Jeroen en Nicole winnen LCW; Rogelli en Ferro superieur in Almere; Els zilver in Heilbronn – WTJ 1173

ZONDAG – Jeroen Pollen en Nicole Loeve. Zij lieten zondag hun namen als eerste bijschrijven op de nog maagdelijke erelijst van het geslaagde Long Course Weekend Holland. In het Noord-Limburgse Beesel deden zij het kortst over de drie klassieke afstanden: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en de marathon lopen. En dat dan verdeeld over drie dagen met rustpauzes. Jeroen is van huis uit hardloper, nota bene woonachtig in Reuver, gemeente Beesel. Voor eigen publiek wilde hij deze nieuwe uitdaging aangaan. Hij moest wat goed maken op concurrent Vincent van Lieshout uit Stein. Daarin slaagde Jeroen op de marathon glansrijk: 3.10 om 3.20 uur. De derde plaats ging naar de Brit Karl Watts, die pas anderhalf jaar triathlons doet. Winnende eindtijd voor Jeroen was 9.22.53 uur.

Nicole krijg je niet gauw klein

Bij de vrouwen beet master Nicole Loeve zich vast in het evenement. De goedlachse Helmondse had het zwaar met zwemmen, waar ze ruim anderhalf uur over deed, maar herstelde prima met een goed fietsonderdeel en uitstekende marathon in 3.45 uur. Nicole bleef daarmee snelste zwemster Kylie Mansfield liefst 23 minuten voor. Derde eindigde nog een Britse: Kimberley Hill. De winnende tijd van Nicole vermelden we natuurlijk ook 11.06.09 uur. De marathonzeges gingen naar Robert Mole en Sierra Dinges in respectievelijk 3.01 en 3.41 uur. Jeroen en Nicole werden allebei tweede op de slotafstand. De halve LCW werd gedomineerd door proftriatlete Sonia Bracegirdle-Moerloose. Zij schreef alledrie de onderdelen op haar naam.

Hoewel in vergelijking met het Founding-event in Wales was Beesel nog geen massaal evenement, maar daar staat een bak ambiance tegenover. De gemeente had enkele jaren Olympia’s Tour gehad, was daar op uitgekeken en richt zich nu op deze nieuwe triathlon-variant En daar heeft niemand spijt van, ook ExtraLeisure niet. Het evenementenbureau uit Limburg, bekend van Ironman Maastricht, gaat het Long Course Weekend rustig uitbouwen tot steeds groter. Zij die er waren hebben nu al toegezegd er volgend jaar weer bij te willen zijn. Een mooie opsteker voor het vele werk in deze eerste editie. Met warme belangstelling van het publiek, applaus en confetti werd deze Tridaagse feestelijk afgesloten.

Een constante stroom aan triatleten over de Gooimeerdijk

Almere stuurde op drie dagen tijd een dikke duizend tri- en duatleten de Flevopolder in. Zondag ging het vrolijk verder met de Vierde divisie Noord voor mannen. De winst ging naar IZGS 2 uit Haarlem. Aan die zege droegen Melvin Welsink, Jeroen Kos en Tim Vreeburg in belangrijke mate bij. Hellas 5 werd tweede, Triathlon Soest met onder meer oud-lange afstands triatleet Gerrit Heusinkveld finishte als derde. Op het middaguur waren de teams van de Derde divisie Noord aan de beurt. Met klein verschil won Hellas 4 het van de Friese formatie AV Impala 2 uit Drachten. De derde plaats ging naar Van der Voort/Team Oude Veer uit Breezand. Voor het vierde team van Hellas kwamen zondag uit: Ron Band, Stephan Groenenboom, Peter Kuin en….Eddie Heldoorn. De broer van Frank regeerde begin jaren negentig met harde hand het juniorenveld in Nederland om daarna nog een aantal seizoenen bij de elites mee te draaien. Anders dan Frank stapte Eddie op enig moment over op enkel fietsen. Maar inmiddels hijst ie zich weer in het Hellas-triathlonpak en keert ie terug na vele jaren geen triathlons te hebben gedaan. Welkom terug Eddie.

Knap staaltje teamwork bij jonge Rogelli/Trimates

Na de individuele kwalificatieraces ’s morgens ging het ’s middags voor de Ere- en Eerste Divisie verder in teamverband. Daarin trok Rogelli/TriMates bij de mannen aan het langste eind. Een jonge ploeg met Joey van ’t Verlaat, Victor Goené, Pim Venderbosch en teamcaptain Koen de Leeuw. Een kop-staartzege voor de geel-zwarte formatie, die landskampioen Squadra (overigens volledig met de Belgen Mika Vekemans, Tim van Hemel, Jonathan Wayaffe en Bart Cooymans ingevuld) met 42 seconden versloeg. In de strijd om de derde plaats liep Visma/TriCan (Niels van Lanen, Wesley Mols, Robert Straub en Bram Koppenaal) de jongens van TC Twente nog voorbij.

(Foto: Christie Brouwer)

Geoliede machine uit Maastricht

De sterkste vrouwenteams van de voorbije jaren lieten meteen het achterste van hun tong zien. Ferro Mosae lag na het zwemnummer nog vierde achter TVA, Hellas en Kijani. Op de fiets was de geoliede machine uit Maastricht echter niet te temmen. Daarna mochten ze zelfs wat minder hard lopen dan de rest. Juichend kwamen Danne Boterenbrood, Sophie van der Most, Anna Witteveen en Sarissa de Vries over de finish. Bijzonder was toch wel het geheime wapen bij Hellas, dat tweede werd. Jony Heerink was rechtstreeks vanuit Cagliari ingevlogen om op zondag haar tweede weekendwedstrijd te doen. Rina Zijgers en Marit van den Berg deden met haar mee. De derde plaats ging naar Kijani, het snelste loop-collectief. Het waren Joyce Caro, Eva Cornelisse en Trudy Veenstra.

Tot slot nog de 1e Divisie. Geïnspireerd door hun teamgenoten, was het ook hier Rogelli/Trimates 2 dat won. Tim den Braber, Cornelis Scheltinga, Marijn de Jonge en Merijn Ellenkamp maakten het ‘Utrechtse’ feestje nog groter dan het al was. Tweede werd de thuisploeg TVA en op het derde podiumblokje verscheen TC Twente 2. Mooie afsluiting voor organisatie en het team zelfs was de 1e Divisie-race van de vrouwen. Het tweede team van TVA won immers, dankzij Tamar Veltman, Robin Dreyling en Cynthia Zetz. Kijani 2 en Hellas 2 hebben eveneens sterke ‘B-teams’; ze werden tweede en derde. Een fraaie apotheose van een lang sportweekend in de Flevopolders, maar dat zijn ze daar wel gewend.

(Foto: Christie Brouwer)

Els Visser raakt niet van de wijs; tweede in Heilbronn

Twee belangrijke halve triathlons vandaag. De 70.3 Ironman van Barcelona en de Challenge Heilbronn. Voor ons sprak de tweede plaats van Els Visser het meest tot de verbeelding. Na een vooral mentaal lastige week (kort geding IM, Utrecht) herpakte Els zich bijtijds en glorieerde ze naar zilver in de Challenge Heilbronn. Bewonderenswaardig: de knop omzetten en gewoon weer doen waar je goed in bent. ,,Ik heb er tijdens trainingen en wedstrijden geen last van. Dan focus ik me op de wedstrijd en de tegenstanders.’’ Goed tegen de ontketende Duitse topper Daniela Bleymehl was geen kruit gewassen, maar wie ziet hoe Els vanuit zesde positie na het zwemmen naar voren kwam, kan alleen maar bewondering hebben. Fietsend kwamen oosterburen Daniela en Laura Philipp snel samen, maar was het wel degelijk Els, die er naar toe fietste. Bij Laura Philipp was het kaarsje na luttele kilometers lopen plots op. Els schoof op naar de tweede plaats en liet die niet meer los.

Evert wordt elfde in de voor Duitsers belangrijke Challenge Heilbronn

Evert Scheltinga was minder bestand tegen de Duitse suprematie, die zich de laatste weken weer op alle afstanden manifesteert. Heilbronn was niet voor niets het Duits kampioenschap, op Frodeno en Lange na waren alle toppers bijeen. Vier Duitsers kwamen na het zwemmen samen op kop met Evert kort daar achter. De Team4Talent-man moest veel geven op dat snoeiharde fietsnummer, waar Ruben Zepuntke, Sebastian Kienle, Florian Angert en Andreas Dreitz het eerst meer klaar waren. Evert wisselde als zesde, maar verloor nog vijf plaatsen bij het lopen. De elfde plaats op een kwartier van winnaar Sebastian Kienle, de nieuwe Duitse kampioen. ,,Je merkt hoe prestigieus die landstitel onder de Duitsers is, ze stonden allemaal op scherp. Ik ook, maar voor mij geldt Challenge Roth als hoofddoel. Anderzijds wil je wel mee kunnen, want daar doen deze mannen ook weer aan mee.’’ Goud dus voor Kienle, zilver naar Florian Angert, brons naar Ruben Zepunkte. Hij is het zoveelste bewijs dat wielrenners het ook in de triathlonsport ver kunnen schoppen.

70.3 Ironman voor Bart Aernouts


Op de 70.3 Ironman in Calella/Barcelona bleef het droog, maar was het wel fris. Bart Aernouts en David McNamee maakten hun favorietenrol waar. In deze volgorde kwamen de Belg en de Brit over de finish na een mooi duel. In de volgende WTJ meer over Barça met twee Dolfijn-zeges bovendien.

Tot laters!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.