Quinty Schoens negende in ETU-Cup in Poolse Olsztyn; Marije 17e, Kirsten 20e; Almere divisies – WTJ 1171

ZATERDAG – Van World Triathlon Series naar World Cup en van World Cup nar ETU Cup. De ITU had een drukke wedstrijddag. De toppers hadden de wedstrijden dus voor het uitkiezen al is het duidelijk dat wie in Yokohama stond over de beste papieren beschikt en ook de meeste kans maakt op Olympische deelname en/of roem. Cagliari was ook sterk bezet, zo zagen we al met Alistair Brownlee en Sophie Coldwell. Een race trouwens waar de Belgische Valérie Barthelemy net als in Chengdu derde werd. Twee derde plaatsen in twee World Cups binnen een week: ook dat komt maar weinig voor.

De derde en laatste in het rijtje was de Poolse race om de ETU-Cup in Olsztyn. Bij de juniores vanochtend geen Nederlanders, wel bij de elite eind van de middag begin avond. De Britse Olivia Mathias bezorgde haar land het zoveelste triathlonsucces. De Holten juniorenwinnares van 2016 was net als toen in de Domelaar ook rap uit de Poolse wateren. Er ontstond een kopgroepje waar later ook Quinty Schoens bij aansloot.

Vanuit de wisselzone was Mathias er opnieuw vandoor. Aquathlons moeten haar beslist goed liggen, want dat waren haar sterke punten. Genoeg om te winnen. De Italiaanse Carlotta Missaglia finishte als tweede en de Britse Sophie Alden maakte het UK-feestje compleet. De Belgische Kiara Leenaertz werd knap vierde. Quinty Schoens kon misschien niet helemaal haar sterke eerste World Cup in Madrid nabootsen, maar evengoed was ze gewoon weer negende, precies haar klassering op het WK Gold Coast vorig jaar als laatste jaars juniore. Van haar lichting (1999) was in Olsztyn alleen de Italiaanse Carlotta Missaglia sterker. Kirsten Nuyes en Marije Dankelman zwommen sneller, maar Quinty herstelde met de allersnelste fietstijd onder de vrouwen en een mooie loopprestatie. Op die onderdelen hadden Marije en Kirsten het juist weer een stuk moeilijker. Toen op de meet de prijzen waren verdeeld zat iedereen wel boven de middenmoot: Quinty dus negende, Marije zeventiende (2 plekjes beter dan in Portugal) en Kirsten twintigste. De laatste is druk doende met zoeken naar de oorzaken van haar vormcrisis. Feitelijk hoort de Puttese thuis in World Cups dan wel WTS, maar dat is momenteel even van een te hoog niveau. Laten we hopen dat Kirsten snel meer duidelijkheid krijgt. Het probleem is dat in het hoogseizoen even uitrusten meteen weer punten kost. Als Weert de kentering brengt, is alle leed snel geleden.

De mannen zijn nog bezig in Polen.

Terugblikken met Quinty op sterke race in Madrid

Mooie gelegenheid om trouwens even terug de blikken op Quinty’s race in Madrid, waar ze paar dagen later pas tijd vond om te reageren. En ook dat snappen we. ,,Ik was daar echt tevreden over, had geen verwachtingen maar wilde wel een beetje meedoen. Zwemmen was oké, maar lag bij de eerste boei compleet achteraan door al het gedrang. Gelukkig op de terugweg meer plaats en zo aansluiting gevonden bij het staartje van de tweede groep, 15 seconden na Rani, Rachel en Lotte. Dus het viel me nog mee, na al dat vechten in het water.’’

Ze reed daar hard door, want de eerste twee kilometer tot aan de klim reed Quinty het hardst van allemaal. ,,Ik moest het echter nog in mijn uppie doen. Voor de klim sloot ik aan en meteen naar voor gereden in de achtervolgingsgroep. Sterk was ik dus wel op de fiets. Probeerde zelfs nog naar kopgroep te rijden, met Rachel in mijn kielzog. Dat liet de rest niet op zich zitten, toen werd er ineens wel gefietst. De kopgroep fietste niet verder van ons vandaan, dus met een halve minuut achterstand kon Rachel nog goede uitslag maken. Eer ik begon met lopen, merkte ik wel het vele kopwerk wat ik gedaan had. Toen zag ik ook wel dat ik nog te kort kom met lopen, maar dat had ik niet anders verwacht. Een blessure maakte dat ik maar 3 tot 4 keer een half uurtje in de week kon hardlopen. Alles kwam kort na elkaar binnen, dus als ik 20 tellen harder gelopen had, was ik 27e. Dat geeft een goed gevoel, is ook haalbaar.’’ Tot zover Quinty’s reactie op haar race van twee weken geleden in Madrid.

Zes divisies Teamcompetitie klaar in Almere

In Almere zijn zes divisiewedstrijden achter de rug. Om het niet te uitputtend te maken, volstaan we even met de winnende teams. Tweede Divisie Noord mannen: Hellas 3 Utrecht, vrouwen: ZSC Oceanus Aalsmeer. Tweede Divisie Zuid mannen: ZVL 1886 Leiden, vrouwen: TV Arnhem. Derde Divisie Zuid mannen: Cerberus 2 Nijmegen. Vierde Divisie Zuid mannen: TV Dordrecht 2. Stuk voor stuk prachtige wedstrijden in het met triatleten overspoelde Almere. Morgen verder daar.

Tot slot nog een plaatje uit Beesel, illustratief voor de ontspannen sfeer aldaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.