Izak en Carla winnen Vathorst; NK Paratriathlon HLMRmeer; Langstraat-tri is terug – WTJ 1190

DINSDAG – De Vathorst triathlon heeft al een bijzonder plekje in ons Trikipedia-hart gekregen. Sinds triatleet Geert Lantink aankondigde een wedstrijd in de Amersfoortse wijk te organiseren en aanbood daar blogs over te schrijven, volgden we de ontwikkelingen van nabij. Ruud ging erheen om te speakeren en Geert bleef onze lezers goed op de hoogte houden. Het was ook informatief, inclusief de valkuilen die je als organisator ook tegenkomt. Geert heeft al aangekondigd in een afrondene blog terug te kijken op afgelopen zaterdag. Hoeven wij dus niet te doen. Wij brengen wel het wedstrijdverslag van de door Izak Hanse en Carla van Rooijen gewonnen wedstrijd.

Zwemmen in Klein Venetië

Bij de première van een wedstrijd is het altijd goed dat de weersomstandigheden de eerste keer gunstig gezind zijn. Dat was het eerste juniweekend dus overal het geval. Een moderne woonwijk omgeven door veel water: een betere locatie voor een triathlon kun je je niet wensen. Het leek wel Klein Venetië. Bovendien is de zwemroute nog nooit zo logisch geweest: gewoon haaks om de woonblokken heen. Emil Hoogstad was daar het meest bedreven in. Hij kwam na 17.38 als eerste uit de ‘grachten’ van Amersfoort/Vathorst. Favoriet Martijn Paalman moest bijna een minuut toegeven, maar de Apeldoorner werkte zich alras naar voren op het fietsnummer. Hij kreeg Izak Hanse en de snelste fietser van de dag Bas van der Valk niet echt lekker van zich afgeschud. Izak, die samen met zijn broer Abel aan triathlons doet en uitkomt voor de Aloha-studentenvereniging, was bovendien flink op dreef met het lopen. Hittebestendig was ie ook, want eenmaal Martijn voorbij, liep hij nog veertig seconden op hem uit. Han Peter Lucas schoof een plaatsje op met lopen naar drie. Hij wisselde stuivertje met Bas van der Valk. Michel Besseling opende rustig met een veertiende zwemtijd, maar trok daarna ten strijde en eindigde vijfde.

Verrijking voor tri-kalender

Werd favoriet Martijn verrast door Izak Hanse (hoewel hij vorig jaar natuurlijk al wel achtste werd op de halve van Klazienaveen), voor de favoriete bij de vrouwen ging alles volgens plan. Ook de Kijani-triatlete moest na het zwemmen nog wel even aan de bak. Maar dat is Carla wel gewend natuurlijk. Mouwen opstropen en full speed over het mooie en nog vrij lange fietsparcours (in dat opzicht precies het tegenovergestelde van Weert). Nadat Esther Kox het festijn opende in het water, keerde Marloes Voorhout na de vier polderrondes nog als tweede terug na het fietsen. Carla was echter al niet ver meer weg. Routineus als ze is, snelde ze voorbij Marloes om organisator en teamgenoot Geert een mooie eerste naam op de erelijst te bezorgen. De champagnefles openen was lastiger. Zou Carla dan toch niet zoveel routine in winnen hebben? Derde werd overigens Leontien Waaijer en vierde Lenja Witlox, die nog een fractie harder liep dan Carla. Bij de teams was Tricon de beste met Carsten Brunsveld, Otto Pelleboer en Niels Bourgonje. De kortere afstanden ging naar twee jongens, die misschien wel de meeste wedstrijden per jaar doen: Ruben Slot won de achtste, Robin Schols de 1/16e. Esther Hoezen was op de sprint beste vrouw, Emma van Leeuwen op de kortste afstand en PMC2 won bij de trio’s op de korte afstand. En omdat Geert het zelf misschien niet zal zeggen, doen wij het. Triathlon Vathorst is een verrijking voor de sportkalender. Wij voorspellen het EK 2029 aldaar.

Jetze en Margret weer de besten; Geert dubbelt

Over naar de zondag toen er naast een Europees ook een Nederlands kampioenschap op het spel stond. In de Haarlemmermeer hadden de Tri Hard Series hun derde seizoenswedstrijd. Hoofdnummer was het NK paratriathlon, als vanouds over de sprint afstand. In de sterkst mogelijke bezetting waren de twaalf paratriatleten bijeen. Dus kreeg de organisatie mooie winnaars voorgeschoteld. Jetze Plat en Geert Schipper maakten er weer een lekker potje topsport van. Jetze bleef Geert zo’n dikke drie minuten voor. Op zich had de West-Fries nog wel een excuus: Geert was ’s ochtends eerst in Duisburg gestart op een halve marathon handbiken. Ook daar was hij tweede, daarna meteen door naar de omgeving Schiphol. Achter het tweetal klokte Nico van der Burgt de derde tijd, daarmee ook nationaal kampioen PTS3. Twee minuten later kwam Mathijs Schakel als winnaar PTS4 binnen. Sander Koomen debuteerde sterk met een titel in de PTS3. Naast hem op het podium kwamen Bo Jesse van den Brink en Rick Brouwer. De titel bij de PTS2 kwam wederom bij Maurits Morsink terecht. Derde in de wheelchair-groep was Brendan Bischoff, die trots naast Jetze en Geert plaatsnam. Drie vrouwen voor twee titels. Marget Ijdema was liefst 21 minuten sneller klaar dan haar tegenstandster Maaike Smit. De rij van twaalf werd gesloten door Nicoletta Roggen uit Hoek van Holland, die 50 minuten langer dan Jetze onderweg was, maar evengoed de titel bij de visueel gehandicapten opstreek.

(Foto’s Tri Hard Series)

Korter lopen door hitte

Niet veel evenementen moesten zondag worden aangepast, maar in Haarlemmermeer waren er zoveel recreanten (500 starters totaal) dat de organisatie wijselijk besloot het lopen op de OD in te korten tot vijf kilometer. Jeroen Korstanje – vorig jaar in zowel deze race als in Utrecht derde – was nu de snelste. Terug van weggeweest is de nummer twee Dirk-Jan Moes. De Drent woont tegenwoordig in Nieuw-Vennep en was tien jaar terug nationaal een sterke triatleet. Voor de derde plaats boekte ook Dennis van der Spoel uit Hoofddorp progressie: vorig jaar was ie nog zesde in deze race. Die plaats kwam nu toe aan organisator/triatleet Lars Vreugdenhil. Net voor de Ouderkerker kwam de eerste vrouw over de streep: Miriam van Reijen. Vrijdag nog toeschouwer in Weert, nu de snelste op het spiegelgladde parcours. De topsportvrouw uit Amsterdam had zelfs geen last van het ingekorte loopnummer. Stadsgenote Joyce Keizer werd twaalf minuten later tweede en even later was het de Schiedamse Janine van der Giessen die de top drie aanvulde.

De sprint afstand was een kolfje naar de hand van Koen de Leeuw, dit keer niet als piloot ingezet bij de paratriatleten. Hij won niet alleen de race, was ook sneller dan de vliegtuigen op de Polderbaan van Schiphol in de zogeheten Race Against the Planes. Dat was Christel Janssen bij de vrouwen, maar zij won niet de triathlon. Dat deed Rosaline Wedzinga, eerder dit jaar al agegroup-winnaar 70.3 IM Barcelona. Een geslaagde tweede editie, ondanks het loeidrukke wedstrijdprogramma overal.

(Foto: Tri Hard Series)

Langstraat voor Jardy en Jeannette

Zonder Evert Scheltinga, maar mét twee andere toppers maakte het Maresia Triathlon team een succesvolle doorstart met de Tanis Triathlon De Langstraat. Zondag en de concurrentie van veel wedstrijden en toch ook hier 300 triatleten bijeen. Die toppers maakten hun status waar. Jardy van den Heuvel klopte met speels gemak iedereen. De enige, die lange tijd kon volgen was Tom Havekes, maar ook die moest zijn meerdere erkennen tegen de nummer drie van Nederland. Drie minuten was het verschil aan de finish. Op gepaste afstand mocht Peter Hoex ‘best of the rest’ spelen. Tom Michielsen liet vervolgens ook weer even op zich wachten maar werd wel vierde. Daarna kwamen de twee veteranenwinnaars Elmar van Deijck en Dick Scholtus, respectievelijk 40 en 50. Brabants Dagblad zoomde in op de vrouwenwedstrijd, meer specifiek op Jeannette Smelt. De Drunense had een jaar geleden slechts zijdelings van triathlon gehoord en nu maakt ze zich op voor haar eerste hele in het Franse Vichy dit jaar. Fietsen en lopen gingen haar al goed af, nu traint ze onder leiding van Ad Schoonderbeek ook hard op het zwemmen. Op dat onderdeel verloor ze ook zondag nog terrein, maar de concurrentie leek stil te staan bij haar fiets- en looponderdeel. Liefst twaalf minuten voorsprong had Jeannette op Lizzy Bastiaansen. Daarna kwamen de eerste masters Darinka Oslak en Carin van den Bosch over de finish. De hitte speelde Waalwijk uiteraard ook parten, maar aan de afstanden hoeft niet te worden getornd. Iedereen gaat net even een tandje langzamer, zo kan het ook. Het beste team is trio Pieter Cappon. De sprint afstand ging naar Bas van der Valk – daags tevoren nog derde in Vathorst en Hellas-atlete Anne Stellaard. Bij de mini’s waren het de Zeeuwse Kyra van de Voorde en – jawel daar is ie weer – Robin Schols. De jongeman uit Capelle aan den Ijssel won na Vathorst dus gewoon nog even Waalwijk erbij. Alles rondom het Lido verliep op rolletjes. Waalwijk is klaar om er weer een lange traditie van te maken. Tot zover weer even wat races.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.