Massastart Hawaii verleden tijd; Escape From Alcatraz Triathlon; Preview Nijkerk – WTJ 1199

DINSDAG – Opzienbarend. Zo mag je de berichtgeving over het aanstaande WK Ironman op Hawaii toch wel noemen. Jarenlang was er geen speld tussen te krijgen. De pro’s eerst weg en dan alle agegroupers. Aanvankelijk moesten trouwens de professionals zich in het water van Kailua Beach ook maar zien los te maken van de grote meute. Maar toen telde nog zo’n 1700 deelnemers en dat is de laatste jaren in rap tempo omhoog gegaan naar 2500. Een logisch gevolg van de mondiale groei van de sport. Realiserende dat jaarlijks 100.000 (!) triatleten een poging wagen om zich voor Hawaii te kwalificeren, is het vrij logisch dat de ultieme race ook enigszins groeide.

 

Faire wedstrijd of niet?


Maar 2500 op het heen en weer parcours door de lavavelden brengt hoe dan ook problemen met zich mee. Lang verhaal kort: het stayeren moet terug in de ban en daarom start ook Hawaii volgend jaar met verschillende waves. We gaven het tijdschema al door op onze Facebook-pagina. De mannen profs bijten het spits af om 6.25 uur. Om half zeven gaan de vrouwen profs met onder meer Els Visser te water. Daarna volgend PC open om 6.35 uur en vanaf 6.55 uur de agegroupers 18-39 jaar, vijf minuten later de M40 enzovoorts tot om 7.25 uur de F55 weg gestuurd word en de legacy om 7.30 uur als elfde en laatste wave. We gan zien in hoeverre het positief uitpakt voor een faire, zo stayervrij mogelijke wedstrijd. In de eerste reacties lees je dat Hawaii naar twee dagen toe moet met haar wedstrijden en gezien de enorme belangstelling denk ik dat ook dat moet worden overwogen. Wordt vervolgd.

Hattrick Ben Kanute op Escape From Alcatraz


We maken tussen de vele 70.3 Ironmans door even een zijsprongetje naar misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende triathlon ter wereld (nou ja, op Hawaii na): de Escape From Alcatraz triathlon. Eigenlijk moet elke zichzelf respecterende triatleet deze legendarische wedstrijd voor de kust van San Francisco ooit gedaan hebben. Ze dateert al uit 1981 dus ook de op één na oudste wedstrijd ter wereld. Met legendarische winnaars als Scott Tinley, Mike Pigg, Simon Lessing en Greg Welch, om er een paar te noemen. Voor de derde keer op rij won Ben Kanute deze roemruchte wedstrijd, waarbij gezwommen wordt bij sterke stroming en mogelijk haaien, fietsen dwars door San Francisco met veel hoogtemeters en crossen over ionverharde stukken, trappen en de beruchte sandladder van 400 treden. Bens sterke fietsonderdeel bezorgde hem de zege, want de nummer twee Joe Maloy liep over de 12,5 kilometer flink op hem in. Maar toch kwam de Amerikaan een minuut te kort op zijn veelzijdige landgenoot. Kanute bleef ook als enige binnen de twee uur. Derde finishte de Australiër Josh Amberger zoals ie dat in 2014 ook al eens gedaan had. Grand Final-winnares Ashleigh Gentle had de race nog op haar bucket-list staan. Geen Leed voor de Australische maar winst pakken in de legendarische Alcastraz-ontsnapping. Lauren Gross finishte exact een minuut later als tweede, de derde plaats ging naar Sarah Haskins, twee keer USA.

Elf Nederlanders ontsnapten ook van boeveneiland Alcatraz


Beste Nederlander was op een 111e plaats Dennis van der Kleij. De triatleet uit Delfgauw deed 2.43 uur over de beruchte route. Hij was daarmee kanp achttiende bij de masters 40. Globetrotter Allard Holthaus uit Wagenberg was er ook weer. Na 2.46 was zijn ‘ontsnapping’ klaar, goed voor een 149e plaats en 13e bij de M45. In de top tien bij de M55 (achtste) eindigde zelfs Ernst Woerlee uit Heemstede. Louis Helsloot werd negende bij de M60. Kort voor Louis was ook Paul Slot gefinisht. Terwijl zoon Ruben zich inspande voor de Teamcompetitie in Weert, deed Paul 3.05 uur over de Escape. ,,Het is een echte happening. Op de boot naar het eiland al veel spanning. Toen de boot net vertrok kwam er nog 1 deelnemer te laat aan. Ik stondeen meter van de start van de pro’s, daar zag je goed hoe sterk de stroming is. Mijn eigen zwemstart was goed. Spring in het diepe en gaan. Ik zwom de 2,4 kilometer in 33 minuten. Daarna een hele lange wissel, want je moet bijna een kilometer lopen. Gelukkig had ik mijn schoenen al klaar staan in plaats van blootsvoets te moeten lopen.’’
Over het fietsparcours vertelt Paul het volgende: ,,Het was een goed parcours van 28 kilometer maar weinig vlak. Zo’n 450 hoogtemeters met wel weer prachtige uitzichten over de baai. Onderweg liggen veel verkeersdrempels, wat voor 1 deelnemer slecht afliep. Hij kwakte tegen de grond. Tenslotte het lopen, in totaal 12,5 kilometer. Meer een cross, weinig verhard. En twee keer een trap, waaronder de beruchte Sandladder van 400 treden. Dan ook nog eens een kilometer over het strand. Het ging al met al prima, een prachtige belevenis.’’ Onder de elf Nederlandse deelnemers één vrouw: de Almeerse Ingrid Boot-De Groot, was kort na Paul binnen in 3.05.26 uur. Daarmee was Ingrid 71e totaal en achtste bij de F45.

Nijkerk is vanavond weer aan het tijdrittriathlonnen


Het is de tweede woensdag in juni. Dat betekent traditiegetrouw tijd voor de Flitstriathlon in Nijkerk. Voor de 24e keer alweer. De organisatie is in handen van AV Nijkerk. Jarenlang werd in het zwembad gezwommen in tijdritvorm. Nu dat sinds enkele jaren het open water van de Akervaart is, houdt de organisatie wel vast aan het unieke tijdritkarakter. Om de tien seconden zijn de deelnemers vanavond aan de 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen begonnen. Wie de winnaar is van Nijkerk 2019, is pas na binnenkomst van de laatste deelnemer bekend. Dat maakt het extra spannend. Het is nu volop gaande, waarschijnlijk komen we er vanavond nog op terug in een extra WTJ. Dat is trouwens wel de 1200e dan!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.