Geke Venema wint hele in Hannover; Frenchman; Preview Weert, Terheijden, Leeds etc. – WTJ 1194

 

VRIJDAG – En nog zijn we er niet uit wat betreft de resultaten uit het tweede juniweekend. Er was zelfs een Nederlandse winnares van een hele en dat is maar heel weinig mensen opgevallen. Zelf zit Geke Venema daar niet zo mee, want om haar gaat het. De Friezin pakt vrijwel jaarlijks een kleinere hele mee om daar vervolgens ook toe te slaan. En dan te bedenken dat de master uit Easterlittens eigenlijk net terugkeert van een vervelende blessuretijd.

Tsjech wint Wasserstadt

De Wasserstadt-Limmer Triathlon, want daar hebben we het over, is een kleine wedstrijd. Aan de volledige afstand deden dit jaar 52 triatleten mee. De wedstrijd in de omgeving van Hannover werd gewonnen door de Tsjech Jiri Kala. Hij deed 9.55.55 uur over de klassieke afstanden. Ook de Duitser Jan Koelhler bleef nog binnen de tien uur: 9.59. Nummertje drie, Frank Metzger uit Duitsland was na 10.23 uur klaar. De enige Nederlander bij de mannen was Frank van de Werff van het IQ2-team. Hij finishte als tiende en derde M45 in een tijd van 11.13.54 uur.

Fryslan Boppe met Geke in Hannover


De vrouwenwedstrijd bracht Geke dus weer een fraaie overwinning. Veel vertrouwen had ze niet. ,,Ik komt terug van een vervelende blessure en heb een flinke trainingsachterstand opgelopen. Doel was de finish halen. Dan ook nog eerste worden? Nou ja zeg! Een belachelijke tijd, maar wel erg tevreden.’’ Geke deed 11.49.21 uur over de Wasserstadt-Limmer Triathlon, waar in het verleden Eddy Lamers en Christel Muis ook al eens wonnen. Tien minuten na Geke kwam de Duitse Stefanie Branz binnen. Op de nummer drie moest 1 uur en drie kwartier gewacht worden. Toen kwam dan Regina Gremmelspacher uit Duitsland binnen. De halve afstand was voor Maximilian Breitkreuz in 4.17 en Dana Wagner in 4.59 uur. Beste Nederlander was Herbert de Vries op een 37e plaats, tevens derde M50. Rob Doornbos werd zevende M40 en Huib van Engelen, die zondag aan de Triathlon Nations Cup in Bonn begin eindigde op een 90e plaats, tevens vijfde M55. Enige Nederlandse vrouw op de halve was Mariek Verkerk, goed voor stek 33 en daarmee achtste F40.

Bart beste Nederlander in Frenchman


Nog gauw de Frenchman meepakken, vooraleer we gaan voorbeschouwen op het weekend. In Hourtin was zaterdag 1 juni de zevende editie van de Frenchman. Een snelle hele, die gewonnen werd door de Fransman Robin Moussel in 8.10.18 uur. Beste vrouw was Camille Deligny in 9.35.48 uur. De Française kennen we nog van haar overwinning in Challenge Almere 2016 en haar derde plaats een jaar eerder in de Flevopolder. Camille bleef haar landgenote Elodie Davu dertien minuten voor. Anais Tardieu werd derde op exact een uur van de winnares. Twee Nederlanders in Hourtin: Bart Stultiens finishte als 81e in 10.48.34 uur en Michael van de Weghe eindigde als 138e van de 552 deelnemers. Zijn eindtijd: 11.29.40 uur.

Weert gaat vrolijk verder met tweede weekend


Goed, vandaag kwamen in Weert liefst 3000 scholieren in actie op het vervolg van de 10e Stadstriathlon. Na het internationaal getinte weekend is het de komende dagen vooral Nederland wat de klok slaat. Vrijdag dus de Ironkids. Met 3000 deelnemers de grootste jeigd/jongerentriathlon en run-bike-run van Europa. Zaterdag begint het Super Weekend van de Teamcompetities. De 4e tot en met de 2e Divisie komt aan bod en ook de recreanten in de middaguren. Bijzonder is de deelname van sportwethouder Tessa Geelen in een trio-team. Atleten uit Nederland, maar ook België en Duitsland staan aan het vertrek. Weert staat andermaal een weekendje in het teken van de triathlonsport in zowel het Blauwe Meertje als het Zuid Willemskanaal. Zaterdagavond is als extraatje een Glowrun geprogrammeerd. In het donker loopt iedereen in verlichte sferen over het EK parcours. Zondag 9 juni gaan op de laatte dag van deze junileumeditie de recreanten van start voor een kwart triathlon. Daarna volgt de 1e divisie, de ouder-kind en aspiranten race en sluiten de deelnemers aan de Eredivisie Teamcompetitie met de Teamrelay tien bruisende dagen triathlonsport in Midden-Limburg af. Koplopers in de competitie zijn Trimates/Rogelli Sportswear en Ferro Mosae. Als de laatste teams de blauwe matten in de finishstraat van Het Bassin tegen zes uur zondagmiddag hebben bereikt, heeft Weert een kleine 6000 atleten aangenaam bezig gehouden. Voorwaar geen geringe prestatie. Groter was nog nooit een wedstrijd in Nederland.

Terheijden met vooral veel Belgen


Volle bak ook bij een van de oudste triathlons van ons land zondag: de 37e editie van de Triathlon Terheijden. Altijd goed toeven in het Brabantse land en de laatste jaren is de race maanden tevoren stijf uitverkocht. Zoals gebruikelijk veel Belgische deelnemers, die mogelijk weer aan het langste eind gaan trekken. René Vosters moet dat zien te voorkomen. Hij was vorig jaar tweede. Titelverdedigers Pamphiel Pareyn (wel in Gastel over twee weken) en Eline Koers zijn niet van de partij. Watertemperatuur van de Mark is inmiddels opgelopen tot 20,3 graden. Hoe het weer zich de komende dagen houdt, is de grote vraag natuurlijk. De halve afstand begint om 8.30 uur, een kwartier later gaat de 1/8e weg en de twee series kwart beginnen vanaf 11.30 uur. Café Ons Thuis aan de Bredaseweg is de spil van het evenement. De Bredaseweg en Moerdijkseweg zijn ook fietsparcours. Finish ligt nabij de uitloop van het zwemmen bij de Mark eveneens bij Ons Thuis. Dat is nog eens thuiskomen daar in Brabant.

Preview Leeds


Op Tweede Pinksterdag is traditiegetrouw de triathlon van Woerden, waar we in een zaterdagavond WTJ nog op terugkomen. We volstaan nu even met de zaterdagwedstrijden. Internationaal is de mondiale top bijeen op de vierde World Triathlon Series in het Britse Leeds, de AJ Bell Triathlon. Niemand ontbreekt uiteraard, dus ook de kersverse Europees kampioen Alistair Brownlee niet.

Onze vier toppers wagen zich weer aan de individuele race over de Olympische afstand. Dus Rachel Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel mogen weer voor eigen kans gaan in de hoop dat Tokyo weer wat dichterbij komt.

Preview Huatulco, Dnipro en meer


Ver van huis is de zesde World Cup van het seizoen. In het Mexicaan Huatulco om precies te zijn. Na het EK in Weert is Youri Keulen meteen doorgereisd naar Midden-Amerika om mee te doen aan deze wedstrijd. Moeilijk te zeggen hoe zijn kansen liggen. In Dnipro, dat ligt in de Oekraine, komt maar één Nederlandse uit op de ETU-Cup race. Het is Quinty Schoens. Afgelopen weekeinde eigenlijk de grote afwezige in Weert, maar nu dus wel weer op jacht naar ITU-punten.Verder is het deze zaterdag de Xterra in het Belgische Namen. Samen met de Luxemburgse en Amelandse Xterra deel uitmakend van het Benelux-circuit.

 

Nog een circuit gaat zondag van start; de Triathlon Nations Cup. Drie wedstrijden over de 1/3e afstand: Bonn, Oud Gastel en Aarschot. De eindtijden bij elkaar opgeteld komt de winnaar bij de mannen naar verwachting rond de acht uur uit, bij de vrouwen tegen de negen uur. Mooie Ironman-eindtijden. Ruim 50 atleten wagen zich aan deze nieuwe race. Maar in Bonn alleen al doen zo’n 1500 atleten uit binnen- en buitenland mee. Tot slot is er deze zaterdag de loodzware Alpsman in het Franse Annecy over de volledige afstand.

In het Pinksterweekend ongetwijfeld extra WTS’s om alles te kunnen bijbenen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.