Johan en Janien winnen Ter Apel; De acht 70.3 Ironmans van het eerste juniweekend – WTJ 1192

WOENSDAG – Prima winnaars in de sinds 2015 in ere herstelde triathlon van Ter Apel. Op en rond camping Moeskesgat (nostalgie voor schrijver dezes) waren zo’n 200 triatleten bijeen. In het hoge noorden zijn dat mooie aantallen, zeker gezien de drukte op de kalender. Johan Neevel en Janien Lubben trokken aan het langste eind.


Met een jongste deelnemer van 8 en een oudste van 65 was de samenstelling heel divers. De Boks was de grootst deelnemende club. Van alle deelnemers kwamen er 32 uit Ter Apel zelf. De watertemperatuur van het in ere herstelde natuurbad op Moeskesgat was 16 graden, waarmee alleen bij de sprint afstand het zwemmen enigszins werd ingekort. Verder was het ook in Westerwolde warm en stond er wind, maar voorzitter Paul Wisman blikte tevreden terug. Johan Neevel nam al in het meer een voorsprong van bijna een minuut op een tweede ‘rot-in-het-vak’ René Poppe. Die zakte in het verdere verloop van de wedstrijd weg, terwijl Johan al ruim twee minuten pakte op Tim Hezemans. Snelste fietser was trouwens de als vijfde gefinishte Johan Bouma. Bij het lopen maakte vooral Jelte Brontsema indruk. Hij strandde op een minuutje van Johan Neevel. Na het zwemmen was het verschil tussen beiden nog zes minuten. Tim Hezemans werd derde en feitelijk eerste senior. Hans Hiemstra klokte ook een sub-40 tien kilometer en werd vierde. René Poppe kwam drie tellen voor winnares Janien Lubben als achtste binnen.

Janien vloert Renate in tri Ter Apel


Janien duelleerde in het water nog met haar streekgenote (zuid-oost Drente) Renate Post. Bij het fietsen en lopen groeiden de onderlinge verschillen, zodat Janien uiteindelijk met een voorsprong van 8 minuten Renate vloerde. O nee, die term hoort bij haar vorige sport: het judo. De derde plaats ging naar Anke Meulendijks. Vijf vrouwen haalden de eindstreep op het kampeerterrein, waar onze kinderen als het ware groot gebracht zijn. Bij de trio’s won triathlon Fivelstreek opnieuw. Op de sprint afstand moest titelverdediger Stefan Oostland zijn meerdere erkennen in Tim Grelling. Beste vrouw was Hanneke Rus. Team Peize won de trio’s. En op de mini-afstand prolongeerde Leonardo Hassing zijn winst van vorig jaar wel. Evelien Kuipers was beste meisje.
Niet ver uit de buurt was trouwens de zeer recreatieve triathlon van Leensterlus. De tweede editie op en rond het zwembad van Leens. Daar hebben we echter geen uitslagen van, voor zover ze al geproduceerd worden.

Halve Ironman Rapperswil-Jona met Heleen bij de Vaate


De Duitsers hadden een uitermate succesvol weekeinde. Niet alleen het zilver op het EK in Weert ook Samorin voor Kienle, Kraichgau voor Frodeno en ook Patrick Lange won ergens in Tirol een Olympische afstand. En dan was er nog de 70.3 Ironman Rapperswil-Jona. De Zwitserse halve kreeg nog best een sterk veld. Andi Boecherer was er de beste van. Exact een minuut later volgde de Spanjaard Pablo Dapena Gonzalez, die de triathlon verloor met fietsen en weer een minuut verder was Sven Riederer goed voor brons, een kleur die hij al heel vaak heeft opgehaald. Denk aan de Olympische Spelen van Athene maar ook het EK 2005 van Lausanne. Ook nu wass de Helveet weer de nummer drie. Liefst 47 Nederlanders deden mee. De beste man was Jordy Siljade op een 92e plaats op 40 minuten van Boecherer. Broer Ramon Siljarde finishte 137e. Daartussen zat nog de in Zwitserland woonachtige Nederlandse fysiotherapeut Anton Smit. Hij was 134e totaal en derde bij de M55. Mink Zeilstra was ook weer goed op dreef. Zijn 969e plaats was tevens goed voor een tweede plaats bij de M70, op acht minuten van de winnaar.
In de vrouwenwedstrijd was het tevoren al een uitgemaakte zaak: Daniela Ryf wint hier voor de zesde opeenvolgende maal. Ze heeft steeds andere triatletes naast zich bij de huldiging. Nu waren het de Amerikaanse Skye Moench en de Duitse Svenja Thoes. Voormalig Europees kampioene Heleen de Hooge-Bij de Vaate finishte als dertiende vrouw op 42 minuten van Ryf en dat was tevens de tweede plaats bij de F45. Josien Vergroesen eindigde 119e. Ook hert echtpasar Paul en Jeannette Lebouille volbrachten de pittige Alpenrace.

70.3 Ironmans in Durban en Middlebuy Connecticut en Victoria
Ook in het Zuidafrikaanse Durban was een 70.3 Ironmanrace. Vooral een Zuidafrikaanse aangelegenheid overigens. Roha Meyer, Chris Bruchhausen en Donovan Geldenhuys zijn alledrie Zuidafrikaan. En dat geldt ook voor het vrouwenpodium met Lauren Cannon, Eulali Gouws en Natasha Gorrie. Eén Nederlandse slechts: Frederique Veldhuis-Tummers finishte in 7.16 uur, dat is twee uur en drie kwartier achter Cannon. Goed voor een 553e plaats bij de vrouwen, totaal 3000 deelnemers. Frederique is geboren in Maastricht, studeerde strafrecht en vertrok toen naar Kaapstad.

Derk de Korver (uit Weert) wint agegroup 70.3 IM Hawaii


Er was, onder de acht 70.3 Ironmans van afgelopen dagen, trouwens geen enkele race zonder Nederlanders aan de start. Zelfs het verre Kohala Coast op Hawaii kreeg tien (!) landgenoten op de been. Hawaii blijft natuurlijk een speciale plek om een triathlon te doen en aangezien lang niet iedereen ooit de beroemde Ironman er kan doen…. Derk de Korver kan beide doen. Hij was in Kohala Coast, eindigde negen minuten na winnaar Justin Riele als vierde en pakte de winst bij de M35. En passant veroverde hij weer zijn slot voor Hawaii Ironman. Zijn vierde opeenvolgende deelname. Voor Derk kan het jaar niet meer stuk. Hij werd vader en wederom een slot. ,,Alleen jammer dat het samenviel met het EK in Weert, waar mijn familie woont. Was er graag bij geweest.’’ De tweede Nederlander was Sebastien de Jong op een zestiende plaats. Op het podium die Amerikanen: Riele dus en vervolgens favoriet Daniel Stubleski en Brian Mancini. Het vrouwenpodium was veel mondialer. De Zuidafrikaanse Natia van Heerden won. Ghislain James uit Australië werd tweede en de Oostenrijkse Daniel Schuster derde. Beste Nederlandse was de Apeldoornse Jeanine Herweijer op een 118e plek. Maaike Boot volgde als 202e. Ze waren goed voor respectievelijk een 21e en 13e plaats in hun agegroup.

70.3 IM Connecticut met Marc als elfde

Hup de volgende 70.3 Ironman erachteraan. Een nieuwe in het Amerikaanse Middlebuy Connecticut. De winst ging naar twee Amerikanen: Nicholas Marcantonio en Amy Farrell. De Braziliaan Marcelo Moreira finishte op vijf minuten als tweede, de Canadees Alex Boule derde. Drie Nederlandse mannen, waarvan Marc Aafjes op een 72e plaats op 37 minuten van de winnaar de beste was. Marc was bovendien elfde M40. Zeven minuten na Amy Farrell volgden Jamie Chapman en Sharon Schmidt-Mongrain.

Marcia Jansen negende in 70.3 IM Victoria


Cody Beals ging op herhaling in zijn eigen Canadese 70.3 Ironman in Victoria. De topfietser kreeg het niet cadeau, want Taylor Reid sputterde lange tijd tegen. Derde arriveerde de Amerikaan Eric Lagestrom, één van de snellere zwemmers onder de 2040 triatleten. Eerste Nederlander was Michel Pawlicz in 5.08 uur. Bij de vrouwen won verrassende Pamela-Ann Bachelder St. Pierre, die de sterker gewaande Heather Wurtele en Jen Annett met niet al te veel verschil versloeg. Hier was beste Nederlandse Marcia Jansen op een 80e plaats, maar tevens negende F45. De journaliste van onder meer bondsblad Transition woont en werkt al jaren vanuit Canada.

Brice vierde in 70.3 IM Subic Bay


De laatste 70.3 IM dan. Aan de populaire stranden van Subic Bay op de Fillippijnen. Sterk bezette wedstrijd trouwens met Ozzies Tim Reed en Tim van Berkel als de sterksten. Nick Baldwin van de Seychellen finishte derde. De Zwitserse Caroline Steffen mag nog altijd graag Aziatische wedstrijden winnen en deed dat ook nu. Ozzie Dimity Lee Duke finishte op ruime achterstand als tweede, Kiwi Laura Wood werd derde. Van de Nederlanders was Brice van der Post de beste. Brice komt nog met een wedstrijdverslag, we melden alvast dat hij 36e werd op 1.20 uur van de winnaar. Het was voor de jonge triatleet wiens levensverhaal overal verspreid is, goed voor een vierde plaats bij de M18. Net buiten het podium dus. Jelle Beekma werd bijna een uur later 147e en dat was weer goed voor de zevende plaats M55. Tot zover weer uw dagelijkse pakketje wedstrijdverslagen. Donderdag opnieuw.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.