Voorlaatste dag Stadstriathlon Weert; Challenge Herning; ETU Dnipro, Terneuzen – WTJ 1195

ZATERDAG – Ruim dertig graden, korte broekenweer en regenboog-zonnebrillen. Dat was exact een week geleden het geval in Weert tijdens het EK triathlon. Hoe anders nu een week later toen op vrijdag ruim duizend scholieren van start gingen voor een mini-afstand en zaterdag de recreanten en teams uit de 2e tot en met de 4e divisie Teamcompetitie. Soms een stevige druppel regen, maar vooral de harde wind maakte de race stukken zwaarder dan vorige week. Hoewel? Als je niet tegen de hitte kunt, was je vandaag beter af.

We fietsen door de uitslagen van de verschillende waves heen. Het begon ’s ochtends om 9 uur bij het Blauwe Meertje allemaal met de 4e Divisie Zuid, zo ging dat door via 3e Divisies en 2e Divisies waarvan de laatste om 15.20 uur te water ging. Daarna was de koek nog niet op, want de recreanten kwamen om tien over vier in actie. Met onder meer een gemeentelijk trio, waarin ook sportwethouder Tessa Geelen. Zij finishten als negende team.

Eerste race met Milan en Lizette als winnaars

Terug naar de ochtend. De eerste finisher op de inmiddels bekende blauwe matten in Het Bassin was Milan Brons. De prof triatleet uit Almere heeft nog geen lekkere seizoenstart, dus deze opsteker kon hij wel gebruiken. Bijna twee minuten later volgde Izak Hanse, afgelopen weekend nog snelste in de Vathorst triathlon. Youri Severin – in 2014 verrassend Nederlands kampioen op dit parcours in Weert – werd derde. Milan en Youri komen allebei uit voor TV Haarlemmermeer, maar hun derde man bleef ver weg. Ook Izak had met Aloha weinig medestanders vooraan, zodat de teamzege naar TTW ging met Barry Dooper, Daniel Nagel, Kelvin van der Doe en Martijn Boot. In de vrouwenrace 2e Divisie was Lizette van der Vegt van AV Impala 2 absoluut de beste. Elske Hetebrij en Hilly Panjer – beiden Aquapoldro werden tweede en derde. Viervoudig nationaal kampioene Birgit Berk werd vijfde. Toch was het ook hier TTW 3 dat won. In dit geval met Eva Janssen, Jolanda ten Brinke, Merel Verlinden en Sandra Montagne.

Nick en Bregje winnen 2e Divisie Zuid

Ook de 2e Divisie Zuid ging van start in Weert. Hier een spannende strijd tussen Nick van Ingen van TV Dordrecht en Edwin Dasselaar van EDOSports 3. Ben Muller – teamgenoot van Nick – speelde een rol in het succes van TV Dordrecht, de oudste triathlonclub van Europa. Met Nick en Ben op 1 en 3 en Edwin op twee was de strijd beslecht. Ook voor TV Dordrecht dat naast Nick en Ben droegen ook Max Muller en Richard den Hollander hun steentje bij aan het succes in de 2e Divisie Zuid. De vrouwenrace Zuid werd gewonnen door de Limburgse Bregje Hermans. Karin Leersum en Heleen Moes bleven binnen een minuut steken. Heleen kwam uit voor de winnaars TV Arnhem. Ze legde de sprint samen met teamgenotes Angelique van der Linden, Jolien de Gruijter en Erlinde Scheps af en droeg daarmee bij aan de teamzege van TVA.

Derde Divisie met Lex en Peter-Jan

De derde Divisie Noord was de volgende wave aan de beurt in het nog immers azuurblauwe meertje, al was dat door de weinige zon iets minder zichtbaar. Deze divisie ging naar Lex Bruggink van Hellas 4, die teamgenoot Tim Kleinloog 20 tellen de baas bleef. Arie van der Lee werd derde namens Team Oude Veer. Hellas 4 won met Lex, Tim, maar ook met Mart Vrijsen en Eddie Heldoorn.

De derde Divisie Zuid dan. Een Cerberus-zege voor Peter-Jan Mol, vorige week nog ETU-official op het EK. Nu de beste en 21 seconden voorsprong op Loic Mignon van Ferro Mosae. Het mannenteam uit Maastricht staat nog niet zo hoog als de vrouwen, die zondag hun koppositie in de Eredivisie verdedigen. Roosendaler Erin Langeler van TVBreda 2 behaalde symbolisch brons, want het zijn de teams die naar voren gehaald worden voor de huldiging. Maar ook daar stond Erwin met z’n team op een derde plaats. Ferro Mosae tweede en de winst ging naar ATV Venray met Marcel Martens, Bart Schilders en Frank Timmermans.

Vierde Divisie met Melvin en Marcel

Weer een divisie lager, volgden in de namiddag nog de 4e Divisie Noord en Zuid. Weert had immers een Super Weekend met alle divisionisten. Ook dat maakt het totaal van 6000 triatleten natuurlijk. De noordelijke divisie kreeg als winnaar Melvin Welsink van IZGS 3 uit Haarlem. Het kleinste verschil van de dag was in deze wave: 14 tellen later volgde Janco Nolles van Triteam Groningen 4. De derde plaats ging naar Leonard Tersteeg van Hellas 5. Toch kwam het sterkste collectief niet uit de top drie. Rogelli Trimates 3 was met Sjoerd Post, Pieter Crombach, Pim Veldhuis en Dennis Rijnbeek het meest consistente team.

De vierde Divisie zuid tenslotte. Mooi teamduel tussen de aan elkaar gewaagd zijnde TV Dordrecht 2 en TZC Vahalis. Marcel Bezemer van TVD 2 won individueel, daarna volgden Ton Eli en Benny Mulder beiden van Vahalis. Maar vervolgens kwamen René Verheij en Edgar Taale weer namens TVD en dat was voldoende om de Dordtenaren met ook nog de negende gefinishte Sander van der Matten als winnaars uit te roepen. Aan het eind van de winderige en lange voorlaatste sportdag in Weert kwamen de recreanten in actie. Bart Cooymans en Heleen van Keulen wonnen de laatste sprint-serie van de dag. Bij de teams was het Cranendonck Bokkerijder 1. Vrijdag wonnen Rens van Heur en Valerie Chu van vele honderden tegenstanders de Scholierentriathlon. Zondag zet Weert zich nog 1 keer schrap voor de slotdag met 1e en Eredivisie en ook weer recreanten series. ’s Avonds is dan een spectaculair slot van deze mega-tiendaagse.

Ruben en Andrea pakken Terneuzen

Hij zat er twee keer dichtbij, maar winnen voor eigen publiek deed Ruben Martens nog niet. Tot vandaag. De triatleet uit het Zeeuws-Vlaamse Koewacht was superieur in de sprint triathlon van Terneuzen, vlakbij de deur. Hij klopte tweevoudig winnaar, de Belg Dieter Staelens, royaal. Martens heeft het tri-vak hoofdzakelijk geleerd in Belgische wedstrijden. Daar zit hij geografisch ook dichterbij. Het verschil aan de finish van deze stormachtige triathlon was 3,5 minuut. De derde plaats ging naar Terneuzenaar Alex Eversdijk. De top tien bestond grotendeels uit Zeeuwen. Zo kwam Rens de Ridder als vierde aan en was het Robert Sonke op een vijfde plaats en eerste master. Direct erachter al de tweede: Niels Koole. De toppers kwamen pas na het zwemonderdeel in de Otheense Kreek opzetten. Ruben lag toen nog niet bij de beste vijf.

Zijn echtgenote Chantal stond ook op het podium: derde overall. De overwinningsbloemen gingen wederom mee naar Limburg, want Andrea Scharmga uit Bemelen won opnieuw. Overigens is het voor haar een thuiswedstrijd, want ze is geboren en getogen Terneuzense. Andrea had bijna eenzelfde voorsprong op de nummer twee, Emke Erpelinck uit Philippine, als Ruben bij de mannen op Dieter. Hedy Versluys en Nicole Wondergem maakten de top vijf compleet. In Terneuzen doen zowel duo’s als trio’s aan de door AV Scheldsport georganiseerde wedstrijd.

Challenge Herning met Marion tevreden op 7e plaats

Na The Championship vorige week was het binnen de Challenge Family vandaag tijd voor de Garmin Challenge in het Deense Herning. Het waren de Scandinaviërs die heersten. Mathias Lyngso Petersen had dit jaar geen last van de Duitser Andreas Dreitz. De Deen won dankzij snoeihard zwemmen en lopen. Kristian Hogenhaug mocht hooguit tijdens het fietsen hopen dat hij van Petersen kon winnen. Hij bleef op een tweede plaats steken. Ook de derde man was een Deen: Thomas Strange. Beste Nederlander was Erik Lentfert op een 178e plaats op 1 uur en 1 kwartier van de winnaar. Erik deed vorige week nog het EK Weert. Toen bloedheet, nu veel regen en aanmerkelijk frisser omstandigheden.

Zeven Nederlanders deden mee in Herning, Marion Tuin als enige prof. Beste vrouw was de Zweedse Sara Svensk, die verrassend de Engelse Kimberley Morrison kon volgen bij het zwemmen en fietsen en het vervolgens met lopen afmaakte. Kimberley bleef op vier minuten van de overwinning steken. Brons ging naar de Deense Pernille Thalund. Marion kon verrassend goed mee bij het zwemmen. Aan de finish kwam ze als zevende pro binnen. Daar was ze wel tevreden mee. ,,Ik heb al een tijd hard gewerkt aan mijn zwemmen en het lukte me bijna om bij de eerste groep te zwemmen. Nu zat ik in een groepje van drie tegen de wind in en dat was best hard werken. Het gaf me wel een achterstand van vier minuten na het zwemmen, was wel jammer. Maar ik heb het gevoel dat ik er bijna ben. Het fietsen was zwaar, ook wel begrijpelijk. Vanwege mijn werk weinig kilometers kunnen maken. Het lopen ging wel, maar ik verloor zicht op plaats vijf en heb vervolgens rustig uitgelopen. Voelde me een stuk beter dan in Riccione, al hadden we weer stormachtige wind en veel koude buien. Het parcours is fantastisch. We renden zelfs dwars door de bibliotheek van Herning.’’ De vrouwen startten trouwens ruim een uur eerder dan de mannen, dat maakte de race wel interessant. Sophie Engels was 45e bij de vrouwen.

Quinty achtste in ETU Cup Dnipro

Na Weert was het in Dnipro, Oekraïne te doen voor wat betreft de ETUY Cup. De mannenrace werd gewonnen door de Australiër Calvin McClusky, drie tellen later volgde Rostislav Pevtsov afgelopen week nog vierde op het EK. De Zwitser Florin Salvisberg (broer van Andrea) scoorde brons. Binnen negen seconden van elkaar kwamen ze binnen. De winst bij de vrouwen ging verrassend naar de Duitse Lisa Tertsch, waar we sinds jaren niets meer van hadden vernomen. Landgenote Marlene Gomez-Islinger werd tweede op 24 seconden, brons ging naar de française Lea Coninx. De achtste plaats in deze race ging naar een prima presterende Quinty Schoens. Helaas kwam de Limburgse niet in actie in Weert, maar daar had ze niet misstaan. Quinty kwam zelfs met de Russische Julia Brykina als eerste uit het water. Een kopgroep van zeker 25 vrouwen smolt samen op het fietsparcours, waardoor het op lopen aankwam. Tertsch was superieur. Quinty klampte best goed aan, maar verloor toch wat tijd op de top. Op anderhalve minuut kwam ze als achtste binnen, haar beste resultaat in een ETU Cup bij de elites tot dusverre. Hulde voor de op 1 na jongste van het stel.

Vorige week eindigde ze nog bescheiden op een 39e plaats op het EK in Weert, vandaag won Daniela Leitane uit Letland de ETU Junior Cup in Dnipro, Oekraïne. De mannenwinnaar, de Hongaar Levente Karia kwam wel met eremetaal uit Weert naar huis. Hoewel? Hij al niet lang thuis geweest zijn. De winnaar van Hongaars brons op de Mixed Relay junior reisde meteen door naar de Oekraïne om er te winnen. Op de individuele race in Weert werd Levente overigens twaalfde. We hadden nog uit het vorige weekend de Xterra in het Portugese Golega. Zonder grote bondsbudgetten, zien we niet veel Nederlandse crosstriatleten in dit circuit waar Ameland in september ook deel van uitmaakt. Geen dutchies dus. De winnaars waren de thuisfavoriet Rui Dolores en de Italiaanse ITU-wereldkampioene Eleonora Peroncini.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.