Alles over Triathlon Amsterdam Nieuw-West; Al ’n beetje Markelo, Enschede, Maastricht – WTJ 1182

ZONDAG – Voor het eerst sinds jaren geen Teamcompetities of Nederlands kampioenschap meer in Amsterdam Nieuw-West. Niet helemaal naar de zin van de Amsterdamse organisatie, die veertien jaar terug de sport terug op de kaart zette in de hoofdstad. Klaas de Leth en Ralph Hienkens hadden graag de traditie van een topwedstrijd voortgezet. ,,We moesten echter schuiven met de datum vanwege het EK en het weekend erna in Weert. Dat hebben we gedaan, maar het leverde geen opwaardering van onze wedstrijd op’’, aldus Klaas, die vindt dat vooral de NTB te veel de oren laat hangen naar commerciële organisaties. ,,Ik hoop niet dat het die richting uit gaat, het was beslist niet wat Joop van Zanten destijds voor ogen had met ‘het betaalbaar houden’ van triathlon.’’

Mixed Relay

Wat Amsterdam wel had was de Mixed Relay voor jeugd/junioren en senioren. Ik weet niet of het voor het Amsterdamse publiek helemaal goed uit de verf kwam, maar voor de triatleten lonkt deze nieuwe vorm van triathlon wel natuurlijk. Individueel Olympische roem vergaderen, is niet voor iedereen weg gelegd, maar de Mixed Relay: daar moet Nederlands als het land van de teamsporten een traditie van kunnen maken. Volgend jaar Tokyo, maar vandaag waren mogelijk al de triatleten van 2024 Parijs bezig.

Voordat we het wedstrijdverslag beginnen nog een laatste organisatorisch dingetje: deze wedstrijd in het Sloterpark staat als een huis. In no time wordt een heel triathlondorp uit de grond gestampt, fietsen is op een geheel afgesloten Meer en Vaart en alles klopt als een bus: de organisatie verdient het o.i. om volgend jaar bij het derde lustrum weer een hele grote wedstrijd te zijn. Met alle toppers.

Menno kon alle stress van zich af schudden en met plezier koersen


Die internationale toppers-inbreng bleef nu beperkt tot Menno Koolhaas. Hij kondigde het na de World Cup-races Down Under al aan: ik ga even een stapje terugdoen. ETU Cups nog wel, hoger niet. En een paar nationale wedstrijden om het ontspannen gevoel weer terug te krijgen. En ook even zonder Squadra, slechts voor Oceanus Aalsmeer komt hij nog uit. Waar kon hij beter ‘klein’ beginnen dan in de race, die hem de meeste roem vergaard heeft: Amstredam Nieuw-West, daar waar hij in 2016 Nederlands kampioen werd. Menno kwam, zag en overwon. Hij had geen moeite de concurrentie op achterstand te zetten, ervoer de stevig wind bij het fietsen als lastig, maar was uiteindelijk toch iedereen eenvoudig de baas. ,,De stress is in zo’n wedstrijdje snel verdwenen. Het is wel eens lekker om alle ruimte te hebben in het water, vooraan te rijden op de fiets en het dan rustig af kunnen maken. In de World Cups voelde ik me veldopvulling. Amsterdam deed ik altijd al graag, als het programma het toeliet. Nu ben ik daar vrijer in. Het is een mooie opwarmer voor over enkele weken als ik debuteer op de halve van Nieuwkoop.’’

Bryan verrassende nummer twee


Aan de finish waren al twee interviews gegeven, vooraleer de toch verrassend sterke Bryan van Rutten uit Breda als tweede binnenliep. De oud-wielrenner komt uit in de 2e Divisie met de Ironmanagers, maar boekte nu individueel zijn beste prestatie. De derde plaats ging naar Jeffrey vna der Park uit Purmerend, ook vorig jaar al op het Amsterdam-podium. De vierde man was beste Dolfijner: Thomas van de Dop.

Bij de vrouwen nam Anna Mersman vanaf het begin de leiding en stond die niet meer af. De van origine Duitse deed ooit Frankfurt in 10.07, maar concentreert zich nu ook op de 1e Divisie met de dames van Dolfijn. De Amsterdamse ging stadsgenoten Sophie Geelen en Jessica de Visser vooraf. Beste masters waren Dennis van der Spoel en Brigitta Commandeur. In de ochtenduren was de sprint een prooi voor de 21-jarige Gijs Bergman, die later dit jaar zijn eerste hele doet. Master Matt Warnock finishte tweede, Hans Huisman en Martin Breedijk waren drie en vier. De winst bij de vrouwen ging naar ASU-atlete Marleen Haakma, die haar jump bij het fietsen maakte ten opzichte van de snelste zwemster Pascalle Roovers. Hellas-atlete Anne Jentink eindigde derde.

Mixed Relay met rumoerig einde


Tussen sprint en OD zaten dus de Mixed Relay-wedstrijden. De Belgen waren superieur bij de junioren met twee teams uit regio Mechelen op de eerste en tweede plaats en het RTC Almere team op een derde plek. Daarna volgde RTC Alkmaar. Aangezien beide kwartetten geen clubteams zijn en er kwalificatie voor het EK teams in Lissabon begin oktober op het spel stond, was het zaak om vier echte clubgenoten bijeen te zetten. Van die ‘pure’ teams kwam TLV De Langstraat als vijfde en snelste binnen, maar daartegen kwam protest. Een enkele deelnemer uit het team zou in de wisselzone niet de juiste (lees: een kortere) route hebben gelopen. Het protest werd toegewezen, waardoor TVS ’90 opschoof naar de zesde plaats en tevens als clubteam naar Lissabon mag. Later werd duidelijk dat De Langstraat daar weer tegen protesteert. Maar dat wordt de komende weken op de burelen van de NTB uitgevochten.

Het winnende team bij de senioren was Hellas. Tweede werd De Dolfijn, derde Kijani. Hellas kwalificeerde zich voor het EK in Portugal.

Triathlons Markelo, Enschede en Maastricht

De andere wedstrijden in vogelvlucht. De Hof van Twente triathlon te Markelo ging naar de Duitser Klaus Schlüter voor Mario Salvador Sutton uit Deventer en Pim Bakker uit Rijssen. Deborah Wissink was royaal de beste bij de vrouwen. Vijf minuten later volgden Janine Kamphuis en Susan Boode.
De UT-triathlon Enschede ging vol overtuiging naar Stijn Jansen. Ook hij had weinig te duchten van de concurrentie, vrijwel alle atleten werden bij het lopen gedubbeld. Net als Menno was het zoet van de overwinning ook voor Stijn lekker. ,,Winnen doe ik normaal nooit, daar zijn de wedstrijden te sterk voor bezet.’’ Het waren de weinig bekenden Danny Boom en Tom de Wilt, die tweede en derde werden. Sylvia van Breda was vrouwenwinnares.

Lieke Hegeman kreeg zilver en Saskia Bekhuis – afgelopen week nog uitgeroepen tot sportvrouw van de gemeente Tubbergen – werd derde. Ze was bovendien vier minuten sneller dan vorig jaar.
De 043 triathlon van Maastricht is gewonnen door Rob Carmans. Hij had ook een fraaie voorsprong op titelverdediger Joey Wouters, derde werd Koen Beijens. De top drie bij de vrouwen: Charlotte l’Hoest, Stephanie Ortmans en Floor van den Brand. Over die wedstrijden de komende dagen veel meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.