sportman nog goed op weg. Hij begon in Manchester en eindigde in zijn thuisstad Southampton. Na de vijfde Ironman afgelopen vrijdag moest hij op doktersadvies toch de strijd staken. Toen had hij dus 12 mijlen gezwommen, 560 mijlen gefietst, vijf marathons gelopen en 61.000 calorieën verbrand. Zijn IronFran-challenge eindigde in het ziekenhuis. Maar de teller voor kankeronderzoek komt beslist over dat miljoen heen. De 50-jarige Benali at zich onderweg helemaal kwijt, maar de Ironmans duurden steeds langer, zijn rusttijd steeds korter. Op het laatst sliep hij nog vier uur per nacht. De vijfde Ironman werd een martelgang. Het was duidelijk dat een zesde niet meer kon, maar die legden vervolgens vrienden, familie en begeleiders in zijn plaats af. En zondag stond hij er weer. Met nieuwe energie om de marathon in Southampton af te maken. Begeleid door duizenden mensen bereikte hij de finish. Het was de derde grote challenge van Frances Benali. Wat word je volgende?, vroeg de massaal opgekomen media. ,,Ik ga eerst eens veel tijd met mijn familie doorbrengen. It’s been an incredible achievement.’’

Triatleet Mark Koks met PTSS


Nog een bijzonder verhaal heeft triatleet Mark Koks. Nee, niet de Mark Koks die in 1992 mistaflevering van Almere won en menig wintertriathlontitel op z’n naam schreef. Dit is Mark Koks uit het Brabantse enclavestadje Baarle-Nassau. Als sportman, militair en persoon heeft hij geleerd dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Mark werd in 2007 uitgezonden naar Afghanisten en daar heftige dingen meegemaakt uiteindelijk met PTSS (posttraumatische-stressstoornis) tot gevolg. ,,Drie jaar later kreeg in de eerste klachten. Fysiek en mentaal was ik een wrak geworden. Ik ben me gaan verdiepen in mijn eigen lichaam en begonnen met sporten. Dat heeft voor mij wonderen gedaan.’’

Beau debuteert op halve triathlon


Via-via kwam Mark erachter dat Beau van Erven Dorens een tv-programma ging maken over veteranen. Hij zocht militairen met bijzondere verhalen en maakte met hen een coachingsreis van hun leven om de trauma’s te overwinnen en weer volop in het leven te staan. ,,Beau vond mijn verhaal extra speciaal en was vast besloten om ondanks zijn drukke werkagenda samen met mij de triathlon te volbrengen.’’ Aan trainen komt de winnaar van Televizier-ring nauwelijks toe, maar donderdag nemen Mark en Beau wel het vliegtuig naar Mallorca. Samen met nog 126 (!) andere Nederlanders doen ze zaterdag mee aan de 70.3 Ironman Mallorca. Uiteraard reist er een cameracrew mee. Beau start onder nummer 2950. De organisatie kreeg voor zijn voornaam alleen de letters J.L.M door. De eerste uitzending van ‘Beau en de Veteranen’ is op 21 mei. Het betreft acht afleveringen. De tweede gaat over Beau en sporttherapeut Mark Koks. Die uit Baarle-Nassau dus.

Arjan en Marijke pakken dubbel in Nunspeet


Na de duathlon van Oldebroek hielde de Veluwse run-bike-run op 4 mei een crossduathlon in Nunspeet, samen maakten ze de MaxiPromo RBR-competitie. Tussen de hagelbuien door werd het een spannende wedstrijd in het Hendriksbos. Onder de deelnemers ook wethouder Mark van de Bunte die hoopte dat het prachtige evenement zou doorgroeien. ,,Want het parcours is echt subliem en de NTB is ook vol lof.’’ Het duo Marc Frens en Erik Plate zette de snelste tijd neer.
Individueel ging de zege naar Arjan Hofman, die een week eerder ook Oldebroek won. De wielrenner was dus circuitwinnaar. Arnold van de Streek eindigde twee keer tweede en Joost Christiaans deed alleen in Nunspeet mee en finishte als derde. Start en finish in de zandbak van de motorclub maakte het zwaar. ,,Als je 100 meter probeert aan te zetten, lopen je benen direct vol.’’, aldus Joost.
In de vrouwenrace leek Annemarie Rustenburg op weg naar de winst, maar onderweg brak ze haar ketting. Marijke Harmsma nam over en dus won ook zij de dubbel Oldebroek-Nunspeet. Kirsten Hartog finisthe als tweede, Eveline Houtman derde.

Roderik Bronkhorst in top 30 op 70.3 IM Virginia


De nog niet besproken 70.3 Ironman van Williamsburg, Virginia was een agegroup-only wedstrijd. Dat die wedstrijden minstens zo spannend zijn als de elite-races bewees de finish van zowel de mannen als vrouwen. Canadees Philippe Tremblay klopte Brit Adam Baker met een half minuutje: 4.11 om 4.12 en bij de vrouwen was de Amerikaanse Alexandra Watt 38 tellen eerder binnen dan landgenote Sarath Russell. De snelste van vijf Nederlanders was Roderik Bronkhorst op een 29e plaats, twintig minuten na de winnaar. Tevens tiende M30. Marc Aafjes kwam zeven minuten later als 54e binnen en elfde M40. En Arthur Bethlehem was in 4.52 goed voor de zestiende plaats M45. In Williamsburg deden ruim 2000 triatleten mee aan deze van Challenge overgenomen race.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.