Triathlon vanaf de andere kant (4): The Big Day

VRIJDAG – Op Trikipedia schrijven we regelmatig over het binnenhalen van een groot kampioenschap of een topevenement. WK, EK, Ironman, Challenge, XTerra enzovoorts. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Maar achter elke organisatie, van groot tot klein, zitten ontelbare uurtjes voorbereiding. Lang niet alle triatleten staan daar bij stil. Geert Lantink ook niet. Tot hij het plan opvatte om zelf een wedstrijd te organiseren. Dit jaar wordt de triathlon Vathorst Amersfoort voor het eerst gehouden. In een aantal blogs tussen nu en wedstrijddatum 1 juni (komende zaterdag!) vertelt Geert ons van idee tot uiteindelijk de uitvoering en daarna. En wat er dus allemaal bij komt kijken. Vandaag deel 4.

The big day

In vijf stappen naar een triathlon organiseren. In deze blogjes wil ik jullie een doorkijkje geven in het organiseren van de Triathlon Vathorst. Van idee naar…de wedstrijd!

Tenminste, bijna dan. Nog 1 week en dan gaat de eerste Triathlon in Amersfoort Vathorst van start met maar liefst 540(!) deelnemers. Dat hadden we nooit gedacht toen de eerste editie van deze serie blogs nog van toepassing was. We danken jullie natuurlijk allemaal voor het vertrouwen. We doen er alles aan om er een topdag van te maken.
Toen ik aan dit project begon zei iedereen dat het best veel werk was, zo’n triathlon. En ik dacht gewoon: “Ach het zijn maar 3 onderdelen (4 als je de wissel meetelt zoals de echte fanatiekelingen doen)”. Maar zo in de laatste weken in de aanloop kom ik er een beetje achter wat ze bedoelen. En dat ligt niet aan het organiseren zelf. De verrassing kwam na het versturen van de deelnemersinformatie aan alle deelnemende atleten. Wat kunnen jullie een vragen stellen zeg. Binnen 12 uur na het versturen van de informatie was ik 41 diepgaande, slimme, scherpe en soms vergezochte vragen verder. Maar, jullie houden de organisatie scherp. En dat is fijn! Zo maken jullie je zorgen of we wel aan toiletten hebben gedacht of erger nog: tijdswaarneming. Er waren voor de hand liggende vragen; “Waarom mag ik geen muziek in tijdens de wedstrijd?” Maar er waren ook leuke vragen zoals: “Waarom is het zwemwater zo koud?” en ”Waarom mag je eigenlijk niet kruipend of met helm of met ontbloot bovenlijf het loopparcours afleggen?” Goede vraag vinden wij en we zullen je niet diskwalificeren als je alle drie tegelijk doet. Dus de 10km kruipend afleggen met een helm op en ontbloot bovenlijf…

Wat verder opvalt in de mails is hoeveel geblesseerde triathleten er zijn. De afmeldingen die wij krijgen zijn meestal van atleten die geblesseerd zijn aan enkels, knieën, heupen of schouders. Sporten is gezond toch? ? Zorg goed voor jezelf mensen en zorg dat je van deze mooie sport kan blijven genieten.

De laatste week wordt mij af en toe de vraag gesteld of het spannend begint te worden. Jazeker. En het spannendst zijn dan de zaken die je niet zelf in de hand hebt. Goh, control freak? Houdt iedereen zich aan de afspraken? Hoe is de waterkwaliteit meting? (geslaagd met vlag en wimpel!) en is het straks natuurlijk mooi weer? Ach, door een buitje, koud water en een beetje wind laat een triatleet zich niet tegenhouden. Toch?!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.