Alles over triathlon Bonn; Triathlon Nations Cup; Ironmans Cairns en Boulder – WTJ 1198

DINSDAG – Het Ironman-circus draaide met pinksteren op volle toeren. De Ironman Cairns stipten we al aan en zo waren er nog zeven (70.3) Ironman-races all over the world. We lopen ze allemaal even na. Maar we beginnen met de 1/3e triathlon van Bonn.

Oud-profwielrenner Zepunkte wint triathlon Bonn


Die zat nooit in een commercieel circuit, maar is nu wel samen met Oud Gastel en het Belgische Aarschot in een drielandencup gestapt. Die samenwerking begint rustig, maar blijkt met zo’n 50 deelnemers al aardig vruchten af te werpen. Op Eerste Pinksterdag was de altijd bijzondere triathlon in de voormalige Westduitse hoofdstad. Bijzonder omdat het weliswaar ook een 1/3e afstand betreft, behalve dan met het zwemmen. Dan wordt er 3,8 kilometer gezwommen. En toch komen de deelnemers met zwemtijden aan de kant, waarop het lijkt alsof ze 1300 meter gezwommen hebben. Oorzaak: de sterke stroming in de Rijn. De deelnemers zwemmen stroomafwaarts en gaan dus als het ware in een waterval naar de finish toe. Het is alleen zaak bijtijds de laatste boei te ronden. Dat deed Ruben Zepunkte in elk geval goed. De voormalig Duits profwielrenner sloeg vervolgens toe op zijn specialiteit en bleef vooraan met lopen. De kersverse triatleet is een man om rekening mee te houden. Eerder werd ie in Bussschütten al derde achter niemand minder dan Jan Frodeno en Andi Boecherer. In Bonn liet hij zijn landenoten Luca Heerdt (voor TC Twente regelmatig Eredivisionist) en Julian Fritzenschaft achter zich. Bij de vrouwen won Leonie Konczalla uit Duitsland met de Oostenrijkse Beatrice Weiss op een tweede en de Duitse Verena Walter op een derde plaats.

Zo’n zestig Nederlanders in Bonn


Beste Nederlanders in Bonn waren Martijn Dekker op een 17e en Annemiek Stegehuis op een 16e plaats. Bjorn van Vliet eindigde 41e en vierde M20, Leon van Hamersveld was 49e en deed goede zaken voor de Triathlon Nations Cup waar hij aan mee doet. Michael Krijnen doet dat ook. Hij was 67e en zesde M45. Bij de vrouwen een knappe prestatie voorts van Wietske Bogaerts, 31e en achtste F35, Dagmar Krijnen 44e en zevende F40 en ook Esmeralda Spek-Hovestad (9e F40), de Gastelse Richalle van Helten (8e F45) en Yonne van Keulen-Jekel (tweede F60) presteerden prima. Bij de mannen nog drie masters successen: Hans van der Linden won het M70-klassement en doet ook in Gastel en Aarschot mee. Dat geldt ook voor een andere Hawaii-ganger Ad Schoonderbeek, nu derde M65. Rini Gootjes finishte als tweede M70.

Ruben en Deborah op kop in tussenstad Triathlon Nations Cup


Afgaande op de vooraanmeldingen staat de Belg Ruben Geys nu aan de leiding in de tussenstand van de TNC. Hij wordt gevolgd door zijn landgenoot Gunther Bernar, de Nederlander Leon van Hamersveld staat derde. Maar het kan zijn dat enkele Duitse triatleten zich alsnog voor Gastel melden. Bij de vrouwen bestaat de top drie na Bonn uit Deborah Ghyselen, de Italiaanse Eugenia Pocoroba en Dagmar Krijnen. Delegaties van de Nederlandse en Belgische organisaties waren te gast bij de 29e Energie und Wasser Bonn Triathlon. Zij reikten de eerste speciale hoodies uit aan de deelnemers aan de Triathlon Nations Cup en waren diep onder de indruk van de kwaliteit van de organisatie. Zaterdag 22 juni is de tweede wedstrijd in Oud Gastel.

Els Visser gewoon goed bezig in Ironman Cairns: 5e


Goed, dan nu het IM-Pinksterfeestje. Cairns leverde Els Visser een uitstekende vijfde plaats op. En nee, dat is niet vijfde van de vijf. Els kwam uit in een veld van tien pro-triatleten en kreeg de slot voor Kona dus geenszins cadeau. Een snelle race is de Australische triathlon altijd al geweest. Het is ook een wedstrijd, die Braden Currie op het lijf geschreven is. De Kiwi klopte vorig jaar nota bene Javier Gomez. Beiden doken onder de acht uur. Nu bleef Braden er net boven: 8.04.19 uur. Hij was superieur aan de Australiërs Tim van Berkel (19 minuten achterstand) en David Dellow (28 minuten).

Opvallend was de vijfde plaats overall van de winnares Teresa Adam. Ook zij prolongeerde haar titel en daarmee voor het tweede jaar op rij een dubbele Kiwi-victorie in het land van de Ozzies. Terese snelde naar een onwaarschijnlijke 8.48.33 uur, waarmee ze haar eigen record met vijf minuten verbrak. De tweede, derde en vierde vrouw eindigden ook in de overall top tien, hetgeen maar zelden voorkomt. Die vrouwen waren de Australische Sarah Crowley, de Finse Kaisa Sali en de Duitse Kristin Liepold (met de vierde overall marathontijd: 2.54.05 uur). Als vijfde (en 13e in totaal) kwam Els over de meet. Haar verhaal tekenden we al op. De 9.14.29 uur mag er wezen. Jammer dat Liepold zo hard loopt anders was ze vierde geworden. De slot is op zak. Een lange, turbulente tijd is afgesloten.
Rob Pouw waagde zich aan de zijn eerste hele in Cairns. De Nederlander, die al geruime tijd Down Under verblijft deed het niet slecht. In het mannenveld klasseerde Rob zich als 67e en dat was tevens goed voor een veertiende plaats bij de M35. Hieronder de drie Nederlandse finishers.
M:
67.Rob Pouw 9.56.02 (14e M35)
316.Frank Maters 11.30.38 (21e M55)
V:
5.Els Visser 9.14.29

De halve (70.3) Ironman in Cairns werd gewonnen door Samuel Beveridge uit Australië en Vanessa Murray, toch weer uit Nieuw-Zeeland. Drie Nederlanders deden mee, waarvan Martin Sprong het op de 23e plaats het verst schopte. Hij was er op 25 minuten van de winnaar zevende M30 mee. Milou Smeets – parter van Rob Pouw – finishte als 38e bij de vrouwen en negende F30. Vijftig minuutjes langzamer dan de winnares.

Marlies Kort debuteert op Ironman Boulder


De tweede Ironman was die van Boulder, de befaamde, hoog gelegen, trainingsplek voor atleten in Colorado USA. De Amerikaan Matt Hanson mag dan de Ironman Hawaii nog niet echt onder de knie hebben, snelle eindtijden in andere Ironmans weet hij wel te realiseren. Nu weer in Boulder waar Hanson in 7.57.03 uur klaar was. Op het podium daarnaast de verrassende Kennett Peterson en oud-winnaar Timothy O’Donnell, in 2015 nog goed voor brons op Hawaii. Zij scoorden tijden boven de acht uur. Ook bij de vrouwen een Amerikaans trio op het podium: Lauren Brandon zwom niet alleen het snelst, dat was ze ook aan de finish. In een tijd van 9.09.09 (mooi getimede) ging ze haar landgenotes Lesley Smith en Danille Mack vooraf. Drie Nederlanders deden mee, twee daarvan kwamen lange tijd uit voor de Nederlandse Antillen toen ze op Curaçao woonden en werkten.

Marlies Kort was van het drietal het snelst. De voormalig agegroup wereldkampioene 70.3 IM maakte haar debuut op een hele. Ze finishte als 28e in 11.10.29 uur en daarmee vierde bij de masters 45. Vriend Bastiaan Zwaan werdin 13,5 uur tiende bij de masters 60. Een uur eerder finishte Bart van Seggelen, snelste Nederlander bij de mannen. De Nederlandse finishers op een rijtje:
M:
293.Bart van Seggelen 12.30.21 (51e M35)
445.Bastiaan Zwaan 13.32.51 (10e M60)
V:
28.Marlies Kort 11.10.29 (4e F45)

247.Jolinda Bokhorst 16.37.02 (33e F30)

In de volgende WTJ nog meer 70.3 Ironmans.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.