Beau van Erven Dorens’ liefde voor triathlon; Mallorca; Invictus;Jetze en Geert; Selecties EK Weert – WTJ 1160

DONDERDAG – Van alle Nederlandse ‘celebrities’ is Beau van Erven Dorens wel het meest begaan met onze triathlonsport. Zo nam hij drie jaar terug deel aan de kwart triathlon van Holten en presenteerde hij het programma Real Men, waarin vier bierbuiken werden klaar gestoomd voor een triathlon. Hij deed mee aan de City Swim in Amsterdam, liep hardloopwedstrijdjes voor het goede doel plus de marathon van New York. Dat laatst deden trouwen al heel veel bekende Nederlanders, zelfs Bennie Jolink van Normaal in zijn goede jaren.

Beau houdt van triathlon

 


Vandaag is de razend drukke tv-persoonlijkheid (met alleen presentator doe je hem tekort) alweer op weg naar een triathlon. Net als vorig jaar heeft Beau zich ingeschreven voor de 70.3 Ironman Mallorca. Toen bleef het bij de inschrijving, nu gaat hij het waarmaken. Volgens de met hem meereizende Mark Koks komt Beau nauwelijks aan trainen toe. Niet zo verwonderlijk voor iemand die met tig programma’s tegelijk bezig is en straks ook nog een de talkshow-host van RTL gaat worden.

Koks steekt zijn bewondering voor Beau niet onder stoelen of banken. ,,Nu zit ie volop in de reportages voor Beau en de Veteranen, waarin ik zelf zit. We zouden samen de marathon Rotterdam al gedaan hebben, maar dat kwam niet uit. Enorm knap dat ie nu wel de halve triathlon doet.’’

En dan is er nog de jaarlijkse familiebijeenkomst van de Van Erven Dorens in Geijsteren, Noord-Limburg. Daar wordt sinds een aantal jaren de Geijsteren Enduro gehouden. Vorig jaar met 70 deelnemers ‘enduro’s’ bij prachtig weer en de Maas van 21 graden. De zeer relaxte sprint triathlon (750 meter zwemmen, 20 fietsen, 5 lopen) eindigt met een high-end culti-evenement met barbecue van ‘Caveman’ Guy van Erven Dorens. Inderdaad direct familie van Beau. Uit de familie deden naast Beau ook Jan, Robin en Guy mee. Dave Peters en Oda Berends waren de winnaars van deze triathlon. Dit jaar is de editie op 29 juni. Aanmelden kan tot het vol is natuurlijk.

Maar zaterdag is dus weer van een heel andere orde. Een halve triathlon. Finishen, dat is het enige doel van Beau. Samen met die 127 andere atleten natuurlijk.

Lyn achtste in tri Mallorca

 


Mallorca is – net als Lanzarote – een echt triathloneiland geworden. Een Ironman, een 70.3 Ironman, een Challenge en tal van kwart triathlons zijn er op de Balearen. Vorige week de door Marijke Zeekant gewonnen kwart en zaterdag alweer eentje in Colonia Sant Jordi, maar dan met stayeren. De wedstrijd werd gewonnen door de Spanjaard Miguel Angel Fidalgo voor de Britse tweevoudig winnaar Will Clarke. De Zwitser Manuel Kung werd derde en de Belg Bart Schrooyen vierde. Beste vrouw was voor de vierde keer op rij de Britse Emma Pallant. Normaliter veel Nederlanders, nu slechts eentje: Lyn van Waarde van de Palmasrunners finishte achtste.

Invictus Games, helaas zonder triathlon

 

Vandaag in ons land, zo kort na de geboorte van de kleine prins Archie: Harry. Hij was hier omdat over exact een jaar de Invictus Games van start gaan in Den Haag/Rotterdam. Voor wie het niet kennen, het zijn de Spelen voor fysiek en mentaal gewonde militairen, die volgend jaar dus in Nederland zijn voor zo’n 500 sporters in negen sporten. Atletiek, zwemmen en wielrennen zitten daar wel bij, triathlon helaas niet.

Daniël Knegt deed twee jaar terug samen met z’n pilot Koen de Leeuw mee, maar dan bij het wielrennen. De Invinctus Games zijn bedacht door prins Harry, hij is de grote inspirator van de Spelen. Het zou goed kunnen dat we ook Mark Koks (PTSS-soldaat) er volgend jaar tegen komen, hoewel hij dat misschien liever zelf wil voorkomen. Eerst lekker die 70.3 IM Mallorca doen.

Italiaanse wereldbeker tijdrijden voor Jetze, Geert vijfde

 

Jetze Plat zette zijn zegereeks voort en won vandaag de wereldbeker tijdrit in het Italiaanse Corridonia. Geert Schipper behaalde een vijfde plaats in een heel sterk bezet veld. Beide Nederlandse toppers plaatsten zich door deze resultaten voor het WK tijdrijden in Emmen. Geert Schipper is zeer tevreden met zijn prestatie: ,,Ik ben op de goede weg, maar of ik net als Jetze, mij ook tijdens de paralympics 2020 op 2 onderdelen kan plaatsen is nog maar de vraag. Dan zal ik in september waarschijnlijk goud of zilver moeten halen op het WK paracycling in Emmen. Ik ben een handbikende triatleet, en in het zelfde weekend is ook het EK in het Spaanse Valencia. Maar er komt een weloverwogen goede oplossing voor mijn keus. . Er zijn voor Nederland maar een paar slots die verdeeld worden over het gehele aangepast fietsen namelijk.”

 

EK Weert, de selecties zijn rond

 


Terug naar Limburg, want terwijl we ons opmaken voor weer een vol weekend met onder andere het EK Powerman Viborg (Daan de Groot, Yennick Wolthuizen en Marina van Dijk), met het NK sprint run-bike-run Hoogerheide (titelverdedigers Thomas Cremers en Jony Heerink) is vandaag ook de definitieve selectie van het EK Weert bekend gemaakt. Op vrijdagmiddag openen de juniores met Silke de Wolde, Barbara de Koning, Romy Spoelder, Luna de Bruin en Kim van ’t Verlaat. Vrijdagavond 31 mei is het de beurt aan de elite vrouwen met Lotte Wils, Jony Heerink (daar is ze weer), Rani Skrabanja, Kirsten Nuyes en Marije Dankelman. Zaterdag 1 juni is het in de ochtenduren de beurt aan sowieso 150 Nederlandse agegroupers op jacht naar hun Europese titels. Daarna is het mannendag met om vier uur de junioren Niels van Lanen, Ian Pennekamp, Syb de Jong, Jesse Cuijpers en Gjalt Panjer. Om zes uur mogen de mannen elite los. Jorik van Egdom won vorig jaar de ETU-Cup Weert en mag het weer proberen nu voor de Europese titel. Hij krijgt steun van Youri Keulen en Donald Hillebregt.

Rachel, Marco en Maya niet individueel

 


Daarmee missen we in eigen land op een eigen EK toch drie prominente namen te weten Rachel Klamer, Marco van der Stel en Maya Kingma. Zij komen nog wel in actie in Weert, maar dan op zondag op het EK Mixed Relay samen met Jorik die als enige een dubbelprogramma draait. Toch komt het wat vreemd over als wel tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee en achtvoudig wereldkampioen Javier Gomez aan ’t Blauwe Meertje klaar staan voor dit EK, maar geen Marco. En Rachel had natuurlijk best kans gemaakt op een (tweede) Europese titel. Technisch directeur Adrie Berk geeft er de volgende verklaring bij. ,,Een kampioenschap in eigen land is heel speciaal en met Rachel hebben we ook een kanshebber, maar het EK valt in een heel drukke wedstrijdperiode met de WTS-races in Leeds, Nottingham, Montreal en Hamburg waar belangrijke Olympische kwalificatiepunten te verdienen zijn. We willen niet het risico nemen dat atleten overbelast of geblesseerd raken.’’
Bovendien acht Berk de Team Relay van groot belang voor de Olympische Ranking. ,,We hopen met een podiumplaats en de bijbehorende rankingpunten afstand te nemen van concurrerende Europese landen. Nederland neemt momenteel de zesde plaats in en de eerste zeven landen gaan naar Tokyo. We moeten alles op alles zetten om die positie vast te houden of te verbeteren.’’

Persoonlijke noot


Allemaal waar en de Spelen zijn voor elke NOC*NSF sportbond allesbepalend. Maar toch. Het is de derde keer in de geschiedenis (Stein 2000, Holten 2009) dat Nederland een EK in eigen huis heeft. De generatie triatleten van nu moet er wellicht weer jaren op wachten. Het klopt dat we niet in de luxe positie verkeren dat onze toppers nu al verzekerd zijn van Tokyo 2020, maar zou dat echt van deze ene wedstrijd meer af gaan hangen? Het is in dit verband misschien wat flauw om te zeggen, maar kennen jullie de aanloop naar het Olympisch goud van Nicola Spirig in Londen 2012 nog? Terwijl al haar concurrentes al bijna een maand de benen stil hielden in wedstrijdverband om het kruit niet te verschieten voor de belangrijke Britse wedstrijd deed Nicola in dezelfde periode twee halve (!) triathlons. Die ze trouwens nog won ook. Maar goed, wij zijn journalisten/volgers en geen technisch directeur of bondscoach. Het EK wordt er niet minder mooi om. En voor een mooie eindsprint tussen Ali, Javi en Jorik lopen we nu al warm. Trouwens we gaan ervan uit dat elke Nederlander op het eigen EK net dat beetje extra kan. Dus laat die medaillespiegel maar komen. Goud voor het relay-team en ik doe er meteen het zwijgen toe 😉

Morgen de voorbeschouwingen op het weekend en meer nieuwtjes.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.