Alles over het Nederlands kampioenschap run-bike-run: Thomas en Shirin excelleren – WTJ 1163

ZONDAG – Het zonnetje brak van tijd tot tijd door in een vlekkeloos verlopen Nederlands kampioenschap run-bike-run over de sprint afstand te Hoogerheide. De Brabantse Wal lag er schitterend bij, de ‘stairway to heaven-trap’ aan de Scheldeweg was netjes gepoetst. Alle ingrediënten voor een pracht kampioenschap. En dat kwam er ook. Boeiende duels bij de vrouwen met megatalent Shirin van Anrooij voor het eerst als overall winnares, een spannede wedstrijd bij de mannen met Angelo Vandecasteele als eerste binnen en Thomas Cremers als nummer twee, daarmee Nederlands kampioen.

Shirin en Sophie meteen weg

Na het ochtendprogramma met als winnaars de Belgische oud-wielrenner Guus de Smul en de Zeeuwse Tamara Kuijlen, was het om 13 uur de beurt aan het dames-NK. Meteen al schoten Shirin en ook Sophie van der Most uit de startblokken op de klinkertjes van het Ouwe Raedthuysplein. In het achtervolgend  groepje bevonden zich Kim Lahaije, Jony Heerink, Marije Hijman en Diede Diederik. Daar ging het Jony even te traag, het gaatje leek te groot te worden. De Amersfoortse jumpte naar de kop om zo met drie te vertrekken voor het fietsonderdeel: Shirin, Sophie en Jony. Het trio kreeg ruimte al was het op het laatste niet meer dan acht seconden op het groepje met de genoemde namen. In de wetenschap dat de snelste loopsters toch in de top drie zaten, was het in de tweede run (die is in Hoogerheide altijd langer dan de openingsrun) toch een uitgemaakte zaak dat net als in Geel het zou gaan tussen de drie duathlontoppers van ons land. Na het eerste rondje was het Shirin van Anrooij, die wegliep bij Jony. Sophie moest passen en dreigde later nog even opgeslokt te worden door Diede.

(foto’s: Tamar Veltman en Christie Brouwer)

Shirin: de Mathieu van der Poel uit de duursport

De atlete uit Kapelle mag dan een van de kleinsten zijn uit het veld, ze is onbetwist de sterkste op deze discipline. En dat al op 17-jarige leeftijd. Ze had zich zeker gevoeld tijdens de race. Omdat het voorlopig even haar laatste duathlon was, wilde ze er alles uithalen. Daarin slaagde de Zeeuwse, die onderweg gecoacht werd door haar vaste trainer Marc Herremans, glansrijk. Eerste titel bij de elites, na vele malen het rood-wit-blauw in juniorentijd te hebben gekregen. Bijzonder was dat Shirin na afloop aankondigde dat ze na vandaag alles op de wegwedstrijden wielrennen richt. Dat is zo’n beetje zoals Mathieu van der Poel, die na de Amstel Gold Race zegt weer te gaan mountainbiken.

Jony werd 15 seconden later tweede, Sophie op bijna veertig tellen brons. Diede Diederik moest genoegen nemen met een vierde plaats, maar het was toch wel haar doorbraak tussen de ‘grote vrouwen’. Daarachter was het Lotte Claes, vorig jaar nog winnares van de recreantenserie maar inmiddels weten we beter. Marije Hijman holde naar een zesde plek, waarna sterke fietsers als Deborah Wissink en Ann Schoot Uiterkamp de streep bereikten. Kim Lahaije viel in het verdere wedstrijdverloop wat terug naar positie elf op de finishlijn. Wereldkampioene crosstriathlon Willemijn Fuite klasseerde zich als zestiende. Het is voor de Berkelse even omschakelen.

Geen masters NK

De mannen begonnen rond kwart voor drie aan het open NK. De eerste die afhaakte was Kees Vaneman, triathlonpionier uit Huizen. ,,Ik dacht dat het ook een NK voor masters was.’’ Kees keerde onverrichterzake huiswaarts. Nou ja, hij kreeg zijn enorme sportarchief wat we tijdelijk mochten inzien weer terug. Andere masters als Machiel Ittmann (ik doe elk NK in 2019) en Pieter Iedema gingen wel van start. Niet voor de eindzege uiteraard. De start was turbulent. In het gedrang kwam Wim Nieuwkerk ongelukkig ten val. De duathlonman van het eerste uur brak zijn sleutelbeen. ,,Ik wilde juist weer eens keertje lekker meedoen. Dat me dit moet overkomen.’’ Even liep hij door, maar toen bleek al snel dat zulks niet mogelijk was. Na de korte bochtjes over het plein van hoofdsponsor Bernard de Nijs kwam er wat meer ruimte in het lange lint van lopers. Vooraan nestelde zich Niels te Pas, die juist in de vorige editie zo merkwaardig ten val kwam in de kopgroep van vier Visma-atleten.

Nummer drie van de wereld is in Hoogerheide de beste

Nu waren ze maar met drie, maar wel dominant aanwezig. In de wisselzone werd Niels op de hielen gezeten door Angelo Vandecasteele en Thomas Cremers. Ook Joey van ’t Verlaat en Thomas Derboven konden nog aanpikken, zodat de eerste 10 kilometer fietsen het quintet licht vooruit bleef op de hoofdmacht van 19 atleten. Daarna kwam de samensmelting toch tot stand. Met ruim 20 duatleten doken ze de wisselzone in onder aanvoering van de Triteam Groningen-mannen Bram Smit en Joost Somsen. Bram had een matige wissel, Joost vertrok als eerste maar daar al op de hielen gezeten door Angelo Vandecasteele en Thomas Cremers. Vrees voor Wesley Mols was er dit keer niet. De Nijmegenaar en teamgenoot van Thomas was in de tweede groep terecht gekomen op veertig seconden van de kopgroep. Dat zou te veel zijn. Wesley haalde nog wel tien man op de slotrun in en strandde op randje top tien, terwijl het vorig jaar nog zilver was. De tweede run was overduidelijk voor Angelo uit Dendermonde. De Belg demonstreerde dat hij niet voor niets nummer drie van de wereld is geworden in Pontevedra.

Thomas hoefde hem niet voor te blijven om zijn titel te prolongeren. De man uit Elst concentreerde zich op de tweede plaats en het NK. Dat lukte al leek teammaatje Niels te Pas toch weer gevaarlijk dichtbij te komen.

Met name op de trap vertekent zo’n wedstrijdbeeld sterk. Voor Niels een mooie revanche op vorig jaar. De derde plaats ging verrassend naar Joey van ’t Verlaat. De man uit Spijkenisse komt in alle disciplines steeds korter te zitten. Vandaag beloont met een eerste keer brons. Hij won er ook de serie B namens het Vivendum/TVS-team mee. Joost Somsen leverde een puike prestatie met een vijfde plaats en oud-tijdritspecailist Jelle Lugten ging Spijkenisse vorig jaar op het Nk al goed en bevestigde wederom in Hoogerheide met plek zes. Pim Venderbosch hield zich tussen de specialisten goed staande. Gjalt Panjer was grandioos ope en achtste plaats en de Belg Thomas Deborven en Alexander Picard maakten de top tien compleet. Revelatie van de dag was Mario Poldervaart uit Zuidland op een twaalfde plaats met direct na hem nationaal crossduathlonkampioen Rody Kroon. Voor Machiel was er een 55e plaats.

Oude bekenden

Het evenement onder leiding van kersverse ridder John de Crom kende weinig problemen, behalve dan dat de lokale supermarkt vier laad- en losmomenten claimde tijdens de race. Het noopte de parcourscommissie om even te improviseren, zonder de trap los te willen laten. Maar ook daar kwamen ze uit. Het was met Bianca van de Kieboom en Mark Oude Bennink aan de start ook voor de ‘golden oldies’ een leuk evenement. Zeker toen in de ochtenduren Nick Marijnissen nog even opdook. ,,Ik was even op een familiefeestje’’, aldus de Franse Nederlander.

Bij de duo’s won het Roosendaals-Gastels tweetal Mels Lambregts en Gijs Bastiaanse. Ze deden dat onder de naam Gelukkighoevenweniettezwemmen. Guus de Smul was overigens nog wel een fractie sneller, terwijl hij alles in z’n uppie moest afwerken.

Natuurlijk was er Bilzen vandaag met wederom een fraaie zege voor Sarissa de Vries, tweede plaatsen voor Bas Diederen en Pleuni Hooijman en een vijfde voor Steff Overmars. Maar daar komen we maandag op terug.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.