Meer over Challenge Heilbron; Auke en Rosaline winnen 70.3 Ironman Barcelona; LeuvenWTJ 1174

MAANDAG – Het weekeinde had alles in zich (incl. ESF). Het begon al met die grootse zevende plaats voor Maya Kingma in Yokohama en de World Cup zeges van Geert Schipper en Nico van der Burgt. Het ging door met prachttitels voor Jelle Lugten en Marina van Dijk op het NK duathlon, een negende plaats voor Quinty Schoens op de ETU Cup in Polen, de tweede plaats voor Els Visser in Heilbronn tot de jubelzeges van alle teams in het Superweekend in Almere. En dan waren er nog agegroupzeges, waar we zo op terug komen.

Agegroupers Heilbronn

Eerst nog eens naar Heilbronn, want naast Els en Evert waren er onder de veertig Nederlandse deelnemers nog twee profs actief. Sven Strijk klasseerde zich als 21e prof, Rob Martens werd 33e. Qua eindtijd werd Rob nog wel door enkele agegroupers voorbij gestreefd. Michiel van Bellen was als zestiende M25 beste ‘amateur’ onder de Nederlanders: 91e van alle mannen in 4.30.53.

Het dichtst bij het podium kwam Erik Peeman, klaar in 4.41 uur en goed voor een 136e plaats oftewel zesde M50. En dat exact een week voor zijn eigen nieuwe wedstrijd aan de Brouwersdam. Hoezo ontspannen? Noël Brand, Bas Ranzijn en Thijs Roovers bleven als 220e, 228e en 247e ook keurig binnen de vijf uur.

Daniela Bleymehl is ook Daniela Sämmler

We kregen de vraag voorgelegd waar toch ineens die Daniela Bleymehl vandaan komt, een vrouw die zomaar 10 minuten afstand neemt van Els Visser? Welnu Daniela is getrouwd met Moritz Bleymehl, haar meisjesnaam is Sämmler. En dan gaat er vast een lichtje branden. Ze won al vier Ironman/Challenge races waaronder Roth. Els bleef dus de Zwitserse Corina Hengartner twee minuten voor. Andere Nederlandse triatletes die het goed deden in Heilbronn waren Esther van Duijnhoven. De Udense werd 37e in totaal en vijfde F45 in 5.12 uur. Carin van Haren, nog een Brabantse, finishte 78e in 5.39 en de tiende plaats F25 ging naar Yoni Pronk in 5.43, daarmee 84e totaal.

Bart staat er al en het is nog geen oktober

De tiende editie van de 70.3 Ironman Barcelona kreeg het duel waarop was gerekend. Dat tussen de nummer twee en drie van vorig jaar: David McNamee en Bart Aernouts. De Belgische vice-wereldkampioen moest vol aan de bak om zijn zwemachterstand op de Brit goed te maken. Dat lukte in het verloop van de wedstrijd, waarna Bart ook zijn stijgende vorm liet zien op de halve marathon. Met 1.20 miuut achterstand moest David opnieuw met zilver genoegen nemen. Beiden smaakte al eens het genoegen van een Hawaii podium. De Brit moest overigens wel door kachelen op de 21 kilometer want zijn verrassende landgenoot George Goodwin naderde met rasse schreden en haalde het brons op, slechts een minuutje verwijderd van zilver.

Wel een Brits succes bij de vrouwen. Niet favoriete Laura Siddall, maar Fenella Langridge legde alle profi’s haar wil op. Vorig jaar nog tweede, later in het seizoen de eerste Schotse 70.3 Ironman gewonnen en nu ook Barcelona. De tweede plaats ging naar de Vlaamse Sara van de Vel, twee jaar terug winnares van de Turkse 70.3 Ironman. Op alle onderdelen kwam ze net wat te kort op Fenella, maar Sara bleef wel keurig de Hongaarse Gabriella Zelinka voor, waar ze de hele dag mee streed om zilver.

Teleurstelling bij Milan, vreugde bij Auke in 70.3 Ironman Barcelona

Voor de Nederlanders was er succes bij de agegroupers en teleurstelling bij de profi’s. Yvonne van Vlerken en Omar Brons moesten al op voorhand verstek laten gaan. Yvonne had de extreme temperatuurswisselingen van 30 graden Cancun naar 3 graden terug in Oostenrijk even niet goed verwerkt. Daarmee liep ze tegen een lichte trainingsachterstand aan en – perfectionist als ze is – was daarmee Barcelona geen verstandige zet. Bleef over Milan, maar die moest genoegen nemen met een 28e plaats (21e profi) in 4.28 uur. ,,Behoorlijk teleurgesteld, twaalf minuten langzamer dan vorig jaar op hetzelfde parcours. Zaak om snel alels op een rij te zetten, want dit is momenteel gewoon niet goed.’’ Gelukkig kon Milan na de knieblessure in Marbella vandaag in deze andere Spaanse race wel pijnvrij lopen. Maar niet hard genoeg dus. Vorig jaar was Milan nog schitterende tiende geworden. Wel tevreden was Tom Oosterdijk drie minuutjes langzamer dan Milan en daarmee 36e en zesde M25. De derde Nederlander, die binnenliep mocht juichen. Auke Geurts – Dolfijner, Hawaii-ganger – was 67e in totaal maar zijn 4.40 uur werd door niemand in zijn klasse M45 overtroffen. Winst dus voor de Amsterdammer, die uitermate tevreden was. Stefan Oostland, Gijs Koopman en Ruben van Zeijll doken ook dik onder de vijf uur. Auke wees ons ook op de prima prestatie van Lars Vreugdenhil. We geven hem gelijk: 270e in 5.04 is prima voor deze drukke baas. Thijs Al, voormalig Olympisch mountainbiker deed drie jaar geleden mee in Barcelona met een finish in 5.27 uur. Twee jaar later is Thijs er opnieuw en nu deed hij er precies 50 seconden sneller over, goed voor plek 519. O ja, toen Per van Vlerken uitstpate moest de familienaam hoog gehouden worden door Richard van Vlerken. Hij debuteerde in 7.02 uur.

Rosaline Wedzinga kan nog wel eens ver komen

Voor De Dolfijn uit Amsterdam zijn de Spaanse eiland- en kustwedstrijden vaak succesvol, want naast Auke won ook Rosaline Wedzinga haar agegroup. Ze werd in 5.06 uur zelfs tiende overall op minder dan een half uur van de winnares. Razendknap, want ze is pas anderhalf jaar serieus triatlete. In de gaten houden dus, deze verrassende Amsterdamse. Manon Peters redde het ook binnen de zes uur en daarmee 84e bij de vrouwen.

Max doet de 70.3 Ironman Chattanooga

Een tweede 70.3 Ironman was er in het Amerikaanse Chattanooga, ooit decor van het WK. Nu vooral door Amerikanen en Canadezen gedomineerd. Sam Long won zijn allereerste 70.3 IM. Hij versloeg de sterker gewaande Canadees Jackson Laundry en topfavoriet Matt Hanson. Mooi podium ook bij de vrouwen waar Heather Jackson het best lastig had met haar landgenote Skye Moench. De Canadese voormalig WTS-winnares Paula Findlay nam de derde plaats in beslag. Tegenover de vele Nederlanders in Europese wedstrijden was er hier maar eentje: Max van Adrichem – wonend en werkend in Houston – finishte als 143e een uurtje na Sam Long.

De laatste halve van Leuven

Nog één keer liep universiteitsstad Leuven uit voor de 25e, tevens laatste halve triathlon van Leuven. Het evenement gaat wel door, maar dan met kortere afstanden. Het werd een mooi slotakkoord, waarin Tom Mets eindelijk zijn naam kon bijschrijven op de erelijst. De Belg had zijn zinnen gezet op die laatste kans in praktische zijn eigen achtertuin. Hij slaagde in die opzet, klopte Wouter Monchy en Matthias Allegaert. Die mannen verdrongen op hun beurt weer sterke triatleten als Sybren Baelde en Tim Brydenbach van het podium. Beste Nederlander was Erik van den Haak, die negentiende werd. Een knappe prestatie tussen zo veel sterke Belgen. Ie Couckuyt debuteerde op het lange werk en werd prompt winnares van de laatste Leuven. Ze liet oud-winnares Leen Vanden Daelen en Charlotte Mensaert ver achter zich. Heel dichtbij het podium kwam Rosanne de Boer (‘fitgirl van Erik’). De Amsterdamse lifeguard draait al een lekker seizoen met een tweede plaats in Breukelen en nu vierde in Leuven. Alles staat in het teken van haar Ironman-debuut in Cork. In deze stijgende vorm kan ze een heel eind komen daar. Carola Nell werd tweede bij de F40 en achtste totaal.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.