Bundesliga met Diederik; Els bij Langs de Lijn; meer Ter Aar; Preview op Brouwersdam90 – WTJ 1176


WOENSDAG – Deed Jony Heerink de dubbel Cagliari-Almere, Diederik Scheltinga ging daags na zijn NK duathlon in de Flevopolder naar het Duitse Gutersloh voor een 2e Bundesliga wedstrijd. Maar ook 2e Bundesliga is topniveau bij onze oosterburen. De winst op de sprint team triathlon ging naar ProAthletes KTT met Alexander Brennecke, Marvin Rudnik, Sven Eckers en Antoon Schiffer. De formatie van Diederik – SC Bayer 05 Uerdingen eindigde twaalfde. Twee plaatsen korter zat Triathlon One Witten met Tom Havekes in de gelederen. Tom moest de rol wel lossen bij het lopen, maar had toen al veel werk gedaan. Bij de vrouwen won trouwens ook team One Witten. Daar geen Nederlandse triatletes.

Xterra Malta


Ook niet bij de Xterra op Malta trouwens in hetzelfde weekeinde als de Ocean Lave triathlon op hetzelfde eiland. Aan de Golden Bay – één van de mooiste stranden van Europa trouwens – was de wedstrijd. De Portugees Rui Dolores won voor de Fransman François Carloni en de Duitser Jens Roth. De Belg Geert Laureyssen stapte uit. Duits succes ook bij de vrouwen met Maria Doring, die zo’n 18 minuten sterker was dan de Tjechische Adriana Klimkova. Carina Wasle moet een complet off-day gehad hebben. De Oostenrijkse was de derde en laatst finishende profi bij de vrouwen. Maar wel met een achterstand van 1 uur en 1 kwartier!

Ter Aar voor Erik en Ingrid

Collega-speaker Bas Oostwouder stuurde ons alvast al iets meer door van triathlon Ter Aar. Zo weten we nu dat Erik Doornbos gevolgd werd door Michal Migala, die goede kans had gehad op de eindzege als hij geen twee minuten tijdstraf aan de broek van de jury had gekregen tijdens het fietsen. Want het mag dan niet de grootste wedstrijd in het land zijn, we spelen het wel volgens de regels. Hoe dan ook: Michal werd nog wel tweede op veertig seconden van Erik. Tja en als telt niet in de sport. De derde plaats ging naar Mischa Stolker, die net boven de 1.50 uur finishte.

Ter Aar is door een nieuwe ploeg vrijwilligers opgepakt voor een doorstart, opdat ook de 31e editie doorgang kon vinden. Organisator Nico Meiland zwaaide vorig jaar met zijn ploeg af. Het voordeel voor Nico was dat de oud-voorzitter nu mee kon doen aan de sprint afstand in zijn thuiswedstrijd. Bas vertelde dat het evenement voor een eerste keer al strak in elkaar zat. Zondagmorgen waren 250 triatleten bijeen voor de Keukenwarenhuis triathlon. Best een mooi startveld bij de vrouwen. Winnares Ingrid Eelkema schreef historie. Haar eindtijd van 1.58.25 uur betekende dat het stokoude parcoursrecord van Ada van Zwieten uit de boeken is. Ada deed er in 1997 namelijk 1.58.59 uur over. Carla van Rooijen was zondag de nummer twee op zo’n zeven minuten van de Leidse winnares. Mariska Visser finishte op een derde plaats. Mooi nog die ouderwetse podiumblokken op het wegdek trouwens.

Nieuwe triathlon, en wat voor één: Brouwersdam90


Ter Aar een doorstart, een frisse start maken ze aan de Brouwersdam zaterdag. GO Triathlon staat voor Goeree Overflakkee. Daar waar het na Dirksland in de jaren negentig lange tijd rustig was, nam triatleet Erik Peeman een paar jaar terug zijn verantwoordelijkheid. Het kriebelde bij Erik om weer te gaan triathlonnen (bij wie niet trouwens?) en van het een komt het ander. De sprint triathlon in Herkingen was nog voorspel, een dik jaar geleden lanceert Erik zijn grootse plannen aan de Brouwersdam. Maar dat het meteen zo groot zou worden, had ie ook weer niet verwacht.


Ogenschijnlijk leeft Erik ontspannen naar zijn nieuwe evenement toe. We spraken elkaar in Hoogerheide, waar zoon Maikel mee deed. En trokken de parallel met Oud Gastel, een wedstrijd waar Erik beslist zijn eigen evenementen op afstemt. ,,Toen jullie begonnen in Gastel had je misschien een zo’n 100 deelnemers. Wij trappen meteen af met 1250. Dat is toch wel een dingetje. En ik had eerlijk gezegd de watertemperatuur al iets hoger verwacht. Maar goed, we kunnen gewoon zwemmen. Al is het dan wel verplicht met wetsuit.’’


Drie afstanden komen aan bod. 300 deelnemers in 2 series 1/8e triathlon, 300 deelnemers in 2 series kwart triathlon en de speciale afstand, die de race uniek maakt: Brouwersdam90. Ze gaat over 1 kilometer zwemmen, 79 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Die afstand bijt ’s ochtends om 9 uur het spits af. De zevende en laatste serie is er eentje uit de 1/8e. Zij gaan om 10.40 uur. De naam van het evenement zegt het al, alles speelt zich af op en rond de Brouwersdam, meer specifiek rond het Zeil- en Surfcentrum. Zwemmen in de Grevelingen fietsen over de dam, daar waar het altijd waait. Links de Noordzee, rechts de binnenwateren. Het is er oneindig mooi. Niet opkijken trouwens als de zeehonden op de zandplaten een stukje mee op zwemmen. Kortom een unieke ervaring.

Brouwersdam heeft geen label, maar wel een topveld


Eigenlijk hoeven we Brouwersdam niet meer aan te prijzen. Het deelnemersveld is enorm. Al ruim van tevoren heeft Marco Akershoek aangekondigd in zijn nieuwe thuiswedstrijd te willen vlammen. Toen wist ie nog niet dat ook (in alfabetische volgorde) Rob Barel, Jan Blokland, Anton Theo Borger, Joost Cristiaans, Jim Doornbosch, Niels Kerdel, Robert de Korte, Adam Lambrecht, Jan van der Meys, David van Oosten, Stefan Overmars, Matthijs van Scheijen, David Smitz, Christiaan Solleveld, Erik-Simon Strijk en Dirk Wijnalda zouden mee doen. Toch is het zo.

Bijzonder is ook de deelname van tweevoudig wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon, dorpsgenoot van Marco Akershoek. Brouwersdam90 zit in geen enkele Teamcompetitie verpakt, heeft geen NK of ander label. Maar het is wel een topveld daar bijeen op het eiland van collega Ruud de Haan, die eindelijk weer eens op de fiets naar een speakerklus kan.


O ja, we hadden de vrouwen nog niet genoemd. Dat startveld liegt er ook niet om namelijk: Laura Bal, Nelleke Baldé, Jeanet van den Berg, Berber Bergsma, Evelien Ruijters, Karla Schipper, Petra Sloots, Claudia Striekwold, Trudy Veenstra, Juriena de Vries, Marijke Zeekant, Anne Zijderveld en Annelies van der Zwart. Genieten dus komende zaterdag bij hopelijk een beetje mooi strandweer. Kunnen we het nuttige (wedstrijd volgen) met het aangename (zon, zand, zee) meepakken.

Els Visser op de radio


Tot slot. Vanavond bij NOS Langs de Lijn En Omstreken. Triatlete Els Visser, toch wel de meest besproken Nederlandse triatlete van het afgelopen jaar. In het interview onder de titel ‘De wilskracht van Els Visser’ komt alles voorbij: de schipbreuk in Indonesië, het begin van haar triathloncarrière, de zege in Maastricht en de diskwalificatie zes weken later. Voor wie het gemist heeft….
https://www.nporadio1.nl/sport/16620-de-wilskracht-van-els-visser?fbclid=IwAR0Xk4rUykznlNafJohXMKJYJpT3ko6f2_KIY0WN1AXaxcDM-GMf-f2kebk

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.