Openingsceremonie Weert; Preview Samorin; Vathorst; Waalwijk; HLMRMeer – WTJ 1186

DONDERDAG – Zelf ben ik niet zo van de openingsceremoniën. Het hoort er een beetje bij, maar je ziet organisatoren er ook vaak mee worstelen. En van de atleten weet ik nooit in hoeverre ze het leuk vinden. Bij de Olympische Spelen hunker je na twee uur defilerende sporters eigenlijk naar het eerste startschot.

Veel volk op de been; focus ligt op Mixed Relay

Anderzijds. Er was vanavond veel volk op de been bij de landen- en vlaggenparade. Wethouder Tessa Geelen en gedeputeerde Ger Koopmans losten het startschot met een ouderwets kanon. Op het podium verklaarden ITU-president Marisol Casado, ETU-president Renato Bertrandi en burgemeester Jos Heijmans het EK officieel voor geopend.

De optredens van artiesten als Glennis Grace, Lorenzo Caboni en Guarantee waren super en je kunt wel stellen dat het EK of misschien wel de hele triathlonweek leeft onder de mensen. Maar toch. Ik zal blij zijn als het vrijdagmiddag 16.00 uur. Het moment waarop het echt los barst met de junioren meisjes. Bij de bond kijken ze toch vooral uit naar zondagmiddag, de Mixed Relay. Zeker, enorm belangrijk. Daar hangt Olympische kwalificatie vanaf en ik hoop vurig dat Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom zich rechtstreeks plaatsen voor Tokyo door bijvoorbeeld een podiumplaats in Weert en daarmee een veilige positie in de top 7 van de wereld, die mogen immers naar de Spelen.

Maar beste NTB, we gaan toch ook nog wel uit van enkele individuele successen op ons eigen EK? Zo vaak doet die kans zich niet voor. Atleten als Donald Hillebregt, Rani Skranbanja, Marco Akershoek, Youri Keulen, Jorik van Egdom en Lotte Wilms gaven in diverse voorbeschouwingen in de regionale dagbladen en online al aan op scherp te staan. Tja, wie niet? Het neusje van de zalm op de Olympische afstand is bijeen, ruim 1 jaar voor Tokyo. Reken maar dat iedereen wil vlammen vanuit het Blauwe Meertje zo de fiets op richting Het Bassin.

Genoeg toppers in Samorin The Championship

Ondanks alle aandacht voor het EK in Weert is er het eerste juni weekend echt nog meer te doen. Zo is het weliswaar noodweer in Samorin, maar hopen de organisatoren zondag op een vlekkeloze Challenge The Championship. Sebastian Kienle, Pieter Heemeryck, David McNamee, Cameron Wurf, Joe Skipper, Ruedi Wild, Rodolphe von Berg, Adam Bowden, Andreas Dreitz maar ook Daniela Bleymehl, Lucy Charles, Radka Vodickova, Ellie Salthouse, Heather Wurtele en Karen Steurs zijn allemaal afgereisd naar de prestigieuze Challenge-race. De belangrijkste op de halve afstand voor de Challenge Family. En wie dacht dat de Nederlanders vanwege Weert absent zouden zijn, heeft het mis. Onder meer Jim Doornbosch, Rahel Bellinga, Marcel Suurmond, Nelleke Baldé en LCW-winnares Nicole Loeve staan aan de start. Twee in Nederland woonachtige pro’s doen ook mee: Sonia Bracegirdle en Frankie Sanjana.

Martijn Paalman en Carla van Rooijen favoriet in Vathorst

In eigen land is het naast Weert ook best druk. Zaterdag in de gloednieuwe wijk Vathorst boven Amersfoort voor de eerste keer een triathlon. Organisator/triatleet Geert Lantink heeft er ons in blogs van alles over verteld. Op 1 juni is het dan zover. Om 10, 11 en 12 uur zijn er drie series Olympische afstand, als intermezzo is er een jeugd minitriathlon en om 14 uur, 14.30 uur en 15 uur gaan de drie series 1/8e te water. Het grappige is dat Vathorst helemaal gebouwd is op eilandjes. Het is een soort Kanaleneiland. In de kanaaltjes tussen de woonblokken in wordt gezwommen. Het fietsen gaat Vathorst uit in noordelijke richting naar Nijkerk en weer terug. Lopen wordt beslist in het winkelcentrum en langs het station. Favorieten op de allereerste overwinning zijn Martijn Paalman, Michel Besseling en Carla van Rooijen bij de vrouwen. In totaal toch al 540 triatleten bij deze primeur.

Ook de tweede editie van de Leensterlus triathlon wordt zaterdag gehouden. Een zwembadtriathlon in en rond het zwembad van Leens aan de Breekweg. Er is een kwart, een sprint en een mini-tri voor kids. Kleinschalig, maar erg leuk. Daar in het hoge noorden van Groningen.

Internationaal zijn er een paar extreem zware hele triathlons zoals de Pirne Xtreme Cellers in Spanje, de FrenchMan in Hourtin en de Xman in Roemenië. De Wasserstadt hele in het Duitse Hannover staat ook op de rol en de Xterra-specialisten zijn bijeen in het Portugese Golega.

Wereldkampioene Willemijn, maar ook Evert in triathlon De Langstraat

Zondag is er weer een nieuwe triathlon, althans een terugkerende. De Langstraat miste een echte wedstrijd en dat was opmerkelijk met zo’n gedreven Maresia Triathlonteam met inmiddels zelfs een wereldkampioene – Willemijn Fuite – in de gelederen. Willemijn doet uiteraard mee aan de 1/8e. Ook de kwart afstand kent een geweldige bezetting met Evert Scheltinga (zullen we morgen even voor beschouwen Evert?), de nummer drie van Nederland Jardy van den Heuvel en Tom Havekes aan het vertrek. Een kwart eeuw zat er tussen de laatste echte triathlon van Waalwijk en deze. Zondag wordt gezwommen in de surfvijver bij zwembad Olympia. De fietsronde loopt door de noordelijke polders boven de A59 tussen Doeveren en Oudeheusden en zo weer terug naar Waalwijk. Het loopparcours gaat tenslotte om de surfvijver heen. Drie series. De 1/16e om 10 uur, de 1/8e om 11 uur en de kwart om 12.15 uur. Beslist de moeite waard en daarna meteen door naar Weert voor de Mixed Relay om 16 uur.

Race Against The Planes

In het Haarlemmermeer Bos is zondag de TriHLMRmeer. U weet wel: die wedstrijd waar je het tegen opstijgende vliegtuigen op Schiphol op mag nemen. TRI Hard Series organiseert de boel al is een deel van de (Challenge-)organisatie ook in Samorin. Bijzonder is dat – omdat de paratriatleten niet in Weert uitkomen – in de Haarlemmermeer de nationale titels paratriathlon worden betwist. Daar zijn dus Jetze Plat, Geert Schipper, Nico van der Burgt en al die anderen. Het NK start om 15.10 uur. Vanaf 10 uur zijn er eerst drie waves Olympische afstand met estafette en business teams. Vanaf 13.30 uur komen de drie series sprint afstand aan bod. Na het zwemmen in het Haarlemmermeer is het fietsen langs de terreinen van Schiphol met gedurende een kilometer The Race Against The Planes. Bij het lopen kom je langs het bos , de Groene Weelde met onder meer de piramide Spotters Hill en over festivalterrein Mystery Land.

Triathlonnen op leukste camping van Nederland

Zondag is ook de triathlon vanTer Apel/Westerwolde. De 1/16e begint om 10 uur, de kwart om 12 uur. Tim Hezemans, Johan Neevel, René Poppe, Janien Lubben en Renate Post vormen de voornaamste kanshebbers op de eindoverwinning. Het zwemmen is natuurlijk in de prachtige plas van camping Moekesgat (jeugdsentiment, maar dat had ik al eens verteld). De wedstrijd mag dan klein van opzet zijn, Ter Apel is wel een van de weinige organisaties die van een provinciale weg gebruik mogen maken. In dit geval de Sellingenstraat. Terug bij Camping Moekesgat is het lopen deels verhard over de paden rondom de surfvijver van de camping.

(Foto: Johan de Boer/Westerwolde Actueel)

Zondag is er nog een Britse hele: de UK Ultimate Whitchurch. In het Belgische Roeselare is een leuke wedstrijd. En wat zet Ironman tegenover Challenge Samorin? Het volgende: 70.3 IM Rapperswill-Jona (CH), 70.3 IM Kraichgau (D), 70.3 IM Durban (RSA), 70.3 IM Connecticut (USA), 70.3 IM Victoria (CAN) en 70.3 IM Subic Bay (PHI). Gaat lekker zo.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.