Enige nuance bij EK-selectie Weert; Preview op Viborg, Hoogerheide; RIP Mike Plant – WTJ 1161

VRIJDAG – Als je, zoals wij, elke dag wat te melden hebt over de boeiende wereld van tri- en duathlon, dan vergaloppeer je je weleens. Donderdag was daar wel een fraai voorbeeld van. In de persoonlijke noot, die ik aan het selectiebeleid van de NTB wijdde, draafde ondergetekende net iets te ver door. Kern van de boodschap was de teleurstelling dat onze nationale toppers, die we toch al zo weinig in Nederland in actie zien, straks ook op het EK Weert ontbreken. Althans in de individuele race. Dat was geen kritiek op de ongetwijfeld moeilijke beslissing van Rachel, Marco en Maya. Nee, vooral het gemis van deze drie kanjers in de belangrijkste wedstrijd van het jaar op vaderlandse bodem.

Vergelijking gaat mank

Rachel en Marco reageerden snel. Zij vonden dat we – terecht overigens – eerst met hen hadden moeten spreken om de ware redenen van hun absentie op dit EK te achterhalen. En de vergelijking, die we maakten met Nicola Spirig, ging totaal mank. We waren er snel uit. Een mea culpa mijnerzijds was op zijn plaats. Maar wat graag zouden Rachel, Marco en Maya voor eigen publiek schitteren. En dat doen ze ook, op zondag tijdens het EK Mixed Relay. Wellicht ligt de oorzaak veel eerder bij de ITU, die het wedstrijdprogramma voller en voller maakt met allemaal races die er in The Road to Tokyo toe doen.

Glennis Grace opent EK-tiendaagse Weert


Genoeg hierover. In Weert komt de complete Nederlandse top in dat weekend hoe dan ook in actie. En dat kan niet gezegd worden van bijvoorbeeld een Mario Mola, een Vincent Luis, een Vicky Holland of een Jessica Learmonth. Maar die missen we dan weer iets minder dan onze eigen toppers in zo’n individuele race. Alles overziend heeft Weert een sterker veld dan de voorbije drie EK’s. Dat kunnen de Limburgers alvast in de zak steken. De openingsceremonie op Hemelvaartsdag 30 mei wordt trouwens opgeluisterd door niemand minder dan Glennis Grace.

 

Triple-Mix komt te vroeg voor DUIN


We schakelen terug in de meimaand en melden van de DUIN triathlon Almere alvast dat de Triple Mix haast letterlijk in de ijskast komt te liggen. Voor deze spectaculaire formule is de watertemperatuur (ver beneden 15 graden) eenvoudigweg te koud. De Triple Mix keert wel terug dit jaar maar dan bij Tri Rotterdam in juni, dan mag je toch hopen dat het water op temperatuur is. Het alternatief voor Almere is een Team Time Trial in de middag op basis van jachtstart met individuele kwalificaties (200 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen, 1,5 km. hardlopen) in de ochtenduren. Jefry Visser van Start2Finish denkt met het best denkbare alternatief gekomen te zijn. ,,Natuurlijk hadden we graag de Triple Mix weer gedaan, maar de temperatuur heb je niet in de hand.’’ Ook Berteke de Jong van de Teamcompetities kan zich vinden in de oplossing. ,,En ook dat de Triple Mix nog dit jaar op de kalender staat.’’ De lagere divisies behouden hun program, maar wel verplicht met wetsuit.

Daan kansrijk voor Europese titel Viborg


Komen we toe aan dit weekend. De belangrijkste wedstrijden zijn voor de duatleten. Zaterdag vanaf het middaguur de Europese kampioenschappen Powerman-duathlon in het Deens Viborg en zondag het NK sprint op het befaamde parcours in Hoogerheide: de Brabantse Wal.
Viborg gaat van start zonder de vorige week geblesseerde Gael le Bellec. Dat biedt kansen aan Powerman Alsdorf-winnaar/Nederlands kampioen Daan de Groot. Maar natuurlijk staat de concurrentie op scherp. Met Jan Petralia, Chris Fischer, Peter Ellis is het dringen geblazen aan de top. Hopelijk kan ook Yennick Wolthuizen zich met deze mannen meten. Bij de vrouwen hoopt Marina van Dijk wederom op brons of meer. De Amersfoortse moet afrekenen met o.a. Sandrina Illes, Melanie Maurer en Alice Hector.

ETU Cup Sines met vier dutchies


In het Portugese Sines mogen Jardy van den Heuvel, Tristan Olij, Marije Dankelman en Elianne Huitema hun kunsten vertonen op de ETU-cup sprint triathlon tevens Mediterrane kampioenschappen. Voor dat laatste komen onze Noorderlingen natuurlijk niet in aanmerking. In het Chinese Chengdu is de vijfde World Cup, maar die moet het zonder Nederlandse inbreng stellen. En daar stellen we ook totaal geen vraagtekens bij.

Lustrumeditie RBR Hoogerheide met twee bronzen WK-duatleten


Eerst even na eigen land. De eerste lustrumeditie van de RBR Hoogerheide is voor de tweede keer strijdtoneel van het NK sprint duathlon (2,5/20/5). Vorig jaar de spectaculaire valpartij in de kopgroep met de vier Trican/Visma-atleten. Die herhaling mag wegblijven. Thomas Cremers verdedigt zijn titel. De nummer drie van het WK neemt het op tegen teamgenoot Niels te Pas (4e daar) en uiteraard zijn ook Alexander Picard, Wesley Mols en Joep Staps kansrijk. Outsiders zijn Pim Venderbosch, Jelle Lugten, Rody Kroon en Joost Somsen. De kans is groot dat een niet-Nederlander als eerste binnen komt, want ook de nummer drie van de elites in Pontevedra, de Belg Angelo Vandecasteele, is van de partij op het open NK tevens RBR Series.
Jony Heerink wisselt soepeltjes de internationale triathlons af met duathlons. Ze werd als nationaal crosskampioene en kan nu ook de wegtitel prolongeren. Shirin van Anrooij zal net als Sophie van der Most serieuze tegenstand bieden. Floor van den Brand is goede outsider. Om 13 uur starten de vrouwen in de Raadhuisstraat, om 14.45 uur de mannen. Wissels en finish zijn op het Ouwe Raedthuysplein en behalve de flanken van heuvelachtig Hoogerheide/Woensdrecht zit in het loopparcours ook de legendarische trap van de GP Adrie van der Poel verwerkt. Het parcours is hier en daar verbeterd en volledig verkeersvrij. Daarmee één van ’s lands mooiste parcoursen in du- en triathlon.

Bosbaan bibberkoud


Zaterdag is het prijs met de eerste open water triathlon op de Bosbaan. Vooralsnog lijkt er gezwommen te gaan worden, maar zaterdagmorgen valt pas de definitieve beslissing. Wetsuits zijn uiteraard verplicht. Vanaf 10 uur gaan de series voor in totaal zo’n 1200 deelnemers van start. Het is de voorjaarseditie van de Bosbaan, deel uitmakend van de Tri Hard Series. Wouter Dijkshoorn, Davy Heijsteeg en Ruben Slot staan te boek als kandidaat-winnaars al geldt hier vooral: meedoen is belangrijker dan winnen.
In het Reynaertland-bad van Hulst is zaterdag de finale van het Automaterialen Frijters zwemloopcircuit. Lars Baeyens, Arno Lambrecht en Lynn Lossie zijn de meest bekende namen op de startlijst en zullen vast ook in het eindklassement hoog eindigen. Toch zijn veel atleten in deze fase van het seizoen al overgestapt op de driekamp. De wedstrijden in Hulst, het Zeeuws-Vlaamse land van Reintje de Vos zijn vroeg: series om 9 en 10 uur.

Races over de grenzen


In België kunnen de triatleten zondag kiezen uit twee wedstrijden: de klassieker in Geel en de al even populaire 111-tri van Bilzen. Verder weg hadden we het al over de liefst 128 Nederlanders op Mallorca. Gelijktijdig wordt in Florida een 70.3 IM gehouden. Zondag is bovendien de 70.3 Ironman in het Franse Aix-en-Provence en onder hetzelfde label races in Vietnam en Mexico. Wie per se een volledige triathlon wil doen, reist snel af naar Santa Rosa voor de Ironman aldaar. Eventueel kan ook de Crystal Coast Full Booty nog. Beiden in de USA.

Nieuw Eredivisieteam: Animo Sportpsychologie


Tot zover de almaar voller rakende kalender. Terloops ging het in deze WTJ al over de Teamcompetitie en Eredivisie. Zoals bekend komt daar niet het Tri2one Coaching team in uit, maar is vrijwel onmiddellijk de nieuwe formatie uit de startblokken gekomen. Daniëlle Vermeulen bericht ons namens Animo Sportpsychologie het volgende: Daar zijn we dan: het Animo Sportpsychologie Triathlon Team. Komend seizoen zal het Animo Sportpsychologie Triathlon Team actief zijn op het hoogste nationale niveau, de Eredivisie. Het team bestaat uit Brenda Schuurkamp, Annelies van der Zwart, Annet Nimeijer, Eline Geschiere, Kristel Bosch en, ikzelf, Daniëlle Vermeulen.
Wij vroegen Daniëlle natuurlijk naar de details rondom dit nieuws en het nieuwe team.
Ik kreeg plots de kans mijn eigen triathlonteam op te zetten en als sport- en vooral triathlonfanaat riep ik natuurlijk direct JA. Op heel korte termijn vond we atleten en een aantal sponsoren, al is dat laatste traject nog niet geheel afgerond. Ik heb besloten mijn bedrijfsnaam aan dit team te koppelen. Als er een team is dat kan vechten en mentaal weerbaar is, dan is het dit team wel. Volgende week staan we aan de start, in Almere Duin op 19 mei! We hebben geweldig veel zin in dit nieuwe avontuur. Heel bijzonder is het feit dat onze sponsor Rogelli op zo’n korte termijn in staat is om onze trisuits voor Duin klaar te hebben.

Mike Plant, Godfather van triathlon is dood


Het laatste bericht is van droevige aard, zeker voor ons microfonisten. Want Mike Plant, godfather van alle triathlonspeakers,is ons op de Nederlandse Bevrijdingsdag, 5 mei, ontvallen. Auteur, fotograaf, journalist en ondernemer. De Amerikaan was meer dan 40 jaar aan duursport verbonden. Hij bracht in de jaren zeventig het magazine Running News uit. Hij was de eerste die de triathlonsport op een serieuze journalistieke manier benaderde. Mike werkte voor Runner’s World, Ultrasport maar ook voor Elle. Zijn verhaal over de 1982 Ironman in Kona was de cover-story van Triathlete. In de jaren 80 was Mike Plant commentator bij NBC, CBS en ESPN. Zijn boek ‘Iron Will’ staat bij iedere triathlonfanaat in de boekenkast, het gaat over de vroegste jaren Ironman Hawaii. Zelf finishte hij in de editie van 1983. Plant stond als speaker aan de finishlijn bij de Hawaii-edities van 1987 tot en met 1990 en bij vrijwel alle Bud Light US Triathlon Series.
Zonder Mike Plant was er geen Bob Babbitt, was er geen Mike Reilly en was er bijgevolg ook geen Wim van den Broek en Ruud de Haan opgestaan. Mike overleed op 71 jarige leeftijd aan leukemie. Hij laat een vrouw en twee dochters na. De manier waarop hij ging, kan niet vertaald worden:
As in all he did, he went gracefully, without drama or fanfare.
RIP Mike!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.