Daan blijft maar winnen, nu Groningen; Markelo, Maastricht en Enschede – WTJ 1183

MAANDAG – Veel mooie momenten zagen we in de vele tri- en duathlons afgelopen weekeinde. Maar er waren ook verdrietige constateringen. De valpartij van Marcel Gierman, die andermaal een dikke streep trekt door zijn Frankfurt/Kona-ambities. Spoedig herstel gewenst maat! En dan was er ook het verhaal van Concetta Pichierri, ook al eens Hawaii-deelneemester. Maar voorlopig even niet. Concetta kampt met een aanvankelijk onschuldige bakerscyster, maar die blijkt veel hardnekkiger dan ze dacht. Haar start aan de Brouwersdam ging niet door, maar nu moet ze al afscheid nemen van het hele seizoen. Haar Ironman was Emilia Romagna eind dit jaar voor een laatste Kona-poging. Het gaat er helaas dit jaar niet van komen. Zo zie je dat ongelukken of tegenslag in een klein hoekje zitten. Marcel en Concetta: veel sterkte om deze morele tik te verwerken, we kennen jullie als ultieme doorzetters dus zien we jullie vast terug.

RBR Series Groningen: tijdritzege voor Daan

podium recreanten

Terwijl Weert zich opmaakt voor het Europees kampioenschap, hebben wij nog wel wat wedstrijdjes uit het weekend af te werken. Laten we beginnen met de duathlon, waar we internationaal immers weer successen boeken. Nu was in eigen land de vierde race in de RBR Series. De beste duatleten togen naar het hoge noorden voor een run-bike-run in tijdritvorm. Om de minuut werden de duatleten losgelaten. Het was zaak zo hard mogelijk de drie onderdelen af te leggen, meer strategie was niet nodig. Ook nu bleek Europees kampioen Daan de Groot de sterkste en was zijn eeuwige rivaal/Hellas-clubgenoot Yennick Wolthuizen tweede. De derde plaats ging naar de bij ons niet zo bekende Belg Laurens Verluyten. Hij was de enige vertegenwoordiger van het 3MD-Veldeman team, vandaar dat de Belgen laatste eindigden in het teamklassement. Hellas ging er overduidelijk met de zege vandaar, want Jelle Lugten werd vierde en was daarmee al de derde van de Utrechtse formatie. Een week na Almere was Jelle er wel content mee en Daan was blij dat hij de gruwelen van het zwemmen in het Gooimeer van zich af kon sporten in Groningen. Knap toch ook weer de vijfde plaats van routinier Mark Oude Bennink van TC Twente. Met triathlonpensioen, maar niet echt verloren voor de sport natuurlijk. Nationaal crossduathlonkampioen Rody Kroon eindigde zevende. In het teamklassement waren Daan, Yennick, Jelle en Coen Smiers uiteraard namens Hellas de besten. Tweede werd TC Twente, derde TriTeak Groningen.

Ook Hellas dubbelslag bij de vrouwen

De vrouwen tijdrace leverde een fraaie zege voor Marlou Bijlsma op. Ook hier een Hellas-dubbelslag want Ann Schoot Uiterkamp scoorde de tweede tijd op de tijdrit. Ellen Houweling van Trion Nijmegen werd derde en dat gold ook voor haar team. Hellas won uiteraard en RTC Brabant sleepte de tweede plaats in de wacht. De B-serie werd gewonnen door Henrik Venema voor Fons van Workum en Jaimy Voogt. Hellas 2 won het teamklassement. Bij de recreannten waren Richard Prakken en Anne Abbing te sterk voor de concurrentie. Beste duo was Duijn/Olijerhoek.

Klaus en Deborah laureaten in lustrumeditie Markelo

Credits: Fotostudio Markelo

We gaan wat nader in op de andere wedstrijden. De vijfde Hof van Twente triathlon te Markelo was wederom een prooi voor de Duitser Klaus Schlüter. De man uit Velden, vlak over de grens was zowel overall-winnaar als bij de M40. Klaus is graag in Nederland, dat weten we. En als ie mee doet, is ie favoriet. Hij liet de snelste zwem- en fietstijd noteren. In midden Overijssel was hij de geboren Spanjaard, maar in Deventer woonachtige Mario A Salvador Sutton de baas. De derde plek werd opgeëist door Pim Bakker. Vierde was de snelste loper van de dag Glenn ten Berge, die Cerberus-man Rob Woestenenk een minuutje voorbleef. Na twee derde plaatsen in de beginjaren was Deborah Wissink de laatste jaren niet meer van de partij in Markelo. Nu paste de race wel in het wedstrijdschema van de TC Twente-triatlete. Ze scoorde tussen de mannen de zevende zwemtijd en bleef ook tot aan de streep in de top dertig. Vijf minuten larter finishte Janine Kamphuis uit Deventer en weer twee minuten verder was met Holtense Susan Boode het podium compleet. Trio Rosiir won de estafette. Robin Schols, daags ervoor nog tweede in Heerenveen won nu de korte afstand. Tweede en eerste meisje was Aniek Mars uit Dalfsen. De jeugdrace werd gewonnen door Felix Kouwenhoven en Isa Vossebelt.

Belgen aan de top in 043 Tri Maastricht


De 043-Tri te Maastricht/Eijsden was zoals gebruikelijk een grotendeels Belgische aangelegenheid. De kwart triathlon rondom de Limburgse hoofdstad werd gewonnen door de Belg Rob Carmans, die landgenoot en winnaar vorig jaar Joey Wouters versloeg. Koen Beijens uit Hoogeloon hield de Nederlandse eer hoog door derde te worden, juist voor Dave Rost, vorige week nog winnaar van de open wedstrijd in Almere. Bij de vrouwen een soortgelijk tafereel. Charlotte l’Hoest, die de zege grijpt voor haar Waalse streekgenote Stephanie Ortmans. Derde finishte de Maastrichtse Floor van den Brand. Bij de recreanten was de man met de bijzondere naam Cayetano Redondo de sterkste. Beste vrouw was wederom een Waalse: Alizee Tanghe. De ouder-kind race in het door Raymond Beeren opgezette evenementn ging naar de Belg Jules Vos met zoontje. De beste trio’s waren het team Stefan Jacobs. Bonhemme Laurence won deze afstand individueel. Verder op de sprint twee zuidelijke overwinningen voor Mischa Hermans en Boukje Knops. De mini-afstanden waren er drie. Dus zes winnaars. Het zijn op de laatst genoemde na allemaal Belgen: Wout van Nuffelen, Sterre Hendrickx, Jules Vos, Kaat Baron, Jari Stappaerts en Keira Jansen.

Stijn Jansen en Christina Draijer grijpen kans in UT Enschede


Een lange, maar mooie triathlondag, zondag, op de Campus van de UT Twente even buiten Enschede. De ochtendserie leverde winst op voor Bram Koppenaal, die Erik Wolsing en Rob Kwaaitaal vooraf ging. Christine Draijer was te sterk voor Marleen Meij en Hilde Pape. Bij de teams waren het VZC en De Groningse Gazelles, die met de beste papieren naar het middagprogramma – de teamtriathlon – trokken. Daar wonnen ze allebei opnieuw. Logisch dat het eindklassement gewonnen werd door Vincent Böhm, Rob Kwaaitaal, Lucas Goené en Erik Wolsing. Triteam Grunn op twee, de TVDordrecht zes op een derde plaats. Als intermezzo was de sprint triathlon tevens Nationaal Studenten Kampioenschap. De titels gaan naar Tom de Wilt en Geke Kloosterziel. Zilver was bij de mannen voor Maxim van Wieringen, bij de vrouwen voor Floor Metz en het brons ging naar Ruben Meijerink en Marijke Abma. Ook een tussendoortje was de sprint triathlon. Het was dus de man van de streek – Stijn Jansen – die aan het langste eind trok. En heus: Stijn is ook in staat om sterk bezette wedstrijden naar zijn hand te zetten, daar zijn we van overtuigd. Tweede en derde waren Danny Boom en de studentenkampioen Tom de Wilt. Hadden we het zondag nog over Sylvia van Breda als de winnares op de sprint dan rekenden we buiten de deelnemers aan het Nederlands studentenkampioenschap. Want feitelijk ging Geke Kloosterziel een minuutje sneller dan Sylvia, dus is zij de winnares op de sprint. Daarmee schuift iedereen een plaatsje op: Lieke Hegeman derde, Saskia Bekhuis vierde. Op de mini-afstand waren alleen drie meisjes. Snelste was Lieke Kluin.
In de loop van dinsdag nog meer wedstrijdverslagjes uit het weekend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.