Zandvoort; Preview Almere-weekend; Yokohama, Cagliari, Olsztyn, Beesel – WTJ 1167


We gaan naar Zandvoort. Al aan de zee. Dat liedje hing terug naar West-Brabant de hele tijd in mijn hoofd. Een kinderliedje van Louis Davids. Evergreen. Voor de autosport was het een historisch moment, de bekendmaking van de Formule 1. Triatleet Maarten Caminada is er blij om: “Maar dat was ik ook toen de triathlon hier terugkeerde.’’ Wat dat betreft gingen de triatleten de Formule 1-coureurs inderdaad voor. Nu ja, inmiddels hebben Sebastiaan Bleekemolen, Jenson Button en Alex Zanardi de overstap van autoracen naar triathlon al gemaakt. Triathlons waren er al twee keer en tussen de eerste en tweede zat geen 35 jaar. Maar 10 mei staat uiteraard ook in onze agenda’s genoteerd.

Teamcompetities gaan los voor alle teams

Na het voorspel Arnhem, Deventer en Breukelen begint volgens de Teamcompetitie-fanaten het triathlonseizoen komend weekeinde pas echt. Alle divisieteams trekken naar Almere. Let op: niet op de automatische piloot naar Almere-DUIN rijden, want de triathlon heet nog wel zo, maar het is dit jaar in Almere-Haven te doen. Daar waar bijna de wieg van triathlon in Nederland stond.

Alle 262 teams – of dat nu Ere- of 4e Divisie is – verzamelen zich voor de tweedaagse in de Flevopolder. Er moest wel even wat geïmproviseerd worden door het organiserende Start2Finish. Want niet alleen de locatie ook het wedstrijdschema onderging op het laatst nog wat wijzigingen, in die zin dat een Triple Mix bij de huidige watertemperaturen geen doen is.

Waar andere triathlons (zoals Beesel) wel het normale zwemonderdeel afwerken, is dat bij Triple Mix wat lastig. Je duikt immers na de mini-afstanden weer terug het water in, en dat is met wetsuits wat lastig. Anyway, in Rotterdam komt er alsnog een Triple Mix, nu wordt het een kwalificatiewedstrijd over 200 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 1,5 kilometer lopen en dan in de middag een Team Time Trial over iets langere afstanden. Dat alles voor Eredivisie en 1e Divisie, de andere divisies houden vast aan de bestaande format. Best ingewikkeld uitleggen, maar zolang de triatleten het zelf maar weten.

 


Individuele belangen zijn ondergeschikt 18 en 19 mei. Het gaat om de teams. Squadra en Ferro Mosae verdedigen de landstitels. Rogelli/TriMates zal er alles aan doen om net als vorig jaar Almere weer te winnen. Bij de vrouwen kan Ferro Mosae scherpe concurrentie verwachten van Kijani, TC Twente, Hellas en thuisploeg TV Almere. En dat dan ook nog eens met alle divisies. Hoofdmoot zondag: de Eredivisie om 10.00 uur met de individuele wedstrijd en ’s middags om 13.30 uur de ploegentijdrit vrouwen gevolgd om 14.45 uur door de vrouwen.

WTS, World Cup en ETU-Cup

 

Niet alle teams zullen in hun sterkste bezetting uit kunnen komen. Er zijn immers nogal wat internationale topwedstrijden. Te beginnen met de derde World Triathlon Series in het Japanse Yokohama. Opnieuw een belangrijke wedstrijd voor Jorik van Egdom en Maya Kingma in het land waar ze volgend jaar Olympische roem willen vergaren. Rachel Klamer laat Yokohama lopen, haar Road to Tokyo is al wat stabieler. De paratriatleten hebben in de Japanse stad een World Cup. Voor ons zijn Geert Schipper, Margret Ijdema en Nico van der Burgt daarbij.

 

Onder de WTS vallen de World Cups. In het Italiaanse Cagliari is een zeer omvangrijk en ook sterk veld bijeen. Voor Nederland zijn daar Donald Hillebregt, Jony Heerink en Lotte Wilms.

 

 

Het volgende stapje terug is de European Cup: ETU-Cup races dus. Zij zijn voor het eerst in het Poolse Olsztyn samen. Marco Akershoek, Niek Heldoorn, Tristan Olij en Lars van der Knaap mogen zich hier in de picture sporten. We verwachten ook veel van de drie Oranje-vrouwen in deze race: Kirsten Nuyes, Quinty Schoens en Marije Dankelman.

Barcelona 70.3 IM

 


Op het langere werk zijn  Omar en Milan Brons zondag actief op de 70.3 Ironman Barcelona. Geen thuiswedstrijd dus voor de Brons-brothers in Almere, maar temidden van 131 Nederlanders op de Costa Brava. Yvonne van Vlerken staat op de startlijst met startnummer 55, manlief Per met nummer 7. De favorieten bij de dames  Laura Siddall en Svenja Thoes . Topfavorieten bij de mannen zijn Bart Aernouts, David McNamee en Antony Costes.

Beesel wordt een verrassing

 


Maar voordat al die wedstrijden losbarsten zijn we natuurlijk eerst in Noord-Limburg, voor de eerste uitgave van het Long Course Weekend in Beesel. De jeugd beet donderdag al het spits af. Om 16.00 uur vrijdagmiddag gaat het zwemonderdeel van start. De zaterdag is gereserveerd voor het fietsen, zondag wordt louter gelopen. Ruud is erbij. Voor een weerzien met zijn vrienden uit Wales (de uitvinders van het Long Course Weekend) en om verbaal deze nieuwe vorm van triathlon in Nederland te begeleiden. We gaan het allemaal weer meemaken. Wie daar de favorieten zijn? Eerlijk gezegd laten we ons graag verrassen.

Jetze won Oostende

 

Uit de uitslagen van de voorbij tijd nog wel even de prestigieuze World Cup handbiken in Oostende meegenomen. Als Jetze Plat start, dan weet je het tegenwoordig wel. De Belgische wedstrijd was een prooi voor de krachtpatser uit Vrouwenakker. Dat dubbel Olympisch goud wordt steed realistischer.
Morgen nog meer previews en uiteraard de eerste sfeerbeelden uit Beesel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.