Alles over Lanzarote Ironman; Frederik viert 40e verjaardag; Alles over Brouwersdam90 – WTJ 1180

ZATERDAG – Je zal maar ’s morgens in alle vroegte veertig kaarsjes uitblazen, vervolgens aan een hele triathlon beginnen en die nog winnend afsluiten ook. Het overkwam Frederik van Lierde vandaag. Nou ja, overkomen. De Belg deed het helemaal zelf. Wat een dag, deze 25e mei voor de gewezen wereldkampioen van 2013. Hij kwam als derde uit de Oceaan op 1.10 minuut achter de Duitser Andreas Realert en de Spanjaard Aguayo Munoz. De Duitser Christian Kramer zwom aan Freds voeten en zou de hele race in de buurt van de Menenaar proberen te blijven.

Ironman Lanzarote wedstrijdverloop

Bij de vrouwen was het na 3,8 kilometer oceaan-zwemmen Rachel McBride, die na 53.34 minuten het strand op kroop, een minuut voor Dede Griesbauer en de andere favorietes Maja Stage Nielsen en Emma Pallant. Tessa Kortekaas lag daar op een keurige zesde plaats op iets maar dan zes minuten achterstand. Prima uitgangspositie voor de Trikipedia-triatlete.
Hoewel problemen met zijn versnellingsapparaat blijft Raelert na 40 kilometer nog wel op kop. De verschillen ten opzichte van Van Lierde en Kramer worden kleiner. Op datzelfde punt is McBride ver terug gevallen. Ze ligt er 3,5 minuut achter op de nieuwe leidster Emma Pallant. Ook Stage Nielsen en Bartlett zijn haar voorbij. Na zestig kilometer neemt Van Lierde voor het eerst de koppositie. Niet voor lang. Hij heeft ook Jarsolav Kovacic, Raelert en Kramer bij zich. Ze nemen om beurten over. De Sloveen klimt het best.

Frederik van Lierde doet ’t gewoon: winnen op z’n veertigste!


Op het 80 kilometer punt twee leidsters: Pallant en Bartlett, Stage Nielsen op een dikke twee minuten en Tessa dan op twaalf minuten als achtste. Ze kan haar bekende jump niet maken, later blijkt een lekke band de oorzaak van haar povere fietsnummer. Vette pech, zo zonde. Juist op haar eigen eiland. Maar ook dat is triathlon. Van Lierde, Kramer en Almere-winnaar Kovacic noteren de snelste fietstijden en mogen als eersten aan de warme marathon beginnen. De Sloveen valt als eerste af, maar de Belg en de Duitser hebben het lange tijd met elkaar te stellen. Dan weer is Christian licht vooruit, dan is het Frederik. Maar halverwege de marathon vindt de Belg het welletjes. Hij is toe aan een overwinning na ook enkele tegenvallende Ironmans. En je verjaardag bekronen met een magnifieke negende Ironman-overwinning, tja dat is nog eens thuiskomen. Overigens had geen van de (toch ervaren) commentatoren in de gaten dat Frederik op zijn verjaardag won. Gecoacht door naamgenoot Luc, die het eiland door en door kent, maakt Frederik hier een schitterend debuut. Niet eerder was hij hier, terwijl de Lavavelden hem toch goed moeten doen. Onder een daverend applaus van het publiek klokt hij 8.51.16 uur. Alles onder de negen uur is op Lanzarote super natuurlijk. Na afloop komen er toch een paar frustraties boven bij Frederik. Discutabele jury beslissingen, valpartijen en andere vormen van pech en ook de druk van ex-wereldkampioen speelden Frederik regelmatig parten de voorbije jaren. Dat alles kan hij na Club La Santa Ironman Lanzarote 2019 van zich af schudden.

Twee minuten later komt Christian Kramer over de meet en de nummer drie is door het dolle heen: de surprise van de dag is de Spanjaard Emilio Aguayo Munoz. Hij zit net boven de negen uur, maar daar zit ie geen seconde mee. Emilio is over the moon! Nadat de Deen Morten Brammer Olesen als vierde persoonlijk verwelkomd werd door zijn landgenoot/organisator Kenneth Gasque volgde de tweede Belg al: Diego van Looy maakte het succes voor de zuiderburen compleet. Wat een dag.
Nadat Tessa het niet meer voor Nederland en Trikipedia kon doen, kwam het geheime Nederlandse wapen in actie.

 

Want terwijl Nikki Bartlett onbedreigd op de overwinning afliep en de Deense Maja Stage Nielsen toch weer terugkeerde in de top met een tweede plaats, was het Lenny Ramsey die vanuit het niets haast op een derde plaats finishte. Waarschijnlijk stond iedereen perplex toen de in Amerika woonachtige Nederlandse binnenliep, want noch de speakers noch commentator Kevin McKinnon wisten iets te melden over Lenny, die toch al aan haar derde top vijf klassering op een Ironman toe was. Maar in dit veld derde worden, dat kwam ook voor haar als een verrassing,.

Marco Akershoek wint in eigen achtertuin


Wat een dag was het ook voor de organisatoren van de Go Triathlon/Brouwersdam90. Prima weertje, mooie ambiance en vervolgens ook de mooist denkbare winnaar voor de eerste editie. Want natuurlijk had Marco Akershoek alles op die ene thuiswedstrijd gezet. Daar mocht in het voorjaar alles voor wijken. Even leek de Ouddorper in de Poolse ETU-Cup-race uit balans nadat hij lek reed. Maar deze zaterdag was hij heer en meester in het kustgebied dat hij op z’n duimpje kent. Al na de eerste kilometer in de Grevelingen was Marco voor de overige 519 (!) uit het zicht verdwenen. De Belgen Adam Lambrecht en Yorben Verboven raffelden de kilometer ook vrij snel af, maar noteerden toch al een minuut achterstand. Op 79 kilometer fietsen was het voor Marco zaak de voorsprong zo lang mogelijk vast te houden. Alleen Steff Overmars trapte nog harder en zo kwamen beide mannen praktisch gelijk van de fiets voor de afsluitende tien kilometer. De soepele tred van Marco versus de zware, maar krachtige stappen van Steff. Die ging er wel als een malle meteen vandoor. ,,Heb ik van Dirk geleerd. Eerst vol weg en dan tempo pakken, dan is de psychologische tik al uitgedeeld. Even later kreeg ik een tik op mijn kont. Het was duidelijk: deze is voor jou, gefeliciteerd!’’ Marco rook inderddaad de stal, kreeg vleugels van zijn publiek en schitterde in de laatste kilometers. Een zege minstens zo mooi als die van Frederik op Lanza. Zo ervaarden we dat toch. Voor een lekker pak volk kon de Fusion-man de armen in de lucht steken. Anderhalve minuut later gevolgd door Stef. Bijna vijf minuten duurde het vooraleer nummer drie de meet bereikte: Erik-Simon Strijk hoorde zeker ook op dat podium thuis. Jammer dat zijn fietsen minder verliep. In de aanloop naar de race was hij wat ziek geweest. Met Robert de Korte daarna op vier, kwam als vijfde de eerste master Dirk Wijnalda zich melden. Yorben Verboven was op de zesde plek eerste Belg. Hij liep samen met Niels Kerdel de snelste looptijd. Niels was trouwens zevende en daarna volgde eerste Zeeuw Rens de Ridder al. Uitstekende prestatie voor de jonge triatleet van TVS. Noorderlingen David van Oosten en Menno Altena maakten de top tien compleet. Rob Barel vield daar op een vijftiende plaats net buiten, maar wel winst 50 (en 60-plus).

Diede Diederiks wint


Bij de vrouwen was Diede Diederiks de zeer terechte winnares. De Rotterdamse kwam met streekgenote Anne Zijderveld na iets meer dan een kwartier zwemmen uit de Grevelingen. Bij het fietsen onderging het klassement heel wat wijzigingen. De Zeeuwse Nelleke Baldé denderde naar voren en ook Volendamse Saskia Veerman was Diede voorbij gereden. Aan het eind was ook Jeanet van den Berg haar nog voorbij. Op een minuutje van de twee hardfietsende triatletes was DD ook in de wisselzone. Bij het lopen vreesde ze vooral Trudy Veenstra, maar de Friezin had te veel achterstand opgelopen bij het fietsen al had ze daarna inderdaad wel de snelste looptijd. Diede’s tien kilometer gingen in 40.50 en daarmee was ze Nelleke en Saskia al voorbij. Verrassend sterk kwam Jeanet als tweede en eerste master binnen, de derde plaats ging naar de uitstekend presterende Nelleke, die hardloopster Trudy achter zich liet. Vervolgens kwamen Saskia Veerman, Evelien Ruiters en Anne Zijderveld. Dertiende vrouw was snelste F50-master Marijke Zeekant. Jammer van Berber Bergsma, die een ronde teveel gefietst heeft. Maar verder: een prachtveld, een prachtrace, superlatieven schieten te kort om dit nieuwe initiatief van ervaren triatleet Erik Peeman te prijzen. Zelf reageert ie nuchter: ,,Denk dat we het aardig gedaan hebben.’’

Andere afstanden
De kwart triathlon werd gewonnen door de Belg Gunthar Bernar uit Aarschot. Hij is een van de vijftig Belgen, Nederlanders of Duitsers, die over twee weken mee gaat doen aan de eerse Triathlon Nations Cup in Bonn, Oud Gastel en zijn eigen stad Aarschot. Een tweede Belg Vince van de Poel werd tweede, de Zeeuw Crum van der Linden derde. Een Westbrabantse onderonsje bij de vrouwen: Lynn Lossie was de sterkste, Manon Broumels tweede en Sharon van Leuven uit Lille derde. Tenslotte de sprint afstand. Waar vriendin Juriena de Vries tiende werd op de Brouwersdam90, was Rob Musters de snelste op het korte werk. Hij versloeg de Belgen Thomas Verstraeten en Jasper de Ceuster. De top drie bij de vrouwen tenslotte: Sandra Vermeulen, Liselore van Nunen en Wietse Bogaerts. Totaal bij de eerste editie: 984 deelnemers. Er zijn organisatoren wel eens rustiger kunnen beginnen….

We komen vanavond nog terug op andere races, zoals Trinatura La Roche waar Joep Staps tweede werd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.