Lenny op Lanza; Pech Tessa; Winnaar Marco; Staphorst; Heerenveen; Danne wint La Roche – WTJ 1181

ZATERDAG – Een beetje gek is het wel. Al zeker twee jaar attenderen we via deze site de lezers op de bijzondere klasse van Lenny Ramsey, maar heel veel aandacht trok dat niet. De geboren Utrechtse is weliswaar al weer een tijdje uit Nederland weg. Samen met haar vrouw Becca Leonard woont ze in Waukesha en werkt ze op de Carroll University. Nu gaat ze als prof-triatlete door het leven, was ze al twee keer vijfde op Ironmans en vandaag beleefde ze haar definitieve doorbraak.

Lenny Ramsey over haar droomrace

De 33-jarige Lenny Ramsey deed voor het eerst een wedstrijd buiten Amerika. Van het zwemmen op deze Ironman schrok ze even. ,,Het was beslist geen makkelijke dag. Het zwemmen was een mass start, dat was nieuw voor mij. Maar ik kwam redelijk mee.’’ Ze was een week eerder afgereisd naar Lanza. ,,En dat was maar goed ook, want die wind bij het fietsen was echt flink wennen. Het afdalen met zijwind blijft me nerveus maken.’’ Zo rond de zevende plaats kwam ze op het marathonparcours terecht. De warme temperaturen (28 graden) deerden haar niet. ,,Het voelde goed. De eerste helft liep soepel, daarna was het even doorbijten. Maar ik wilde graag de 3 uur-grens breken.’’ Haar exacte positie met steeds meer lopers op het parcours wist ze niet. ,,Mijn moeder en broer zijn hier met hun partners, zij probeerden me op de hoogte te houden. Ik wist op een gegeven moment dat ik vijfde lag. De stap naar drie miste ik zelf een beetje, tot de organisatiefietser bij me kwam rijden. Toen moest ik wel door blijven lopen om op het podium te eindigen.’’

En daar slaagde Lenny met glans in. Terwijl de Britse Nikki Bartlett nog nagenoot van zege en sub-10 uur tijd en de Deense Maja Stage Nielsen binnenliep, was het een kwestie van tijd vooraleer brons kon worden uitgereikt door Kenneth Gasque aan de Nederlandse. 10.10.48 uur is op Lanzarote een toptijd. Lenny komt trouwens deze zomer naar Nederland, want ze doet mee aan het EK Ironman Frankfurt. In de aanloop erheen zal ze wellicht de triathlon van Oud Gastel meepikken. Als dank voor de vroege en regelmatige vermeldingen op Trikipedia.

Winst voor Jorien Delhez

Hoe anders verliep de Ironman voor onze Tessa Kortekaas. Nog wel als achtste pro uit het water, de schade beperkend tot 6 minuten op snelste zwemster Rachel McBride, daarna nog tijdje zevende, achtste gelegen maar de achterstand werd groter. Dat had alles te maken met een lekke band onderweg. Het zit Tessa nog niet mee in haar thuisrace. Twee jaar terug uitgevallen, vorig jaar tiende maar wel geklopt in de F30 en nu weer materiaalpech. Ze deed de race wel uit en dat siert haar. Op en achtste plaats in 10.44. Het was niet waar ze de concurrentie mee had willen bestrijden deze dag. Uiteraard breken er nieuwe kansen aan. Ook op Lanza. Kijken we naar de agegroupers dan was Henk van Laar beste bij de mannen op een 163e plaats in 11.16 en daarmee tweede M55. Leeftijdsgenoot Arjen Langbroek werd 226e in 11.40 en dat was goed voor de vierde M55-klassering.

Bij de vrouwen verbeterde Jorien Delhez zich acht plaatsen. Ze finishte 20e totaal, maar greep wel de winst bij de F40. Jorien is specialiste in skyrunning overigens. Wat dat is kunt het best maar googlen. Henk en Jorien zouden morgen wel eens verblijd kunnen worden met een ticket Hawaii. Dat ticket heeft bij de profs uiteraard Frederik van Lierde te pakken. Hoewel hij de laatste jaren wel eens twijfelde of hij er goed aan deed steeds naar Hawaii terug te keren, verwachten we dat de jarige job dat toch zal doen.

Reactie Marco op zege in eigen huis

Nadat Marco Akershoek de Brouwersdam90 had gewonnen barstte in Ouddorp en omstreken het feest los. Ook Marco gaf zich eraan over, hoewel hij het EK Weert natuurlijk nog voor de boeg heeft. Hij stond bij Ruud voor de microfoon en reageerde later nog eens op zijn geweldige overwinning. ,,Mega gaaf! Zoveel bekenden en daardoor moest ik gewoon mensen afkappen om op tijd gereed te zijn voor de start. Ik had gisteren nog tot half zeven in Valkenburg gewerkt, dus ik was erg benieuwd hoe het zou gaan, zeker tegen een aantal lange afstands kleppers. Was vooral nieuwsgierig naar de verhoudingen op de fiets.’’

Bij het zwemmen gaf ik alles, om het veld open te trekken en zoveel mogelijk voorsprong te pakken. Ht plan met fietsen was steady te rijden en aanhaken als de andere mannen kwamen. Het duurde tot 50 km. voor Adam Lambrechts, teamgenoot bij KTT langszij kwam. Zij waren met 50 man hier trouwens. Adam zou me helpen, hij ging niet lopen vanwege een blessure. Na 70 km. kwam er een brommer langs. Het was Steff. Die wilde me eraf rijden, ik kon niet aanhaken dus moest hem langzaam laten gaan. Het gat bleef redelijk klein en 1 minuut moest ik dicht kunnen lopen. In de wissel pakte ik al veel tijd, ben ik gewend op korte afstanden. Steady naar Steff toegelopen en voorbij. Hard doorgelopen voor de zekerheid, maar de laatste 2 km. kon ik op en top genieten. Kippenvel als je weet dat de zege voor jou is. Al dat publiek, familie en heel veel bekenden van vroeger, van de clubs uit Ouddorp en school. Geweldig.’’

Akershoek spaarde zich dus niet voor het EK Weert. ,,Ik wist pas twee weken geleden dat ik daar mag starten. Brouwersdam had ik bij de eerste aankondiging al in mijn agenda. Geen spijt van. Of het lange werk me ligt? Ach, een paar races per jaar kan geen kwaad.’’

Extreme Triathlon nog onderweg

De Dutch Extreme Triathlon in en om Amersfoort is nog steeds aan de gang. Mik Borsten,Ivo Bracco Gartner, Kenneth Alting, Oliver de Wolf en Johan Christen zijn aan het lopen. Richard de Boer en Stan Bekker zijn nog aan het fietsen. Er doet 1 trio mee. Jony Heerink (‘goeie training voor Weert’) zwom 3,8 kilometer in het zwembad, Gertjan van Roekel fietste en momenteel is Gijsbert Raadgever aan de marathon bezig.

Staphorst met snelle zwemmer Bram Dekker, winst Pascal en Annemarie

Vanochtend was al de triathlon van Staphorst. Een kleinere kwart met 60 deelnemers. Wel met leuke deelnemers, want de eerste zwemmer aan de kant was niemand minder dan Bram Dekker. De broer van Martijn heeft zijn Olympische zwemdroom inmiddels wel opgegeven en bekwaamt zich weer eens in triathlons. Hoewel hij dat als schoolslagzwemmer had willen realiseren (was er wel bij op het EK Berlijn), kan ie crawlend natuurlijk ook hard door het zwembad Broene ‘Eugte van Staphorst. Na 12.10 was Bram klaar, de tweede man Pascal Dankelman volgde pas op dik twee minuten. Maar de Ommenaar had wel een zeer goed fietsnummer in de benen en kon het daarna lopend afmaken. Pascal werd liefst acht minuten later gevolgd door plaatselijk favoriet André Brakke, die wel de snelste looptijd had.

In de drie Staphorster triathlons werd André tot dusverre vierde en twee keer tweede. Bijzonder knap was de derde plaats overall voor Annemarie Rustenburg uit Nagele. Bij het lopen passeerde ze nog Bram Dekker, die wel derde man was dus. Dertien minuten na Annemarie volgde Esmeralda Spek-Hovestad uit Zwolle. Het brons ging naar de Utrechtse Hannah Degeling. De 1/8e triathlon werd gewonnen door Ruben Slot, liefst vier minuten sneller dan Ingmar Kloek. Het was goed dat de Dalfsenaar niet voluit hoefde gaan, want zondag doet ie mee aan de Mixed Relay. Carolijn Worner uit Vroomshoop was de beste triatlete op deze sprint. Staphorst kenmerkt zich door kleinschaligheid, maar ook gezelligheid. Beste trio’s waren Kwik op de kwart en Fast Family op de sprint.

Heerenveen voor Huub en Marjan

Vreemd dat we de 32e editie van de Clafis Ingenieus triathlon van Heerenveen niet in de previews hadden. Was ie dan later toegevoegd aan de NTB-kalender? Hoe dan ook, ze was vandaag. De winst op de OD ging naar Huub van den Brink uit Utrecht. Hij passeerde in extremis nog Johannes Hemelrijk uit Tollebeek, die lang aan de leiding ging. Het verschil was slechts 16 seconden. Amsterdammer Ardjan Swerink klokte de derde tijd. Bekender was de winnares: Marjan Andringa-van der Woude werd niet alleen zestiende totaal, ze bleef de nummer twee – de Drentse Nienke Vlak – liefst zestien minuten voor op deze OD. Nienkes provinciegenote Gesela Ebbinge finishte als derde. Wouter van Dijk kan zondag in zijn Amsterdam ook een beker laten zien: die van winnaar op de 1/8e afstand. Masters Menno Iedema en Martin Veenhuizen stonden naast hem op het podium.

Mooi vrouwenpodium ook: Jorinde van der Laan van TriTeam Groningen, Marijke Harmsma en Alie Snoek. De 1/16e tenslotte werd gewonnen door talentjes Ivor Feunekes uit Borger en Lieke Murra uit het Groningse Winsum. Ivor klopte Robin Schols uit Capelle ad Ijssel, die het verst moest reizen voor de Friese wedstrijd. Nog meer Fries triathlonnieuws: Jitske Cats (vandaag trok ze weer eens haar Tinley-wetsuit aan voor een open water zwemtochtje) gaat op 8 september een triathlon organiseren in Franeker. Zwemparcours in het Van Harinxmakanaal. Precies het water waar Maarten van der Weijden (in zijn DeBoerwetsuit) straks de Elfstedentocht zwemt en waar we al schaatsend in 85, 86 en 97 ook doorheen ploeterden. Jitske wil klein beginnen, maar Franeker zou best eens een topper kunnen worden.

Danne wint Trinatura La Roche, Wouter vijfde

We sluiten af met de Trinatura in de Belgische Ardennen. In La Roche om precies te zijn. Bikkels rondom Amersfoort, maar ook in Walllonië, waar de triatleten 1 kilometer moesten zwemmen, 100 km mountainbiken en 10 hardlopen. Het lijkt dus het weekend waarin het fietsen de nadruk krijgt. Duatleet Kevin van Hoovels kwam verrassend als eerste uit het water en bleef tot aan de finish vooraan. De Belg ging zijn landgenoot en Xterra-specialist Yeray Luxem en Sylvain Denis vooraf.  Lucas van Deynze combineerde de race vorig jaar met Amsterdam op zondag. Dat doet nu misschien Wouter Dijkshoorn wel. Hij finishte in het ruige landschap van La Roche als vijfde op tien minuten van Van Hoovels. Arie de Jong finishte veertiende en derde M40. Rik Linssen kwam negentiende aan.

 

Op de 24e plaats was het al de beurt aan arts Danne Boterenbrood. Na de winst in Almere met haar Ferro Mosae nu een tweede zege voor de voormalig landskampioene uit Maastricht. Zoals bekend doet Danne mee aan de Norseman. In de aanloop daarheen schrijft ze exclusief voor Trikipedia een aantal columns. Welkom Danne in onze redactie! Danne ging liefst vier landgenotes vooraf. Linda van Vliet en Sanne van Paassen werden tweede en derde, maar wel al op 13 minuten. In plaats van tijd te verliezen op deze twee ATB-specialisten liep Danne steeds verder uit. Saskia Elemans eindigde als vierde.

78 van de 97 gestartte deelnemers haalden de eindstreep. Onder hen 22 Nederlanders. Ook successen op de korte afstand. Joep Staps werd verdienstelijk tweede achter Tim van Hemel. ,,Eindelijk weer eens een lekkere race”, zei Joep na een tegenvallend WK. Zesde was Alex Kling. De vrouwenrace bracht Sofie de Wulf de zegebloemen. Vierde en beste Nederlandse was Betty Rijnberg.

Morgen treft u de redacteuren aan in de Amsterdam Nieuw-West. Die wedstrijd is ook voor ons microfonisten selectiewedstrijd voor de Olympische Spelen op het onderdeel Mixed Relay namelijk. Spannend. U mag ons – maar ook de 1000 echte triatleten – komen aanmoedigen in en rondom de Sloterplas. Wellicht tot morgen!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Lenny op Lanza; Pech Tessa; Winnaar Marco; Staphorst; Heerenveen; Danne wint La Roche – WTJ 1181

  • 26/05/2019 om 16:10
    Permalink

    Heb net inderdaad het Kona slot opgehaald. Over the Moon ???

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.