Waar komen EK-gangers Weert vandaan?; Sankt Pölten; IM Florianopolis; Xterra Italy – WTJ 1185

WOENSDAG – Weert krijgt in het EK-weekend 2500 triatleten op haar grondgebied komende uit 37 landen. Een week later zijn er dat nog eens 3500 op de scholentriathlon, alle Teamcompetities en de open races. Ook daar zitten nog volop buitenlandse triatleten bij. We concentreren ons even op het eerste weekend, beginnende vrijdagmiddag om 16 uur.

Hoe is dat verdeeld over de landen? Groot-Brittannië is bij vrijwel alle WK’s en EK’s de hofleverancier van triatleten. Ook in Weert. Alle hotels in de directe omgeving van de stad zijn gevuld met Britten, zo lijkt het. Als de startlijsten van de ITU kloppen dan zijn ze komende dagen met 370 triatleten van TeamGB. Hier de hele lijst.

1.Groot Brittannië 370

2.Nederland 149

3.Duitsland 129

4.België 83

5.Oostenrijk 33

6.Frankrijk 30

7.Ierland 26

8.Zwitserland 21

9.Hongarije 20

10.Rusland 19

11.Portugal 16

Tsjechië 16

13.Denemarken 15

14.Noorwegen 14

Spanje 14

16.Israël 13

17.Estland 10

Ukraïne 10

Italië 10

Polen 10

21.Malta 9

22.Slowakije 7

Zweden 7

24.Finland 5

Litouwen 5

Luxemburg 5

27.Wit-Rusland 4

28.Azerbedjan 2

Kroatië 2

Letland 2

Turkije 2

32.Griekenland 1

Liechtenstein 1

Roemenië 1

Servië 1

Slovenië 1

Ijsland 1

 

Wie niet mee mag doen aan het EK is Mohamad Masoo. De Syriër deed afgelopen week nog mee aan de Asian Cup in Shymkent, Kazachstan. Hij werd elfde in een wedstrijd, die werd gewonnen door de Serviër Ognjen Stojanovic. De Roemeense Antoanela Manac won de vrouwenwedstrijd en vloog daarna gelijk door naar Weert.

Pech voor Michiel de Wilde in Sankt Pölten, dat een Challenge wordt

De tweede 70.3 Ironmanzege voor de Duitser Franz Loeschke kwam in het Oostenrijkse Sankt Pölten tot stand. Zondag duelleerde hij met twee sterke Oostenrijkers Thomas Steger en Michael Weiss. Ook bij de vrouwen greep het thuisland naast de overwinning. De Zweedse Sara Svensk won met twee minuten voorsprong op Bianca Steurer. De derde plaats ging naar de Duitse Julia Gajer. Van de 25 Nederlandse deelnemers was niemand vrouw. Bij de mannen was Michiel de Wilde goed op weg, maar hij kreeg een lekke band. De race voor de pro van IQ2 was sowieso een moeilijke. Hij werd al na 100 meter zwemmen duizelig, zonder aantoonbare oorzaak trouwens. Toen kwam de lekke band, maar eigenlijk dacht hij wel door te kunnen. Tot die ene bocht kwam, waar Michiel finaal onderuit ging. Thank God for wearing a good helmet!, zo zou hij later melden. De vorm was goed, maar dit ging niet zoals gepland. Beste Nederlander was nu Hawaii-ganger Florian Duterloo, die twintigste werd bij de M30 en 81e in totaal in 4.31 uur. Jorick Berckmans volgde op 4.57 uur en daarmee 324e en ook Remko Siers dook nog onder de 5 uur met een 342e plaats. Woensdagavond kwam de organisatie van Sankt Pölten nog een keer in het nieuws: de race stopt na dertien jaar als 70.3 Ironman maar geen nood: ze keert onmiddellijk terug als Challenge. Ook onder dat label garanderen de Oostenrijkers een puike race.

De nieuwe 70.3 Ironman van Goseong, Korea werd gewonnen door de Chinees Peng Cheng Li en de Amerikaanse Ha Na Lee.

Amerikaanse dubbelslag in snelle IM Florianopolis

De Ironmans van Lanzarote en het Braziliaanse Florianopolis vallen meestal in hetzelfde weekend. Moet je op het Spaanse eiland van goede huize komen om onder de negen uur te finishen, Florianopolis staat bekend als zeer snelle race. Tim Don zette twee jaar terug een Ironman-record van 7.40 uur neer. Dit jaar bleef Andy Potts net boven de acht uur: 8.02. De Amerikaan kwam samen met de Brit Will Clarke uit het water en stoof er meteen vandoor op de fiets. Vier minuten voor Clarke begon Potts aan de afsluitende marathon, die hij aflegde in 2.53. Will Clarke kwam wel iets dichterbij maar het verschil bleef een krappe vier minuten. De Braziliaan Frank Silvestrin finishte als derde in 8.10 uur. Snel was ook de winnares Sarah Piampiano met een tijd van 8.40 uur. Vorig jaar was ze nog tweede in 9.03 uur. Een Amerikaanse dubbelslag derhalve, met achter Sarah de Braziliaantjes Pamella Oliveira en Bruna Mahn. De laatste prolongeerde haar bronzen positie. Twee Nederlandse deelnemers. Marco Poot was in 11.19.55 uur klaar en finishter er 471e mee. En Maria van Heugten deed er 14.09.41 uur over en daarmee 148e vrouw, maar ook achtste F50.

Xterra aan het Gardameer

 Op de Xterra aan het Gardameer ter hoogte van Toscolano-Maderno verloren Arthur Serrieres en Helene Erbenova hun titels aan Arthur Forissier en Morgane Riou. Een Franse dubbelslag dus, die nog versterkt werd met de tweede plaats voor de andere Arthur. Derde bij de mannen was de Italiaanse thuisfavoriet Filippo Rinaldi. Riou bleef dus titelverdigster Helena Erbenova en wereldkampioene Eleonora Penoncini. Twee Nederlanders aan de start, beste daarvan was Anton Bergs op een 116e plaats.

Reactie NTB

Tot slot de reactie van de NTB op de zaak Els Visser. ,,Vandaag, 29 mei, was de uitspraak in het kort geding over de vordering van Els Visser inzake Maastricht-Limburg 2018. Zoals eerder aangegeven zal de NTB de beslissing van de voorzieningenrechter respecteren en uitvoeren. Dat betekent concreet dat de NK-titel, die Visser eerder ontnomen werd, opnieuw toegemend zal worden. Op een later moment zal de NTB zich, na overleg met andere betrokkenen zoals atleten en de Ironman-organisatie uitlaten over de vraag of het voorlopig karakter van de beslissing zonder nieuwe tussenkomst van de rechter omgezet kan worden in een definitief besluit.

Amen.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.