Lars onze beste man in Polen; Challenge Lissabon; Almere Teamcompetities – WTJ 1172

ZONDAG – De mannen in de ETU Cup in het Poolse Olsztyn waren net klaar toen het Eurovisie Songfestival op het punt van beginnen stond. Helaas kwamen Lars, Masrco en Tristan niet met hetzelfde resultaat als Duncan Laurence naar huis. Maar, je kan niet alles hebben.

Lars kwam het verst in wat na Lievin zijn tweede ETU-Cup wedstrijd bij de elites. Gezonde wedstrijdspanning hoort erbij, maar Lars was naar eigen zeggen ‘ontzettend nerveus over wat er ging komen’. Het zwemmen was, zoals hij verwachtte chaotisch en boksen. ,,Compleet naar buiten geduwd, lag ik op een gegeven moment zelfs in het riet. Vanaf de laatste boei ging het beter.’’

Op de fiets was op de nog natte Poolse wegen meteen volle bak rijden. ,,Met andere mannen naar de kopgoep toe waar we na tien kilometer aankwamen. Geprobeerd naar voren te murwen, maar de wegen waren smal voor zo’n groot peloton. Best gevaarlijk achteraf.’’

Vet om mee te doen

Toen Lars van de fiets kwam, realiseerde hij zich dat het wel ‘vet’ is tussen de internationals mee te doen. ,,De luchtvochtigheid was erg hoog door de vele regen van tevoren. Dat sloeg ietwat op mijn longen. Desalniettemin redelijk gelopen al hadden er nog flink wat plekken winst in gezeten. Uiteindelijk wel tevreden.’’ Lars finishte 25e met 1.13 minuut op de Italiaanse winnaar Nicola Azzano, die zijn beste resultaat ooit boekte. In een zinderende eindsprint liet hij de sterke Belg Noah Servais en de Duitser Lars Pfeifer achter zich. Tevreden was niet Marco Akershoek . ,,Ik was niet vooruit te branden, desondanks kwam ik nog redelijk uit het water en zat snel voorin. Fietsen was link op de smalle natte wegen. Tot overmaat van ramp reed ik na acht kilometer lek, wel bij een neutrale wheelstop. Ik kon door, maar echt gemotiveerd was ik niet meer. Dan moet het maar in mijn eigen achtertuin gebeuren in Brouwersdam en daarna Weert.” Marco kwam als 48e over de finishlijn. Voor Tristan Olij was het zwemonderdeel het grootste struikelblok. De Noord-Hollander kwam als 68e en laatste uit het water, deed wat ie kon met fietsen en lopen en strandde uiteindelijk op een zestigste plaats. De weg omhoog naar de triathlontop gaat niet vanzelf, zoveel is zeker.

Ixtapa

De American Cup-race in het Mexicaanse Ixtapa leverden zeges op voor thuisfavorieten David Nunez en Jessica Romero Tinoco.

Challenge Lissabon met twee Nederlandse podiumplaatsen

De derde Challenge Lissabon gaf ook prachtige winnaars in de vorm van de Zwitser Ruedi Wild en de Italiaanse Elisabetta Curridori. Mooi weer in Portugal, maar daar kijken we niet van op. Al snel was duidelijk dat het een duel zou worden tussen titelverdediger Pablo Dapena Gonzalez en de van veel blessureleed herstelde Zwitser Ruedi Wild. De Spanjaard zwom het snelst, de Helveet lag er een minuut achter. Later nam de Brit Thomas David de leiding over, maar op de halve marathon keerde eerst Pablo terug aan de top en kwam vervolgens Ruedi nog langszij. De Brit Sam Wade finishte als derde. Beste Nederlander was André Gieling alias ‘De Facebook-held’. De Vinkevener finishte als 678e in 4.50, exact een uur na de winnaar. Zijn tijd was goed voor een derde plaats bij de M50, dus daar stond André in zijn FB-held T-shirt op het podium. Jorn van der Weide werd een kwartier later 130e.

Na twee Britse zeges bij de vrouwen was het nu de Italiaanse Elisabetta Curridori, die de Challenge Lissabon naar zich toe trok. De partner van Belgisch triatleet Jim Thijs was liefst zes minuten sneller dan Eva Wutti en tien minuten rapper dan Susie Cheetham. Die laatste twee zijn toch zeker niet de minsten in onze sport. In die snelheid ging Anita Post niet mee, maar ze haalde toch een mooie 29e plaats als beste Nederlandse en tevens tweede F50. Conclusie: twee Nederlandse podiumplaatsen in Lissabon.

Almere Divisies

Kijken we nog wat nader naar de Teamcompetities van zaterdag in Almere, dan zien we bij de 4e Divisie het winnende team van TV Dordrecht bestaan uit Dennis Blommendaal, Marcel Bezemer, Rene Verheij en Edgar Taale, die later afhaakte. Ze kloppen TZC Vahalis 3 en TV Breda 3. In de 3e Divisie Zuid was Cerberus 2 de beste, vertegenwoordigd door Stefan Janssen, Roelof Lovink en Lars Verlaan. Zij laten ATV Venray en RDG Rosmalen achter zich. De Tweede Divisie zuid gaat naar ZVL 1986 Leiden met Niels Ros, Patrick van der Zande en Lorenzo Sinteur. Zij halen het voor TV Dordrecht en Cerberus. In 2e Divisie Noord eindigt de teamrace in Almere als volgt: Hellas 3 wint met Mart Vrijsen, Jurgen Langenhorst en Tim Kleinloog. Triteam Groningen 2 en het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team pakt de plaatsen twee en drie. De vrouwenteams kwamen zaterdag ook al in actie. In de 2e Divisie Zuid won TV Arnhem met Jolien de Gruijter, Angelique van der Linden en Heleen Moes. Karin Neutel kwam even later als vierde over de finish. Tweede en derde eindigden TC Maastricht en EDO Sports 2, eveneens uit de Limburgse hoofdstad (kandidaat om Songfestival binnen te halen, maar dat terzijde). Veel bekende namen tot slot in het winnende team 2e Divisie Noord. ZSC Oceanus 2 uit Aalsmeer won met viervoudig landskampioene Birgit Berk, Diana Gorter en Annika en Michelle Fangmann in de gelederen. Vier snelle moedertjes, als ik me niet vergis. Aquapoldro 2 uit Apeldoorn werd tweede en Senso Mortgage Consultancy/Trivana uit Weesp (een mond vol) denderde als derde over de streep op de kop van Almere Haven, het vroegere keerpunt fietsen van de Holland Triathlon. De rest volgt vandaag. Omstandigheden iets minder zonnig en meer wind. Onstuimiger dan gisteren in elk geval. Dat ervaren ze ook in Beesel.

(Foto: Start2Finish)

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.