Beetje Ter Aar; Empuriabrava met Joost en Marcel; Halves; Lesley terug in RBR; Posbank – WTJ 1175

DINSDAG – Dat de Nederlandse triatleten van Hawaii vorig jaar stilaan weer in competitie komen werd afgelopen weekeinde duidelijk. Auke Geurts, die Barcelona won, Tom Oosterdijk wordt zesde, Joost van Rens is elders in Spanje en in het kleine Ter Aar pakt Erik Doornbos de draad weer op. Tussen de rechtzaken en juridische kijk op bijvoorbeeld ‘de zaak Els Visser’ verzuimt Erik niet om te blijven trainen. De man uit Badhoevedorp kwam, zag en overwon in Ter Aar. Tuurlijk, door het drukke weekend, geen topbezetting. Maar we zijn al lang blij dat het dorpje naast Nieuwkoop na dertig jaar toch een doorstart maken. Terwijl de organisatie nog de overige uitslagen uitpluist, gaan wij over op nog een Spaanse wedstrijd: de Half Empuriabrava.

Halve Empuriabrava


Drie Nederlanders deden mee. De winst ging naar de Spanjaard Roger Manya Valenzuela, die als enige onder de vier uur dook. Zijn landgenoten Jordi Alfranca en Jordi Matos Pardo werden op vijf en negen minuten tweede en derde. Twee Nederlanders deden lekker mee tussen de Spanjaard. Joost van Rens (we noemden hem al) finisht als twaalfde op 20 minuten en als achttiende kwam zijn Trivana-trainingsmaatje Marcel van Wees binnen. De vrouwenwinst ging naar Laia Canut Delgado. Het regende in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd aan de Catalaanse kust, maar gelukkig was het op de wedstrijd een mooie, zonnige dag.

Nog wat halves her en der


In de halve van Leuven was nog een top tien klassering, namelijk van Sedef Ozcelik bij de vrouwen. De Amsterdamse deed 5.09 uur over de drie afstanden in die allerlaatste van Leuven. En we noemden wel de beste Nederlander in de 70.3 Ironman van Chattanooga (Max van Adrichem 166e in 4.39 uur), maar kort na hem kwam Michel Oostwal binnen, als 186e. Maar vooral ook als zevende M55 en top tieners verdienen vermelding, zo vinden wij.
Nog een halve, maar dan in Frankrijk is d L’Island Man. Geen Nederlanders onder de 220 starters. Winst voor Benjamin Feraud en Helene Seyres. De andere halve van Frankrijk was de Iron Semnoz in Semnoz-Rumilly. Yoann Michaud en Clemence Tavernier wonnen ‘m.

GP Duathlons in Frankrijk


In Frankrijk was de derde GP duathlon van het seizoen in Lomme. De eerste in Paillencourt pikten we wel mee, de tweede op 5 mei was in Parthenay. Toen waren we er even niet bij. De Fransen Benjamin Choquert en Sandra Levenez wonnen. Twee Nederlanders moesten alle zeilen bij zetten om mee te kunnen. Niels te Pas eindigde 36e in de 1e divisie, Alex Kling 23e in de 2e divisie. En dan was het zondag tijd voor Lomme dus. Nu was het de beurt aan Robin Moussel om Benjamin Choquert nipt te verslaan. Krilan le Bihan finishte als derde. Pech voor Niels te Pas, die met een lekke band uitstapte.

Gelukkig kon vriendin Lesley Smit na langdurig blessureleed weer eens mee doen. De Twentse atlete maakte een knappe rentree met een negende plaats, twee minuutjes van winnares Marion le Grand. In de door Antoine Mechin gewonnen tweede divisie boekte Alex Kling met nu een dertiende plaats. Joep Staps eindigde als 34e.

Snelle Pool wint Ironcat


Er was maar één hele triathlon afgelopen weekend. De klassieker Ironcat in het Spaanse L’Ampolla. Geen grote, wel een degelijke wedstrijd. Bestaat al veertien jaar en dat is in Spanje veelzeggend. De Pool Robert Karas won ‘m voor de tweede keer. In best een snelle tijd: 8.13.43 uur. Hij liet 130 Spanjaarden achter zich, waarvan Albert Jimenez Garces in 8.34 de nummer twee was. De vierde plaats ging naar Marco Perez Dekkers in 8.54. Spanjaard, maar met een Nederlandse moeder. Bij de vrouwen won Montserrat Vela Roldan in 11.06 uur.

Triatleet uit 70.3 Ironman Barcelona overleden
Een triest bericht bereikte ons maandag, toen Ironman nog een kort persbericht verstuurde over de 70.3 Ironman Barcelona. We plaatsen het hier integraal, zonder verder commentaar.
It is with great sadness that we confirm the death of a race participant at IRONMAN 70.3 Barcelona. The athlete required medical attention during the swim portion of today’s race and was transported to a nearby hospital where they were treated. Our condolences go out to the athlete’s family and friends, whom we will continue to support. We are working with the local authorities to gather all the details on how this incident occurred and will continue to do everything possible to provide a safe environment for our athletes. In respect of the family’s privacy, we will have no further comment at this time.

Toekomst Posbank crossduathlon aan zijden draadje


En dan nog nieuws vanaf de Veluwe. Op zaterdag 28 september is de jaarlijkse Posbank Crossduathlon van Velp. Beetje vroeg om aan te kondigen misschien, ware het niet dat deze editie de laatste zal zijn. De gemeente Rheden en Natuurmonumenten willen het parcours niet langer vrijgeven voor het evenement omdat in 2020 de nieuwe mountainbikeroute op de Posbank gereed is. Carlos Baltus van de organisatie zegt dat het evenement daarmee zijn unieke karakter verliest. ,,Nu worden we geprezen vanwege het mooiste duathlonparcours van het land met vele hoogtemeters. Straks op de vaste ATB-route is het avontuurlijke verdwenen. We staan goed aangeschreven bij alle duatleten in het land, de bond vraagt ons ooit het NK te organiseren. Maar dan wel op het parcours wat we zelf uitzetten.’’ De gesprekken met de instanties zijn nog gaande, maar onder de huidige condities is het 28 september de laatste versie. Laten we hopen dat het tij nog keert.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.