Triathlon Gorinchem; Zwelo Zuidwolde; Gezelligheid in SwimRun en X-Triathlon; Edith derde – WTJ 1177

DONDERDAG – Vergeet de kleintjes niet, zei Albert Heijn vroeger al. En dus komen we ook terug op de Merwede triathlon van Gorinchem. Staat misschien niet eens op de NTB-kalender, maar is evengoed een leuke wedstrijd met zwemmen in het Caribabad, fietsen met de vrij steile Merwedebrug als scherprechter en lopen op door fraai natuurgebied. Tijn Huberts won de wedstrijd, maar de wielrenner uit Korendijk was niet de eerste uit het zwembad. Dat was Harry Cornet, die later terugzakte naar een derde plaats. Niels Koole tikte als tweede aan maar beide snelste zwemmers hadden een minder hoog fietstempo als Tijn en ook de later als tweede gefinishte KLM-piloot Lionel Wille. Ongeveer gelijk begonnen ze aan de laatste vijf kilometer lopen, waarin Tijn een dikke minuut uitliep op Lionel. Met Harry op drie en Niels op vier was het eerste kwartet binnen.

Als vijfde kwam prompt Heleen van der Meijden al over de streep. Op de mannen verspeelde ze enkel bij het fietsen wat terrein. Concurrentie had Heleen al bij het zwemmen in de vorm van Chantal Koole, eega van Niels. Uiteindelijk zou het verschil oplopen tot negen minuten. De derde plaats ging naar Melissa de Bruin.

Zwemloop Zuidwolde

Leuk was woensdagavond ook de kleine zwemloop in Zuidwolde. Zwemmen in het bad van De Waterlelie en vervolgens lopen. Het snelst waren Erwin Akkerman en Ine Strijker uit Ruinen. De laatste kreeg Stefanie Bouma op de hielen. De verschillen na het zwemmen waren nog groot, maar de voormalig international op de marathons kwam in galop dichterbij. Het scheelde slechts twee seconden. Derde werd Friederike Rost. Bij de mannen had Meppelaar Erwin Akkerman het iets makkelijker. Anderhalve minuut later volgden Maarten van Dijk en Leonardo Hassing. Bij de duo’s wonnen Sander en Bram Hoogeveen. Op de korte afstanden waren Lieke Stroeken, Koen Streutker, Lieke Holtmaat, Felix Kouwenhoven, Paula Spans, Matthijs Wierbos en Esmee Mulder.

SwimRun 010

Zo mogelijk nog gezelliger waren twee evenementen waar iedereen, die er bij was met heel veel plezier op terug kijkt. De eerste was de SwimRun 010. Wellicht dacht Michel Siep dat we het voorbij zouden laten gaan, maar nee. Het succes van dit soort evenementen is bepalend voor de toekomst van duursport in Nederland. SwimRun doe je als duo’s en meer nog dan in de teamtriathlons zie je de koppels als maatjes op elkaar wachten na het zwemmen en tijdens het lopen, elkaar helpen bij het uit het water klimmen. En, zo merkte mede-organisator Michel Siep terecht op: ,,vooral zagen we van start tot finish, van de eerste tot de laatste, 1 grote, stralende lach op de gezichten. En dat gold ook voor de vele familie en supporters langs de oevers en het loopparcours. Hulde Michel en jouw team voor zoveel sportvreugde. We plaatsen enkele foto’s, die zeggen alles.

X-Triathlon Venray

Ook op zondag 19 mei was de tweede X-triathlon in Venray. Niet ver van Beesel vandaan dus feitelijk. Vijftig sporters met een beperking in leeftijd variërend 8 tot 78 jaar. Samen met hun buddy gingen ze prachtige uitdaging aan. De organisaties Iedereen Kan Sporten Noord Limburg en MEE NML hebben een prachtevenement neergezet Eric Brueren van de organisatie zei dat het een fantastische dag was, waar iedereen met welke beperking dan ook aan mee deed. En dat iedereen met een geweldig gevoel de finish haalt, ja daar doen we het voor.’’ Toch zat er nog een wedstrijdelementje in en prijsuitreiking. René Peeters was net even sneller dan Marloes Vos en Omar Daboui. Ook hier een paar prachtige sfeerfoto’s van Francina Kedong.

(Foto’s: Francina Kedong)

Edith Koole derde in halve Mandelieu

We gaan nog even terug over de grenzen, want aan de Franse Côte d’Azur is het triathlonseizoen al volop bezig. Hoofdwedstrijd wordt uiteraard het WK 70.3 Ironman in Nice, misschien wel de grootste wedstrijd dit seizoen in Europa. Zo’n honderd kilometer ten westen van Nice ligt de oude badplaats Mandelieu. Daar waren de zogeheten TriGames met onder meer een halve triathlon. Kevin Maurel won die race. Zijn landgenoot Robin Pasteur volgde op driekwart minuut als tweede en de Spanjaard Jordi Montraveta Moya. Maar er waren ook Nederlandse successen, sterker nog: de drie Nederlandse deelnemers stonden alle drie op het podium. Edith Koole uit Zeeland kwam als derde over de streep. Al waren de verschillen dan groot, derde is derde. Anais Martin won in een scherpe eindtijd van 4.58, tien minuten later volgde de tweede française Fanny Cospain. Edith legde de drie afstanden in 5.41 uur af. Bovendien werd de Tilburgse Monique Haans dertiende en winnares bij de F55 en haar parnter Frank van Laere was de nummer twee bij de M60. Ook voor hen een mooi opwarmertje voor Nice, maar dan de Ironman.

De derde Ocean Lava op Malta was een Maltezer aangelegenheid. De winst ging naar Rudolph Agius en Anjelika Ruggier.

Westland

Wat verder vooruit kijkend is op 23 juni de tweede editie van de AAB Westland triathlon. De organisatie onder de bezielende leiding van Enitha van der Wel had bij de primeur de tegenslag dat het zwemmen moest worden afgelast. Naar de ijverige club is niet bij de pakken neer gaan zitten. Bewust is de triathlon in en nabij Naaldwijk een paar weken naar voren gehaald, opdat de blauwalg minder kansrijk is. Zwemmen doen de deelnemers in De Strijp, fietsen door de Glazen Stad en lopen over de wielerbaan. Er is een estafette voor gezinnen, bedrijven of vrienden. AAB neemt daarin het voortouw met 16 medewerkers aan de start. We kondigen niet alle evenementen ruim tevoren aan, maar vanwege de pech vorig jaar deze wel. Meer info op www.westlandtriathlon.nl

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.