Preview op Ironman Lanzarote met Tessa; 33 Dutchies op Lanza; SwimRun en Thomas – WTJ 1178

DONDERDAG – Jullie doen minder aan Ironman Lanzarote dit jaar, zo kreeg ik deze week te horen. Klopt, geven we ruiterlijk toe. Na vijf jaar trouwe dienst was compagnon Ruud de Haan als wedstrijdmicrofonist niet meer nodig. Belangrijke factor daarin was natuurlijk Kenneth Gasque, die meer op de achtergrond meedraait bij Lanzarote.


Tessa Kortekaas heeft nog hemel en aarde bewogen bij de Spaanse organisatoren hen te overtuigen dat een flinke brok deskundigheid aan de finishlijn zal ontbreken dit jaar, maar tevergeefs. Van Ruud hoorden we wel vaker dat zijn Spaanse collega’s het ook niet zo nauw nemen met het binnenpraten van alle finishers, waarvan wij dan weer vinden dat het toch wel een essentieel onderdeel van toch zeker een Ironman is. Goed, niet te lang getreurd. Ruud kan er in elk geval zijn nieuwe thuiswedstrijd voor meepakken op de Brouwersdam en is zondag als vanouds in Amsterdam Nieuw-West. En voor volgend jaar zijn de afspraken al weer gemaakt!

Gaat Tessa stunten?


En Tessa? Die redt het ook zonder Nederlands commentaar, al zal ze als mogelijk winnares heus de gelegenheid te baat grijpen om haar gram hierover te halen. Uit de berichtenwisseling tussen beiden haal ik de volgende reactie nadat Ruud haar succes wenste voor zaterdag:
He Ruudje! Dankjewel!
Zo shit dat je hier niet met die micro bij de finish staat.. hoop dat je het tussen de bedrijven door kunt volgen en daar een feestje met me mee kunt vieren. Want ik ga wel voor een feestje, podium moet erin zitten en wie weet…….Zoals gewoonlijk (nog) geen zenuwen, benen en koppie zijn er klaar voor.
Intussen vragen we naar haar kansen. Antwoord is weer typisch Tessa:
Eitje Wim Ik schat ze in ieder geval niet veel sterker in.. 90% zit tussen de oren he, Rachel McBride heeft 2 weken terug een schuiver gemaakt in Frankrijk en kan waarschijnlijk nog niet met d’r elleboog op het stuur liggen en overweegt roadbike, rot voor d’r. En Nikki Bartlet vroeg of er een aparte tent is voor de dames dus gaat waarschijnlijk tussen fiets en lopen uit de kleren, ik zou zeggen neem je tijd meid!

Als je zo ontspannen en vol humor een belangrijke wedstrijd tegmoet treedt, dan kan het inderdaad haast niet fout gaan. Natuurlijk is Tessa niet onze enige troef op Lanzarote, maar wel een hele belangrijke. Ze neemt het bij de profi’s op tegen Emma Pallant, Maja Stage Nielsen en genoemde Rachel McBride en Nikki Bartlett. Cadeautjes worden – ook aan eilandbewoners – niet uitgedeeld. Bij de mannen maakt Hawaii-winnaar 2013 Frederik van Lierde zijn debuut in deze eveneens Lava-wedstrijd. Om te winnen moet de Belg onder meer Alessandro Degasperi, Ivan Rana, Andreas Raelert, maar ook zijn landgenoten Seppe Odeyn en Diego van Looy verslaan.

Iets minder Nederlanders op Lanza


In totaal 33 Nederlandse deelnemers (minder dan voorgaande jaren, maar ja Ruud promoot het nu minder hè) doen mee aan de 28e editie van de Club La Santa Ironman Lanzarote. Naast Tessa is dat bij de profi’s de Amerikaans/Nederlandse Lenny Ramsey, die trouwens komende maanden nog wat races in Nederland wil doen. Verder komt Rahel Bellinga voor het eerst niet bij de profs uit maar in haar eigen F50-categorie. Zou ons niet verbazen dat ze zich prompt kwalificeert voor Hawaii. Verder zijn er zowel Bart als Corné Klein, al is het dan geen familie van elkaar. Nederlandse iconen van de IM Lanza zijn de Haagse topzwemmer Michel van der Hoeven, die zijn elfde finish hoopt de halen en absolute (wereld-)recordhouder Albert Coreveleijn, die zo vergroeid is met het eiland dat ie er van de 28 edities slechts vier gemist heeft. 24 keer finishen op deze Ironman: buiten Albert kan niemand dat zeggen. De zeewatertemperatuur op Lanzarote is momenteel 19 graden. De temperatuur loopt zaterdag op tot 28 graden, maar het kan wel bewolkt zijn. Uiteraard hebben we onze waarnemers en fotografen ter plaatse die ons op de hoogte zullen houden van deze Ironman, die in vele opzichten afwijkt van hoe de World Triathlon Corporation het voorschrift. Maar ook daar zit een stukje Spaans temperament en eigenzinnigheid in.

Uitslagen SwimRun 010


Over de sfeer in de kleine wedstrijden hadden we het gisteren. Maar en passant vermeldden we ook uitslagen, zoals van die X-Triathlon Venray. Echter nog niet van de SwimRun 010 en die had Michel Siep voor ons wel degelijk.
Bij de mannen won het duo JaBa oftewel Jaco van den Aardweg en Bas van den Nouweland. Niels Bourgonje en Carsten Brunsveld werden tweede en Ernst van Knobelsdorff en Martin Verheesen derde. Bij de vrouwen won het Team Touche met Fleur Poiesz en Petra Pleunis. Tweede werd Jip & Ca met Janneke Bik en Catherlijne Huis in ’t Veld en derde Villa Dramatica met Roxanne en Manuela Koopman. Het beste gemengd duo waren The RollBalls met Soraya Bouzidi en Michiel Kroese.
En het zwemmen voor goede doelen blijft doorgaan in het Rijnmond gebied. Michel kondigde al de 010 City Swim aan, een zwemtocht in het centrum van Rotterdam over anderhalve kilometer. ,,Mischien wat kort voor tritleten, maar zeker weer geschikt want middenin het triathlonseizoen op 23 juni. We zwemmen die dag voor de Daniel de Hoed stichting.’’ Goed bezig Michel en iedereen betrokken bij deze zwemtochten.

Thomas twaalfde in Frankrijk


Tot slot toch nog een uitslag uit het voorbije weekend. De D2-triathlon in Chateauroux, Frankrijk. Het niveau moet zo’n beetje tussen onze Ere- en 1e Divisie in hangen, al is dat moeilijk inschatten. Thomas Cremers koos hiervoor en werd twaalfde. Het zwemmen ging hem nog niet zo goed af, met de snelste fietstijd en een solide loopnummer keerde de Elstenaar terug in de top[ 15. Zijn team US Palaiseau Triathlon werd vijfde.

Morgen previewen we verder. Met in eigen land triathlons in Amsterdam Nieuw-West, UT Enschede, Markelo en Staphorst. En ook de RBR Series Groningen en 70.3 IM Sankt Pölten. Tja, en dan zullen we zo zoetjes aan toch ook meer over EK Weert gaan melden. Want dat begint over precies een week.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.