Eerste dag in Beesel en Almere zit erop; preview op vol weekend – WTJ 1168

(feature Chris Hitchcock)

VRIJDAG – Het is nog vrijdag, maar op twee plaatsen in ons land zijn de triathlonfeesten al in volle gang. Want feesten zijn het. Een genot om de kids in Beesel en Almere bezig te zien op de duathlons, evengoed was het Nederlandse debuut van het Long Course Weekend-concept een spannende.

We nemen ze allebei even onder de loep. Niet al te wedstrijdgericht hoor, want de fun heeft de overhand tot dusverre. Ook in Beesel waar het weliswaar regende bij het zwemonderdeel, maar de plaatselijke bevolking nieuwsgierig uitgelopen is om de nieuwe sport te omarmen. Langs de oevers van de Dode Maasarm trotseerde al best wat publiek de regen om de bikkels in het 15 graden koele water te zien springen. Ze kwamen er ook allemaal weer uit en moesten dan een klein stukje lopen tot het finishlint. Meer hoeft niet in een LCW, op dag twee is het pas fietsen, op dag drie lopen.

Neiske Becks eerste uit water

Tussen veel recreanten ook nog wel bekende triatleten, zoals Neiske Becks en Sonia Bracegirdle. Stoere Neiske – ooit in de race voor de Spelen van Londen – ging voor de volle afstand – 3,8 kilometer dus – en legde deze af in 57.52 minuten. Daarmee crawlde ze vier minuten harder dan de Britse Kylie Mansfield en zeven minuten rapper dan Lotte Greenen. Bij de mannen was de Noordlimburgse zwemmer Bert Schlicher net iets langer dan een uur bezig. Eric Dumas en Mark van Wingerden volgden op vier minuten.

Omdat de halve afstand gewonnen werd door Sonia, jubelden de LCW-founders Matthew Evans en Scott Powell dat het in tien jaar tijd nog nooit was voorgekomen dat een vrouw op één van de drie onderdelen overall-winnaar werden. ,,First time in Holland and the ban is broken immediately.’’

Sfeervol Beesel omarmt het Long Course Weekend

Sonia was al weer zo goed als aangekleed toen ook Leonie Rijk en Chantal Rock uit het water kwamen. Bij de mannen zaten minder bekende namen als Richard Huijbregts, Paul Gielen en Ralph Caster vooraan. Speakers Matthew, Ralf en Ruud maakten het publiek enthousiast, overal in het dorp hangen LCW-vlaggen en zelfs winkeletalages zijn erop ingericht. Om en nabij de 700 deelnemers zouden de primeur meegemaakt hebben, de exacte aantallen hebben we nog niet. Doet er ook niet zo toe, de deelnemers, genieten, de inwoners van Reuver en Beesel ook. Kortom het leeft in Noord-Limburg, daar waar het sinds het stoppen met Powerman toch een beetje stilletjes was geworden. Dag twee begint zaterdag om 8.25 uur met de top tien van de Full Distance, vijf minuten later de rest. Zij fietsen 180 of 90 kilometer. Dat kan in toertocht-tempo, maar er is ook nog wel wat wedstrijd. Om half vijf komt gedeputeerde Ger Koopmans de prijzen uitreiken. Zondag beginnen de loopwedstrijden om 8.45 uur voor de 6,5 en 10 kilometer. De marathon en halve marathon worden om 11.15 uur weg geschoten. De slotparty in Beesel vangt om 18 uur zondagavond aan. De temperaturen worden best goed, laten we hopen op niet te veel regen.

Jeugdduatleten bijten spits af in lang Almere-duathlon en triweekend

Datzelfde geldt voor Almere, waar het wel overigens bij een grijs wolkendek wel droog bleef bij de jeugdwedstrijden. De jeugdduathlon werd gewonnen door Mauro Dieters, vijftig seconden later gevolgd door Selina Franken als eerste meisje. Vervolgens weer twee jongens – Joran Stobbe en Jesse Hougardy, waarna als vijfde Iza de Waal binnenliep. Vijf minuten later was met Lynn Klein ook het winnende trio bij de meisjes volledig. Daan van Oogen van school De Loofhut en Lynn Oosterhuis van De Vliegenier wonnen de duathlon voor de basisscholen. Zo’n 75 kids deden mee.

(foto: Start2Finish)

Preview op NK Lang Duathlon Almere

En ook daar gaat het morgen vrolijk verder. Te beginnen in alle vroegte met het NK duathlon over de lange afstand. Negen uur, dus die deelnemers lezen dit bericht niet meer. Om 10 uur is er een korte duathlon en dan wordt vanaf 11 uur het zwemwater erbij betrokken. Twee series Olympische afstand, twee series sprint. Om 14.45 uur opent de 2e Divisie het Super Weekend voor alle 262 teams. Het gaat dan via 3e en 4e divisie zuid naar de 2e Divisies vrouwen zuid en noord. De laatste gaan om 17.55 uur op zaterdag te water. Weinig tijd voor rust want zondagmorgen gaat het aan de lopende band verder met series. Individuele kwalificaties 1e en Eredivisie vanaf 10 uur uitmondend in de Team Time Trial 1e divisie mannen vanaf 16.30 uur. Respect voor de vrijwilligers, die twee lange weekenddagen klaar staan. Atleten: koester ze. #doeslief

(Foto: Start2Finish)

Genoeg favorieten op lang NK

Dat NK moeten we nog wel ‘previewen’. Het is de vierde nationale titelstrijd van het jaar (na wintertriathlon, crossduathlon en duathlon sprint). Jammer genoeg zonder Europees kampioen Daan de Groot, die wel op zondag uitkomt voor de Teamcompetitie en er weer eens bij gaat zwemmen. We plaatsen morgen kort voor de start van het NK Daans column. Ter inspiratie. Wie zijn dan wel de favorieten? Welnu, Yennick Wolthuizen is er wel, maar ook Dirk Wijnalda, Jelle Lugten, Ruben Martens, Raimond van de Boom, Peter Res, Marcel Gierman en – zoals op alle NK’s – Machiel Ittmann. Een bijzonder sterk vrouwenveld trouwens met Marina van Dijk, maar ook met Miriam van Reijen. Met Janien Lubben, Ann Schoot Uiterkap. Tamara Kuijlen, Audrey Breur en Europees master-kampioene Yvette van Wegen. 10-60-10 is de klus daar in en even buiten Almere-Haven. We voorzien andermaal een boeiende strijd.

Toch een 31e triathlon Ter Aar

Zondag wordt toch – als vanouds – de 31e triathlon van Ter Aar gehouden. Aanvankelijk zou vorig jaar de laatste editie gehouden zijn, maar TTN maakt een doorstart en dus staan als vanouds de deelnemers op zwembad Aarweide voor een kwart en dan is het starten tussen 8 en 9.30 uur of voor een 1.8e en die gaan van 9.55 tot 10.35 uur te water. Zwembadtriathlon dus geen vrees voor waterkou. Koen Hijman en Juriena de Vries leken de laatste winnaars in 2018, maar mogen eventueel hun titels weer gaan verdedigen in het dorp van Jan van der Marel alias de ‘tsaar van Ter Aar’.

Venrayse X-Triathlon voor iedereen

In Venray, niet ver van Beesel vandaan is zondag de X-triathlon. De driekamp speciaal bedoeld voor mensen met een beperking. En dan hebben we over elke denkbare beperking. De start is in het bad van Laco Sportcentrum Venray  en de finish op de atletiekbaan van sportpark De Wieën. Recreanten gaan om 13 uur weg, wedstrijddeelnemers (want die zijn er ook) om 14.30 uur.

Challenges Heilbronn en Lissabon

Nog even over de grenzen kijkend, want er is zondag ook Challenge Heilbronn met Evert Scheltinga, Els Visser, Sven Strijk en Rob Martens uit Velsen. Van de laatste wisten we niet dat hij tot de profi’s behoorde, maar altijd welkom. Daarnaast exact veertig agegroupers, waaronder Hawaii-gangers als Huib van Engelen en….Erik Peeman. De laatste is opmerkelijk, want nog geen week later staat ie voor de niet mals klus 1250 triatleten te ontvangen aan de Brouwersdam, voor de allereerste triathlon aldaar. Maar Erik is Goereese nuchterheid, die gaat gewoon nog even een wedstrijdje tussendoor doen. De Duitsers zijn overigens wel favoriet. Met Sebastian Kienle, Andreas Dreitz en Maurice Clavel kan dat niet anders. Evert mag zich daar tussen nestelen, maar laten we de lat niet meteen te hoog leggen. Na zijn jammerlijk mislukte avontuur in Afrika, mag Evert weer rustig gaan bouwen naar nieuwe successen. Sven kan evengoed voor een verrassing zorgen.

Laura Philipp is topfavoriete bij de vrouwen met landgenote Daniela Bleymehl als belangrijkste uitdaagster. En wat kan Els, nu ze toch weer een onrustig weekje met de rechtszaak achter de rug heeft? Hopelijk zwemt, fietst en loopt ze eventuele frustraties in Heilbronn snel van zich af.

Andere races dezer dagen

Challenge Lissabon heeft een tiental Nederlandse deelnemers, maar geen profs. Aan de Ironcat in het Spaanse L’Ampolla doen Nederlanders mee, evenals aan de Enduroman in het Britse Christchurch. Verder is er de halve Island Man, de halve in het Franse Semnoz en behalve Barcelona ook de 70.3 Ironman van Chattanooga. XTerra-specialisten zitten op Malta. En waarschijnlijk komen we zondagavond achter nog meer wedstrijden. Maar voor nu veel plezier in de races van 18 en 19 mei.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.