Vooruitblik op het meiweekend met liefst acht Nederlandse tri- en duathlons – WTJ 1179

VRIJDAG – De laatste werkweekdag is altijd druk. Krantje van zaterdag en deels ook al van maandag in elkaar steken. Doen we dat niet dat, dan kan er ook niet gespeakerd worden in de weekends. Want dan krijgt de Brabantse lezers een paar lege krantenpagina’s maandag. Zodoende komt de vrijdag WTJ nog wel eens aan de late kant.

Preview Dutch Xtreme Triathlon Amersfoort


Geen tijd te verliezen. De eerste Dutch Xtreme Triathlon bijvoorbeeld. Initiatief van Mik Borsten, die de prijsinflatie in het moderne triathlon meer dan beu is. De Amersfoorter zien we dus niet meer aan de start van wedstrijden, maar de sport an sich zit nog wel in zijn hart. Dus zelf maar een hele bedacht. Eentje waar je gratis aan mee kunt doen, maar wel eentje waarin je alles zelf moet regelen. De 3,8 kilometer zwemmen is in zwembad Amerena. Daarna volgen 180 kilometer mountainbike (!), dat staat gelijk aan alle parcoursen van de Utrechtse heuvelrug achter elkaar. Tenslotte lopen de acht deelnemers, want zoveel zijn het er, een marathon rondom Amersfoort. Iedereen krijg gpx-bestanden om zelf de route te vinden. Acht avonturiers gaan de uitdaging aan. Onder hen organisator Mik Borsten, die echter vier weken niet kon lopen vanwege een kuitblessure. Mik kennende, haalt ie het wel. Richard de Boer is kansrijk op de eindzege. En nee, we maken er nog geen Quatro Dutch van als je morgen Dutch XTreme doet en later Frysman, Gelreman en Challenge er nog bij doet. Goed is goed.

Preview Triathlon Staphorst


Terwijl het aan de Brouwersdam vanavond al gezellig druk was met atleten, die hun startnummers kwamen afhalen en dus ook aan de kust bivakkeren, zijn er nog meer Nederlandse wedstrijden dit weekend. Zaterdag is dat de kwart triathlon van Staphorst. Georganiseerd door loopgroep AG ’85, Wieler Toerfiets Club Staphorst en Reddingsbrigade Staphorst. Het epicentrum van de Staphorster triathlon, waar 200 deelnemers aan meedoen, ligt bij zwembad De Broene ‘eugte aan de JJ Gorterlaan. Vanaf 13 uur gaat de eerste van vier series kwart van start. Twee uur later volgen er nog vijf series 1/8e afstand. De snellere deelnemers zitten steeds in de laatste series. De winnaars vorig jaar waren Ernst van Bergen en Alinda Lindeboom.

Preview Triathlon Amsterdam Nieuw-West


Op zondag verzamelt de Nederlandse triathlonscene zich in Amsterdam, waar eerder deze week trouwens ITU-president en IOC-lid Marisol Casado nog op de Hogeschool van Amsterdam bij Martin Breedijk te gast was. Zondag is het als vanouds aan de Sloterplas te doen. We mogen zeggen de oudste (14e) triathlon van de hoofdstad, sinds jaar en dag gedragen door het gouden koppel Ralph Hienkens en Klaas de Leth. Er is in de jaren erna veel gebeurd met triathlons in Amsterdam, maar de mannen hielden het hoofd koel. Zorgden dat menig NK en Eredivisie-strijd naar Nieuw-West gehaald werd. Daar is dit jaar overigens even geen sprake van, maar het kan een tussenfase zijn op weg naar een EK in de toekomst. Want ook die ambities heeft het tweetal nog steeds. En terecht, want de potentie is er.

De technische details stonden eerder deze week al op onze site. Belangrijkste wijziging dus het fietsen door het park, zodat de drie sporten mooi vanaf 1 locatie door het publiek te aanschouwen. De wedstrijddag begint met de sprint serie om 10.45 uur, daarna de scholierentriathlon en vervolgens de nieuwe onderdelen Mixed Relay senioren en vervolgens Jeugd en Junioren. Gek eigenlijk dat een nieuw Olympisch onderdeel in Nederland tot dusverre nog weinig is georganiseerd. Individueel gaat het dan om 14.45 uur verder met de Olympische afstand wedstrijdserie en later recreanten. Nieuw zijn ook de beide slotonderdelen: Sloterplas swim voor recreanten en wedstrijd(zwemmers) tot 3 kilometer.Werpen we een vlugge blik op de startlijsten dan zijn vooral de jeugd en junioren goed vertegenwoordigd. Wereldkampioene Willemijn Fuite zit in een team, maar ook Niels van Lanen, Tamar Veltman, Hugo Jan Bosscher, Ruben Slot, Selina Franken en Luna de Bruin. Om er enkele te noemen. Individueel is het fijn om Menno Koolhaas weer eens aan het werk te zien. Hij komt graag naar de race, die hem in 2016 ‘eeuwige roem’ en de nationale titel bracht.

Preview UT Triathlon Enschede


De UT-triathlon Enschede is zondag al aan de 34e editie toe. Ook hier dit maal geen Divisie-wedstrijden, terwijl het daar ooit allemaal wel begonnen is. Alles wederom op het bekende parcours op de Campus van het Universiteitsterrein. De 1/8e triathlon is dit jaar tevens de strijd om de Nederlandse studententitel 2019. In de teamtriathlon zit een sterk VZC-team met Vincent Böhm, Lucas Goené, Rob Kwaaitaal en Erik Wolsing. Verder doet Stijn Jansen de 1/8e triathlon. Maar bovenal is Enschede dit jaar weer een triathlon voor de UT-studenten zelf en dat komt de sfeer vast ten goede. Veel plezier op de Campus. We beginnen op tijd students: om 9.30 uur gaat de eerste teamtriathlon los in het universiteitsbad.

Preview Hof van Twente Markelo


Niet ver van Enschede vandaan ligt Markelo. Het is zondag namelijk ook de eerste lustrum van de Hof van Twente triathlon. Op en rond zwembad De Vijf Heuvels is het allemaal te doen vanaf 9.30 uur voor de jeugd en een kwartier later voor de wat grotere triatleten. Klaus Schlüter en Kimberley Kranenburg wonnen vorig jaar. Of zij hun titels ook verdedigen, zien we zondag.

Preview RBR Series Groningen


Van de ene campus naar de andere. Noordwaarts gaan op het universiteitscomplex Zernike Groningen de Run-bike-run Series verder. Alle duatleten, die in deze series meedraaien, trekken naar het hoge noorden. Na de recreanten is het om 14 uur tijd voor de B-series, een half uur later zijn de vrouwen aan de beurt en om 15.45 uur de A-series. Jan Petralia en Lesley Smit wonnen vorig jaar. Gaan zij op herhaling?

Preview 043 Maastricht


Er gaan niets boven Groningen, er gaat niets onder Maastricht. Geen Ironman, wel een 5150 later dit jaar. Maar eerst nog de derde Isaac 043-triathlon van zondag in de Limburgse hoofdstad. Watertemperatuur bij Eijsden gemeten 16,7 graden (aan de Brouwersdam trouwens 15,6). Joery Wouters en Maud Golsteyn waren twee verdiende winnaars vorig jaar. Het startveld bestaat niet uit heel veel toppers, maar voor iedereen geldt dat ze wel op één van de mooiste finishplaatsen aankomen: Kasteel de Hoogenweerth.

We stoppen ermee. We kunnen nog vertellen dat de Trinatura in La Roche prachtig is, dat naast de Ironman Lanzarote ook de hele Balatonman Hongarije, Extreme Windemere en Ironman Florianopolis ook dit weekend zijn. Dat we bovendien 70.3 Ironmans in Korea en Oostenrijk hebben en de triathlon Curaçao niet te vergeten. Maar het is even genoeg info. Om met Jeroen Pauw te spreken: WE GAAN BEGINNEN!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.