Gerda Sollie wint op Moederdag; Meer Bilzen en meer Geel; Menno doet Nieuwkoop – WTJ 1164

MAANDAG – Top Moederdagweekendje gehad? Wij wel. Genoten van jullie prestaties. Op de eerste plaats natuurlijk die Europese titel voor Daan de Groot. Maar ook de top tien mannen van Mallorca: Eric van der Linden, Roy Lagersburg en Tjebbe Venema. Zondag dan die prachtige nationale titels voor Thomas Cremers (voor de tweede keer op rij) en die dekselse Shirin van Anrooij. Maar daarmee was de koek nog lang niet op. De komende dagen zullen we nog wel een aantal keren terugblikken op het weekend. Weet je bijvoorbeeld wie de allermooiste prestatie geleverd heeft op Moederdag? Het gebeurde in Bilzen, waar als 42e vrouw de Groesbeekse Gerda Sollie binnen kwam. Haar eindtijd: 4.29.40. Daarmee liet ze nog twintig vrouwen en nog veel meer mannen achter zich. Gerda won het F60-klassement. En waarom, beste lezers, is dat dé prestatie van het weekend. Welnu, deze Trion-atlete is moeder van zes volwassen kinderen. Moeder aller moeders dus en dan op zo’n niveau kunnen blijven sporten. Dat verdient ons aller waardering.

(Foto: Arjan Broekmans)

Sarissa voltooit trilogie Bilzen

We blijven in Bilzen, want de zevende editie van de 111-triathlon oefent nog steeds grote aantrekkingskracht uit op heel veel Nederlanders. Bijna 200 aan het vertrek voor de bijzonde afstand van 1 kilometer zwemmen, 100 fietsen en 10 lopen. Aan de top draaien de pure triatleten mee, maar je komt verderop in de uitslagen ook namen tegen van mensen, die zich alleen aan deze variant wagen. Bijna altijd zijn de Nederlanders succesvol. Ook nu met de derde opeenvolgende winst voor Sarissa de Vries. Anders dan voorgaande jaren kreeg ze serieuze concurrentie van landgenote Pleuni Hooijman, Het eerste verschil werd gemaakt op het zwemmen. Bij 14,7 graden kun je volgens de ervaren Sarissa maar 1 ding doen: zo hard mogelijk gaan. Toch wist de Maastrichtse dat ze hard moest blijven fietsen, want Pleuni is niet de eerste de beste. De Amsterdamse bleef jagen op Sarissa, zodat de spanning voor het ook in groten getale aanwezige Nederlandse publiek groot bleef. Toen het verschil bij het lopen maar langzaam kleiner werd, legde Pleuni zich pas neer bij een nederlaag(je). Met twee minuten verschil kwamen de Nederlandse vrouwen over de meet. Na Karlijn van den Burg, Danne Boterenbrood en nu drie keer Sarissa de vijfde keer dat het rood-wit-blauw wapperde in Belgisch Limburg. Eerder maandag konden jullie haar relaas hier al lezen. Stefanie Adam, hardfietser bij uitstek en winnares van de eerste editie, werd nu derde. Daarachter ook weer een reeks Nederlandse triatletes: Evelien Ruijters werd knap vierde, Julia de Leeuw vijfde, Liane van Egmond achtste en tevens tweede F40 en Claudia Striekwold tiende. De winst bij de F60-groep ging dus naar Gerda Sollie uit Groesbeek, de derde plaats bij de F50 was voor Angelina Kuijpers.

Bilzen is vaak het duel Stenn-Bas

Bij de mannen volgde een boeiend duel tussen de oud-winnaars Stenn Goetstouwers en Bas Diederen. Na het zwemmen zat daar ook Tom Mets nog bij. Die werd later teruggepakt door een groepje met onder andere Steff Overmars, toe aan zijn eerste seizoenswedstrijd. Goetstouwers gedijt in dit soort lange tijdritten. Hij demarreerde bij Bas en kon de drie minuten voorsprong op het lopen vasthouden.

Bas nam genoegen met zijn tweede plaats in een van zijn favoriete wedstrijdjes. De derde plaats ging naar Vincent van de Walle, Steff Overmars finishte knap vijfde. In de top 20 verder nog de veel minder bekende Gijs Bergman op een dertiende en Willem Stevens op een veertiende plaats. Hardfietsers, dat wel. Michel Besseling was 20e en daarmee derde M40. In die M40 top tien liefst zes Nederlanders en het M50-podium kleurde helemaal Oranje. Marco van Dijk duelleerde met Cor van der Ploeg om de winst. Peter Baars werd vijf minuten later de derde ‘Abraham’. Resumé: tien Nederlandse podiumplaatsen. En dat op Belgisch grondgebied. Andersom sleepten de Belgen natuurlijk in de zwemloop Hulst en het open NK run-bike-run met onder andere Arno Lambrecht en Angelo Vandecasteele de vette prijzen in de wacht.

Stach en Lizzy beste Nederlanders in Geel

Terwijl in Bilzen de verhouding Ollanders-Belgen ongeveer fifty-fifty is, wordt op dezelfde dag de kwart triathlon van Geel gehouden. Vroeger ook daar veel Nederlandse toppers, maar die tijd is voorbij. De kwart werd gewonnen door Sander Heemeryck, daarme de familie-eer hoog houdend. Joachim Wera was samen met Tuur Lemmens snelste zwemmer. Wera kwam samen met Tim van Hamme op kop te liggen bij het fietsen, maar lopend was de vier jaar jongere broer van Pieter Heemeryck te sterk voor de rest. Joachim bleef twee, Tim drie. Beste Nederlander was wederom een man van De Dolfijn, Stach Aarts. Brabander van origine, Amsterdammer nu. Stach scoorde een tijd van 1.53, zo’n tien minuten na de winnaar.

Vughtenaar Thijs Peeters werd 43e en Rotterdammer Leo de Bruijn – in zijn tweede triathlonleven – 51e op een totaal van bijna 300 deelnemers. Spanning tot het laatste bij de vrouwen, waar Charlotte Deldaele pas in de laatste meters zeker was van haar zaak. Ze klopte Jolien Vermeylen na 1.51 uur met slechts acht seconden verschil. Eva Caers werd op zes minuten derde. Niemand kon aan het duo tippen. Op een zestiende plaats was Lizzy Bastiaansen uit Dongen onze beste landgenote. De sprint afstand in Geel werd gewonnen door Laurens Verluyten uit Laakdal en Heleen Adams uit Leuven. Beste Nederlanders: Antoine Gori uit Risjwijk en Tamara van Dooren van het Fusion team uit Hapert, niet geheel toevallig trainend onder Bas Diederen.

Menno stapt uit Squadra, eigen programma met eerste halve

Eerder op de dag meldden we al dat Menno Koolhaas niet langer voor het befaamde Squadra Triathlon Team uitkomt. Het teammanagement van de Eindhovense formatie maakte dat vandaag bekend. De proftriatleet uit Sittard maakt geen deel meer uit van de landskampioenen. Mede dankzij Menno’s prestaties werd Squadra drie keer landskampioen in de Eredivisie: in 2015, 2017 en vorig jaar.

Vijf jaar was Menno verbonden aan Squarda. In die outfit boekte hij in 2016 zijn mooiste zege: Nederlands kampioen Olympische afstand in Amstredam Nieuw-West. Vijf jaar woont Menno inmiddels ook in Sittard, waar hij traint bij het Nationaal Triathlon Centrum. Uitvalsbasis voor zijn verdere carrière, die – zo zegt hij zelf – misschien wel te hard ging via ETU, World Cups naar World Triathlon Series. ,,Ik ga inderdaad op eigen benen verder. Ik heb met Isaac een nieuwe fietssponsor en die ging niet samen met het team. Toen was voor mij de keuze snel gemaakt en het voelt nu ook wel fijn. Nu ben ik zelf verantwoordelijk voor wat er gebeurt.’’

Nu de Eredivisie-wedstrijden deels wegvallen, gaat het wedstrijdprogramma van Menno er anders uitzien. ,,Ik ga weer een beetje vanaf onderaan beginnen. De ETU-Cups en de NK’s en dan weer verder kijken naar eventueel World Cups. Die pakten de laatste keren niet goed uit, ik wil eerst eraan werken vooraleer weer mee te doen. Ik wil presteren, geen veldvulling zijn. Ik weet dat als ik alles goed op een rijtje heb, ik goed kan presteren. Maar daar schakel ik even vanaf. Amsterdam Nieuw-West wordt mijn eerste race en daarna….de halve van Nieuwkoop. Ja, mijn eerste halve in min of meer een thuiswedstrijd. Vind ik leuk en denk dat ik er sterker van word.’’ Squadra dankt hem voor de vijf jaar samenwerking en Menno dankt hen omgekeerd ook.

Zeven nationaliteiten in Long Course Weekend Beesel

Verder maakten we melding van het Long Course Weekend in Beesel, komen we uiteraard komende dagen nog op terug. Aan de eerste editie doen 339 Nederlanders, 89 Britten, 41 Duitsers, 25 Belgen, 2 Zwitsers, 1 Amerikaan en 1 Oostenrijker mee. Plus aan het jeugdprogramma nog zo’n 500 kids.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.