Geëmotioneerde Els Visser voor de rechter:  ,,Had ik dan de aanwijzingen in de Maas moeten negeren?’’

UTRECHT – Voor de rechtbank van Utrecht diende vanmorgen het kort geding wat triatlete Els Visser had aangespannen tegen Ironman en tegen de NTB. De Utrechtse triatlete, zondag nog vrolijk tweede geworden op de halve marathon in haar stad, had nu moeite haar emoties de baas te zijn.

Els was in gezelschap van haar advocaat, de World Triathlon Corporation (koepelorganisatie van Ironmans) liet zich vertegenwoordigen door twee advocaten en de NTB had haar jurist bij zich. Ook voorzitter Wim van Oijen en bondsdirecteur Rembert Groenman waren ter zitting aanwezig.

Veel nieuwe feiten kwamen niet aan het licht. Centraal stond de vraag of de diskwalificatie van Els Visser, die pas maanden later tot stand kwam, terecht was. Zelf beweert ze de aanwijzingen van een official te hebben opgevolgd en samen met de Nieuw-Zeelandse Sonia Bracegirdle de schuine lijn gevolgd, waarmee ze honderden meter tekort zou hebben gezwommen.

De rechter vroeg aan de NTB waarom ze niet eerder met Els in contact zijn getreden. Het antwoord van de NTB was dat zij alles volgens de regels wilden doen en dat het uiteindelijk de Ironman-regels waren , die hier golden. Evengoed was de wedstrijd wel het Nederlands kampioenschap en dat valt weer onder auspiciën van de NTB. Volgens onze rechtbank-watcher bleek wel dat de verhoudingen tussen bond en triatlete tamelijk verstoord zijn.

De hele kwestie sleept zich al maanden voort. De Ironman Maastricht was immers begin augustus 2018. De advocaat van Els Visser betoogde dat het commerciele belang geldt (minder startgeld), reputatieschade als atleet en in de maatschappelijke activiteiten. De strijdende partijen kwamen er ook nu niet uit. De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.