Preview op de ETU Europese kampioenschappen in Weert; 6000 triatleten in Limburg! – WTJ 1184

WOENSDAG – We schrijven boven deze WTJ niet ‘Alles over het EK/Stadstriathlon Weert’. Want het is veelomvattend wat daar gebeurt vanaf donderdag als Glennis Grace het Europees kampioenschap triathlon muzikaal inluidt. De Midden-Limburgse stad ademt al tien jaar triathlon. Of moeten we zeggen: pas tien jaar. Als relatief jonge organisatie is Wilfried Weekers er met zijn vele, vele mensen in geslaagd binnen dat decennium een dijk van een evenement neer te zetten.

Historie Stadstriathlon Weert

Van een bescheiden kwart op die koude aprildag in 2010 met Almeerder Maike Zuijderhoudt en Corine Nelen als winnaars via drie keer het NK jeugd/junioren naar de NK’s elite in 2014 en 2015 met toen als laureaten Youri Severin, Danne Boterenbrood en Marco van der Stel met Pien Keulstra. Stuk voor stuk prachtwedstrijden. De volgende stap opwaarts waren de ETU-Cups. In 2016 met de Fransen Tom Richard en Leonie Periault, in 2017 met de Brit Calum Johnson en de Italiaanse ster van nu Angelica Olmo en vorig jaar met onze eigen Jorik van Egdom en de Russin Alexandra Razarenova. De laatste twee staan ook aan de start van dit EK, evenals Calum Johnson trouwens. Het is de ultieme sprong, die de Stadstriathlon nu maakt met het Europees kampioenschap triathlon. Na Stein 2000 en Holten 2009 het derde in Nederland. Natuurlijk waren er ook op de lange afstand, de halve en de Powerman Europese titelstrijd, maar het Olympisch onderdeel en dan het EK? Ja, dat wil wel wat zeggen.

Nooit eerder zoveel triatleten op een Nederlands evenement, zelfs niet op WK Rotterdam

En ook het indrukwekkende aantal triatleten dat tussen 31 mei en 9 juni op zes verschillende sportdagen over de parcoursen Blauwe Meertje, Kanaal, Hartje Weert en Bassin zwemt, fietst en loopt, is top: 6000! Meer dan ooit in een Nederlands triathlonevenement. Zelfs het WK Rotterdam in 2017 trok minder (4500) triatleten dan Weert nu over de vloer krijgt. We spreken dan van inclusief Teamcompetities en alle andere wedstrijdonderdelen naast het EK. Het aantal landen ligt wel iets lager dan Rotterdam: 78 om 37, maar in Holten op het laatste EK in Nederland, waren het er nog 34.

Vandaag – woensdag – is de persconferentie met TeamNL aanwezig, donderdag de vlaggenparade van de 37 deelnemende landen vanaf 18 uur en de openingsceremonie vanaf 18.30 uur in het Bassin in Weert. Daar gebeurt het allemaal, de finishlocatie is er ook. Horeca Weert staat vierkant achter dit EK, sportief hoogtepunt van Weert en lanceert een keur aan artiesten bij de opening.

Vrijdag begint het dan echt met het EK voor juniores. Om 16 uur worden ze weg geschoten door iemand van het stadsbestuur van Weert voor 750 meter in het (azuur-)Blauwe Meertje. Van de triatletes vorig jaar op het podium in Tartu is de zilveren medaille winnares Magdalena Früh er weer bij. Het meisje in topvorm is momenteel de Italiaanse Beatrice Mallozzi, reeds winnares van de ETU Junior Cup races in Melilla en Quarteira. Vlak de Portugese juniores Gabriela Ribeiro en Mariana Vargem niet uit en ook voormalig Holten-winnares Sif Bendix Madsen niet uit. En dan is er de Luxemburgse Eva Daniels nog, ooit tweede op het Nederlands kampioenschap toen ze nog onder dat paspoort aan wedstrijden mee deed. Onze echte vlaggendragers zijn echter Barbara de Koning (nummer zes van de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië), Kim van ’t Verlaat, Romy Spoelder, Luna de Bruin en Silke de Wolde. Een Belgische atlete doet mee: Cato Cassiers.

Verrassingen niet uitgesloten bij vrouwen EK

Twee uur na de meisjes gaan de elite vrouwen te water. Het is al gezegd, zonder Rachel Klamer en Maya Kingma. Hen zien we terug in de Mixed Relay EK op zondag en mogelijke kwalificatie Olympische Spelen Tokyo. Wellicht zijn daardoor de kansen op een individuele Europese titel klein, maar je weet het nooit. In 1998 rekende ook niemand op de verrassend coup die Wieke Hoogzaad (1e) en Ingrid van Lubek (2e) er pleegden. Wieke is samen met Thea Sybesma (1990) en Rachel Klamer (2013) één van de drie Europese kampioenen die ons land op deze afstand heeft voortgebracht. Afgaande op de ITU Ranking is de Tsjechische Vendula Frintova de grootste kanshebster. De Portugese Melanie Santos is altijd gevaarlijk en ook Claire Michel (met steun van landgenote Hanne de Vet) en de Oostenrijkse Julia Hauser zullen een rol van betekenis gaan spelen. Medaillekandidaten zijn voorts Annamaria Mazetti uit Italië en de française Sandra Dodet. We zeiden het bij de Nederlandse atletes, we kunnen het ook zeggen van de Britse, Duitse, Franse en Italiaanse selecties: ze sturen helaas niet meer altijd de allersterkste bezetting naar een EK. Geen wereldkampioene Vicky Holland derhalve op vrijdag, geen Mario Mola op zaterdag. Toch blijft er genoeg te smullen over. Wat te denken van de nummer twee van de Olympische Spelen in Londen, de Zweedse Lisa Norden? De oudste in het veld is tweevoudig Olympiër Maria Czesnik uit Polen (41). Vijf twintigers zijn de jongsten. Nederland gaat het doen met Jony Heerink (afgelopen weekend nog ontspannen 3,8 kilometer gezwommen en de Mixed Relay in Amsterdam), Rani Skrabanja, Lotte Wilms en Marije Dankelman. In een moeilijke periode, waar Kirsten Nuyes zowel ziek als overtraind raakte en er bovendien veel stress bij kwam kijken, heeft de Puttese de handdoek voorlopig in de ring geworpen. Meedoen aan dit EK zou die druk alleen maar opvoeren. Kirsten is er dus niet bij en dat geldt ook voor haar aan zijn knie geblesseerde vriend Niek Heldoorn. Kwantitatief zijn de Duitsers met zes vrouwen erg sterk, voor de Russen met vijf en vijf landen met elk vier triatletes.

Duizenden agegroupers

Op de tweede wedstrijddag is het vroeg op, want om 9 uur gaan de agegroupers van start. Dat wil zeggen acht waves en ook op zondag nog heel wat. Zij nemen het wedstrijdprogramma tussen 9 en 13 uur op aangename wijze in beslag. De Britten nemen – zoals gebruikelijk het leeuwendeel van de agegroupers voor hun rekening. Zij leveren een continent van 352 sportmensen. Nederland is met 149 triatleten goede tweede, Duitsland derde met 109 deelnemers.

Zaterdag bij de junioren (ook zij starten om 16 uur) is de nummer twee van de wereld de Fransman Paul Georgenthum de grote favoriet met zijn landgenoot Boris Pierre en de Portugees Ricardo Batista als grote uitdagers. Voor ons land zijn Jesse Cuijpers, Ian Pennekamp, Gjalt Panjer, Syb de Jong en Niels van Lanen de mannen die het moeten doen. Een jonge groep, want allemaal zijn ze nog minstens een jaar junior. Niels is zelfs de benjamin van het hele veld en mag nog drie jaar voor Nederland bij de junioren uitkomen. Vreemd genoeg geen Belgische jongens in Weert.

Kan Jorik Weert nog eens in vervoering brengen? Tweevoudig Olympisch kampioen is grootste blikvanger

Een van de vele hoogtepunten moet ongetwijfeld de mannenrace vanaf 18 uur worden. Kan Jorik van Egdom de stunt van vorig jaar herhalen? Zo ja, dan heeft zijn coach Rob Barel na 31 jaar eindelijk een opvolger. In Venetië 1988 behaalde Rob zijn laatste van vier Europese OD-titels. Maar ja, dan moet de Veenendaler wel even afrekenen met een tweevoudig Olympisch kampioen. Want Alistair Brownlee doet gewoon mee aan dit EK. Tweede achter Javier Gomez tien jaar terug in Holten, is de Brit terug in Nederland. We mogen wel stellen dat de Belg Marten van Riel – gesteund door landgenoot Jelle Geens – de belangrijkste uitdager van Ali wordt. Maar Brownlee is zonder twijfel de grootste blikvanger. Hij bewandelt een andere weg naar Tokyo dan zijn concurrenten, zoveel is zeker.

Noemen we verder de Deen Andreas Schilling, de Portugezen Joao Pereira en Joao Silva, de Spanjaarden Antonio Serrat Seoane en Vicente Hernandez,  de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov en je hebt een aardig rijtje topfavorieten te pakken. Vergeet ook de in topvorm verkerende Duitser Lasse Lührs niet of de Oostenrijker Lukas Pertl. Voor alle landen hebben we trouwens – à la het EK in Tartu vorig jaar – bij de flitsende huldigingen op zondagavond geen volksliederen maar feestelijke up-tempo nummers gezocht. Dus als Lukas wint, klinkt straks Rock me Amadeus over Het Bassin in plaats van de nationale hymne van Oostenrijk. Wat we bij de andere landen gekozen hebben, houden we nog even geheim. Een soort songfestival in het EK triathlon dus. Kijk en als we na 44 jaar het Songfestival weer winnen, dan wordt het tijd dat we na 31 jaar bij de mannen ook weer eens een Europees kampioen afleveren! Jorik mag daarbij steun verwachten van vier landgenoten: Donald Hillebregt, Marco Akershoek, Youri Keulen (thuiswedstrijd!) en Pim Venderbosch. Alleen Nederland en Portugal stellen vijf man op, de andere landenteams werpen vier of minder atleten in de strijd. Grote afwezige bij de mannen zijn de Fransen. Zij focussen zich geheel op Mixed Relay van zondag en – buiten Weert om – op de World Triathlon Series.

Mixed Relay met sterkste Oranje-team

Zondag gaan de agegroupers, die op zaterdagochtend nog niet aan de beurt waren van start voor hun EK. Ook daar tal van bekende namen tussen. Uit binnen- en buitenland. Wellicht komen we er de komende dagen nog op terug bij de wat kortere Weert-nieuwtjes. Spannend wordt het in de middaguren als om 13.30 uur de Mixed Relay voor junioren begint en om 16.00 uur de Mixed Relay voor elites. Het Blauwe Meertje blijft dan onaangeroerd, want het zwemmen is compact in het Kanaal bij het Bassin oftewel de finish-area. Spectaculaire races worden in het vooruitzicht gesteld. Nederland komt uit in haar sterkste opstelling met Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom. Of dit de volgorde wordt, weten we waarschijnlijk pas zondag. Liefst 21 landenteams doen mee, teken dat deze nieuwe Olympische tak van sport enorm leeft. Het is zaak voor Oranje om in de top zes te eindigen, dan komt Tokyo allicht een stuk dichterbij. Hoe de andere teams eruit zien weten we overigens nog niet. Coaches kunnen daar tot en met zondagochtend aan sleutelen. De junioren teams beginnen om 13.30 uur, de elites om 16.00 uur.

Met een spectaculaire sluitingsceremonie, slotshow en huldigingen wordt zondagavond dit 35e Europees kampioenschap triathlon, sinds we in 1985 in het Duitse Immenstadt begonnen, afgesloten. Updates over het EK volgen uiteraard zoveel mogelijk. De redactie van Trikipedia neemt de komende dagen deels haar intrek in de overigens allemaal stijf uitverkochte hotels in en rondom Weert. Dat betekent dat 25.000 (!) bedden zijn ingevuld, tel uit wat zo’n evenement voor de lokale economie in houdt.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.