Yvette van Wegen Europees kampioene RBR; Chengdu; Vietnam; Aix; Montenegro – WTJ 1165

 

DINSDAG – We komen nog wel paar keer terug op het EK Viborg, zij het dan niet dat we de persberichten in allerlei talen van Mister Powerman John Raadschelders allemaal overnemen. We snappen zijn euforie wel een beetje. Met Daan de Groot staat er een Nederlander op, die de Powermans omarmt en er meteen grote successen boekt. Overigens hadden we Daans reactie nog niet hier opgetekend. ,,Om niet in clichés te vervallen, die elke winnaar uitspreekt, vinden jullie het goed dat ik mijn column wijd aan mijn zeges in Aldorf en Viborg?’’, was de wedervraag van Daan direct na zijn zege. Uiteraard waren we meteen akkoord. Intussen plaatsen we nog wel een mooi plaatje van de Europees kampioen direct nadat hij door het zege-lint was gelopen.

Yvette na zilver op WK nu goud op EK

Overigens werden – net als vorig jaar in Vejle – door de kleine Nederlandse afvaardiging in Denemarken twee Europese titels behaald. Naast Daan was immers ook Yvette van Wegen de beste van Europa op de lange afstands duathlon. De Almeerse won het sterk bezette F50-klassement. Yvette begon rustig en keerde als vierde in de eerste wisselzone terug. Daarna begon ze aan haar opmars. Met de snelste fietstijd en snelste slotrun snelde de sterke master twee minuten voor de Deense Marianne Scholer Nielsen over de finishlijn. Na het zilver op het WK in Zofingen nu dus Europees goud voor Yvette. Dat verdient o.i. zaterdag een kleine huldiging bij het thuiswedstrijd, het NK in Almere. Bij de mannen 45 was er nog een 17e plaats voor Alwin Xander de Vries.

World Cup Chengdu

De vijfde World Cup in het verre Chengdu paste niet in het schema van heel veel Europes topatleten. Ook Nederland liet verstek gaan in China. De race was opgebouwd uit halve finales ter kwalificatie voor een A- dan wel B-finale. Steeds over een 1/16e afstand. In de A-finale was de Australiër Matthew Hauser de sterkste. De juniorenwereldkampioen van Rotterdam was te sterk voor de Amerikaanse favoriet Ben Kanute (jawel daar is de man in deboerwetsuits weer) en de Canadees Alexis Lepage.

Bij de vrouwen waren de Europeanen beter op dreef. De Duitse topper Laura Lindemann won na de ETU-Cup Quarteira nu ook de World Cup in Chengdu. Bij het lopen zette ze de Amerikaanse Renee Tomlin en de Belgische Valerie Barthhelemy op achterstand. De tweevoudig Belgisch kampioene greep haar eerste podiumplaats op een World Cup nadat ze er in twee jaar terug in Japan nog net naast pakte. In de finale waren de Chinese vrouwen trouwens met liefst zeven stuks vertegenwoordigd. Bij de mannen drong geen enkele Chinees door tot de finales.

Geen nieuwe Nederlandse zege in de Ironman Santa Rosa, de vroegere Vineman. De race in Californië leverde vorig jaar een mooie winst op voor ‘Google-man’ Derek de Korver, maar hij is juist voor enkele races in Europa (zie verderop). De titel in deze agegroup-only wedstrijd werd overgenomen door de Amerikaan Jan Stepinskia. Hij ging negen minuten minder snel dan Derek, maar nog altijd onder de negen uur: 8.51.27. De Duitser Robin Schneider werd vijf minuten later tweede, de Amerikaan Lucas Pozetta bleef ook nog binnen de negen uur als derde. Spannend was het zeker bij de vrouwen waar de top drie binnen 50 seconden van elkaar over de meet kwam. Ailsa McDonald zag haar mooie voorsprong stilaan verdwijnen, maar de Canadese haalde het nipt. Ze hield 18 tellen over op de snel naderende Barbara Perkins en de nog harder lopende Carrie Heidrich strandde op 46 seconden. Maar zij moest wel tien minuten goed maken. Ruim 2000 deelnemers met slechts één Nederlander: Hans van Vliet (nee, niet de man van Radio Rijnmond). De in Illinois woonachtige dutchman finishte keurig 194e in een tijd van 11.07.02 uur, goed voor de 39e plaats bij de M35. Weer een Ironman erbij.

Ron Gerrits wint 70.3 Ironman Vietnam

 

Daarnaast een reeks 70.3 Ironmans wederom. Mallorca (128 Nederlanders inclusief dus Beau van Erven Dorens in 7.24 uur, maar dat zien jullie later nog wel in een van zijn televisieprogramma’s) en Gulf Coast, Florida (0 Nederlanders) hadden we in het weekend al in de WTJ. Blijven over de 70.3 Ironmans in Frankrijk, Vietnam en Mexico. In Danang stond een uitzonderlijk sterk veld aan de start.

En als je rond het middaguur tweevoudig Hawaii-winnaar Patrick Lange als winnaar mag begroeten. En vervolgens bollen binnen luttele minuutjes van elkaar Tim van Berkel, Tim Reed, Mike Phillips, Craig Alexander en Tim Don over de finish. Tja, dan heb je wel een veld, waar we in veel Europese wedstrijden alleen maar van kunnen dromen. Bij de vrouwen al niet minder. De Britse Holly Lawrence won, vier minuten later was het Sarah Crowley op een tweede plaats en weer drie minuten later Radka Kahlefeldt-Vodickova op de bronzen positie. Het was voor Holly de tweede 70.3 IM-winst dit jaar. Eerder won ze Utah en was ze ook al tweede achter Daniela Ryf in Oceanside. Van de Nederlanders in Vietnam deed Kim Knape het goed met een vierde plek F25, Sarah Haverkort zevende F40. Maar de enige overwinning kwam op naam van Ron Gerrits. Hij overtuigde bij de M60 in een rappe 5.18 uur.

Edwin en Aafke winnen 70.3 Ironman Aix en Provence

Duits succes ook in Pay d’Aix. Andi Boecherer was – vooral dankzij zijn fietsnummer – sneller dan de juist van Down Under teruggekeerde Fransman Dennis Chevrot, die op zijn beurt in de slotfase zijn verrassende landgenoot Kevin Maurel voorbijliep. Emma Pallant was favoriete en maakte dat ook waar. Het was een Britse Triple met Nikki Bartlett op twee en Andi Lee op drie.
Twee Nederlandse zeges: Edwin Ophof (uiteraard ook dankzij dat snoeiharde fietsen van hem) won het M55-klassement, Aafke Willemsen was snelste F40. Anne Zijderveld viel ook in de prijzen, maar dan als tweede F35. Het was kortom een vruchtbaar dagje, want genoemde namen zien we grotendeels ook terug op het WK 70.3 Ironman niet ver van Aix vandaan in Nice.

Ocean Lava met Van Lierde junior

Ocean Lava had ook weer eens een wedstrijd. Kotor in Montenegro was aan de vierde editie toe. De Pool Krzysztof Augustyniak won, twee minuten later was Jan Jakubicek net als vorig jaar tweede. De Montenegraan Dusan Milosevic zorgde ervoor dat voor het eerst een thuis-triatleet op het podium stond: als derde. Het was de debuutrace op de halve van Andrew van Lierde, jawel zoon van. Tien minuten na de Poolse winnaar kwam junior als achtste over de finish. Er is nog genoeg te leren, maar daar heeft Andrew nog alle tijd voor. De Croatische Zeljka Saban won bij de vrouwen, zes minuten later was de Zweedse Natalie Rec tweede, gevolgd door de Hongaarse Reka Brassay. Twee Nederlanders onder de 450 deelnemers. De beste was Melih Baycan op een 197e plaats ruim een uur van de winst verwijderd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.