Sarissa de Vries aan het woord na haar derde winst in Bilzen 111.

Voor de derde maal wint Sarissa de Vries Bilzen 111. Zo’n overwinning vraagt natuurlijk om het persoonlijke verhaal:

Challenge Iceland

Het zwemmen was koud (15,2 graden), maar ik heb wel eens in kouder water gezwommen (IJsland 2017 bijvoorbeeld), waardoor ik me er mentaal op heb kunnen voorbereiden en verder eigenlijk ook geen last van hebt gehad. Ik zwom lekker en kwam met ongeveer 1.20min voorsprong op achtervolgers Pleuni Hooijman en Stefanie Adam uit het water.

De wisselzone was immens lang, en ik liep niet heel lekker doordat mijn voeten koud waren van het zwemmen, maar de wissel verliep verder zonder kleerscheuren en ik sprong als eerste dame op de fiets. Ik heb van de winter een langere offseason gehad dan gebruikelijk en daardoor nog niet de kilometers in de benen zoals ik afgelopen jaren had gedaan, maar hoopte toch voldoende watts te kunnen trappen om Stefanie en Pleuni af te houden.

Bilzen is voor mij een thuiswedstrijd en ik rij in mijn trainingen graag de lange stukken langs het kanaal op mijn tijdritfiets. Ik wist dus wat me te wachten stond. Het eerste stuk van het fietsen was ik vooral bezig met mannen inhalen die de serie voor ons waren gestart, maar op een gegeven moment spreidde dit zich wat uit en kon ik wat meer mijn eigen race gaan rijden. Pleuni was in de eerste ronde(van de 3) iets dichterbij gekomen, maar de voorsprong was nog steeds rond de minuut. De tweede ronde voelde ik me goed en heb daar gebruik van gemaakt om de voorsprong proberen weer iets uit te bouwen of in ieder geval gelijk te houden, zodat ik met een kleine buffer aan het lopen kon beginnen. Daar was ik namelijk ook niet heel zeker van, hoe dat zou gaan. Maar ook in de tweede ronde pakte Pleuni weer een paar seconden terug. De derde ronde moest ik mijn inspanningen van de tweede ronde wat bekopen, maar gelukkig hield ik de minuut voorspong vast en kon ik met de buffer beginnen met lopen.

Het nieuwe loopparcours was erg afwisselend met een lang stuk vals plat omhoog naar de finish en vanaf daar 3 rondes met onder andere een kasseienstrook, stukken off road en hetzelfde stuk vals plat naar beneden naar de wisselzone en weer omhoog terug naar de finish. Niet echt een parcours waarin ik op papier zou uitblinken, maar het maakte het wel mentaal gemakkelijk in te delen en de kilometers vlogen voorbij.

Ik wist mijn voorsprong weer iets uit te bouwen en won Bilzen 111 voor de derde keer op rij. Toch wel speciaal en heel tevreden met hoe de race was gegaan. Pleuni heeft het me niet makkelijk gemaakt. Door de strijd bleef het spannend, wat racen ook zo mooi maakt. Bilzen is een race waar ik graag start. De 15 mtr draftregel en een verschil met de mannenstart van 10 min. maakt deze race ook fair voor de vrouwenrace en dat is wat ik graag zie. De race is voor mij ook lekker dichtbij, op bekend terrein en er zijn veel bekenden die meedoen of komen aanmoedigen, wat de sfeer heel erg leuk maakt. Hopelijk volgend jaar weer.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.