Stad van de Zontriathlon voor Tristan en Maaike; Vleugje Alpe; Brice en Meertria – WTJ 1193

DONDERDAG – Het enerverend weekeinde met Championship, EK en NK paratriathlon onder andere nog maar net verwerkt of de doordeweekse wedstrijdjes dienen zich al weer aan. Voor de woensdag-races moeten we sinds jaar en dag in die gezellige Noord-Hollandse plaatsjes zijn. Woensdag beet de Stad van de Zon triathlon te Heerhugowaard het spits af. Minder zon dan in Weert overigens, maar dat is nu eenmaal de benaming van de stad.

Duel Tristan-Omar


De 1/8e triathlon is populair. Zelfs met verruiming van het deelnemersveld groeide de wachtlijst in no time. De 260 gelukkigen, die wel mee mochten doen verzamelden zich in Park Luna (zon en maan altijd dichtbij in Heerhugowaard). Voroaan waren het na het zwemgedeele Tristan Olij, gevolgd door Omar Brons en Glenn Vaars, die als eersten de kant op kwamen. Bij het fietsen deed Omar, die al vaker Noord-Hollandse sprintjes deed maar nog nooit deze, verwoede pogingen om bij de 21-jarige titelverdediger uit Winkel weg te komen. Tristan, die af en toe al eens een ETU-cup race doet moest zijn tandvlees aanboren, maar hij wist tot aan de tweede wissel aan te klampen. Bij het lopen kon hij vervolgens nog een halve minuut weglopen van Omar. ,,Nog nooit heb ik van hem gewonnen, dus deze overwinning smaakt zoet.’’ Jeffrey van der Park volgde op anderhalve minuut als derde, Michael Krijnen klasseerde zich als vierde en tevens eerste master. Vervolgens draafde de snelste fietser Joris de Boer over de finish. Hans Bader van de organiserende DTC was met een achtste plaats beste master 50.

Het gaat snel met Maaike Vooren


Bij de vrouwen werd favoriete en viervoudig winnares Talisa van der Fluit verslagen door Maaike Vooren. Anderzijds was het ook weer geen al te grote verrassing, want Maaikes vorm is groeiende. ,,Exact een jaar geleden maakte ik in Heerhugowaard mijn debuut met een derde plaats. Daarna is het inderdaad snel gegaan.’’ De voormalig topzwemster kwam samen met Brenda Zwarthoed uit het water van Park Luna. Daarna bouwde ze gestaag haar voorsprong uit. Een minuut was het na fietsen op Laura Hak en Talisa en, dankzij sterk lopen, zelfs 2,5 minuut aan de finish. Talisa klokte de tweede tijd, Cora Kiekens-Klaver was verrassend derde voor Laura Hak en eerste master Marianna Hoekstra. In het vrouwenveld verder winst voor Audrey Breur (negende en eerste master 50), Lucienne Groenendijk (12e) en (master 60) Brigitte Commandeur, twee weken terug ook al winnares in Amsterdam Nieuw-West. Deze week was Olga Commandeur in West-Brabant voor een bewegingsprogramma met ouderen. U kunt haar vast wel, de voormalig topatlete die in totaal van fitness-programma’s op tv te zien is. Ik vroeg haar of ze familie is van Brigitta en dat bleek in aangetrouwde zin – wel het geval. Brigitta is echter ook bekend genoeg in met name politiekringen. Ze was de eerste vrouwelijke agenten bij de Rijkspolitie en later de Nationale Politie. Voor haar verdiensten bij de Reddingsbrigade en Veilig Verkeer Nederland ontving ze vorig jaar een lintje. Terug naar de race in Heerhugowaard, want het snelste trio was Sportgoed. What’s in a name.

D-Day en Alpe d’Huzes


Het was vandaag D-Day. Een bijzondere, omdat het 75 jaar geleden was dat de Geallieerden vanuit zee de aanval op de Duitse bezetters openden. De grote leiders waren allemaal bijeen op de Franse stranden in Normandië. Militaire veteranen zijn uiteraard de echte helden, zij vochten voor onze vrijheid. Helden waren er ook weer duizenden op de Alpe d’Huez iets oostelijker in Frankrijk. Daar werd de Alpe d’Huzes gehouden met als resultaat een fraaie 12 miljoen euro opgehaald. Dennis van Hinte wilde ook gaan, maar hij maakte afgelopen weekeinde een lelijke smakkerd en kon zijn partner niet vergezellen helaas. Volgend jaar wel Dennis. Er viel een renner in het ravijn, maar ook die knapt op. Alle verhalen van de Alpe, het is te veel om hier te vermelden. Onthoudt dat giga-bedrag: 12 miljoen euro. Daar kan KWF weer heel wat mee doen. En dan volgt komend weekend nog de Roparun, ook al zo’n goede doelen-project. Prachtig hoor.


Mensen vragen ons wel eens: wie komen er nu wel en wie niet in aanmerking om vermeld te worden in WTJ. Voor buitenlandse wedstrijden geldt dat het criterium vaak een top tien klassering is, ongeacht de agegroup. Qua eindtijden volgen we zo’n beetje de top vijftig. Bij de hele’s gelden weer andere regels. Dan maken we het liefst een lijstje met alle Nederlandse finishers. Maar dat er bijvoorbeeld atleten zijn die zich met een plaats in de top dertig tevens kwalificeren voor het WK 70.3 IM in Nice, kijk dat weten we dan weer niet altijd. Tot dusverre staan er in de Franse badplaats 31 Nederlanders op de startlijst. We gaan ervan uit dat er nog velen bij komen.

Het verhaal van Brice in Subic Bay


Het klopt overigens wel dat we een aantal triatleten in het bijzonder volgen. Bijvoorbeeld Brice van der Post, zondag vierde M18 op de 70.3 Ironman in Subic Bay en daarmee geplaatst voor Nice, zo liet hij de felbegeerde medaille zien. Brice is de man van Rock Bottom, het verhaal zoals wij dat al eerder optekenden en nu ook in LEV Magazine stond. Rock Bottom betekent dat je de bodem van de put hebt bereikt. Drank, drugs, cocaine. Alles heeft Brice overwonnen sinds zijn opname in de kliniek op 23 augustus 2017. Subic Bay was niet makkelijk, vertelt hij ons. ,,Hey Wim, the race went really really bad actually. I didn’t pace myself correctly and suffered from severe dehydration in the end. I did 2h20 on the half marathon which was supposed be at least 1.50. I walked the last 3 kms, as well as much more. With that all being said I still came 4th place, althougt first place got disqualified for racing age group with a pro licence so now I’m actually third place. And qualified voor de Worlds in Nice. How nice is that!’’

Sprint triathlon Meer voor Sander


Het Belgische Meetria organiseerde voor de twaalfde keer haar triathlon in Meer. Na twee tweede plaatsen won Kasper Lagae nu wel. Uberhaupt is de Belg geen echter ‘afmaker’; hij stond 17 keer op een Belgisch podium maar nooit als winnaar. Nu wel, hij rekende bovendien af met een tritopper van formaat: Tim Brydenbach. Ben de Wolf eindigde derde. TVB-er Adrian Siemons snelde lopend de top tien binnen op een 10e plek. Mark Koks finishte als 81e. Drie dagen later was de aflevering van de aangrijpende serie Beau en de Veternanen aan de triatleet uit Baarle-Nassau gewijd. De vrouwenwinst ging in Meer vlak over de grens bij Zundert voor de derde keer naar de Vlaamse Silke Baumer. Op de sprint-afstand prolongeerde Sander de Bart (TVB) zijn overwinning. Beste vrouw zondag was Jolien Vanendert.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.