Flitstri voor Erik en Kim; Xterra Namur Claudia; Winst zusjes De Koning Leeds: Mixed Relay wordt duathlon – WTJ 1200

DONDERDAG – Aflevering 1200 verschijnt in een tijd dat we vanuit organisatie-wege de puntjes op de i aan het zetten zijn van de Triathlonweek in Oud Gastel, die maandag begint met de Tridaagse, dinsdag het Proefzwemmen en vervolgens Jeugdtriathlon en Verwer & Janssentriathlon. Maar laten we tussen de bedrijven door de WTJ’s niet vergeten.

Erik wint op ‘oude dag’ Nijkerk nog


Al vaker gezegd dat ook het seizoen van doordeweekse wedstrijden volop bezig is. In Nijkerk was woensdagavond de traditionele Flitstriathlon, aflevering 24 al weer. Slechts één keer eerder was Erik Wolsing in Nijkerk goed voor een plek in de top tien. Maar woensdag was de VZC-er niet te houden. Dat het zwemmen een kolfje naar de hand van de man – ook cross-triathlonspecialist – is, was algemeen bekend. Menigmaal kwam hij in Kijkduin en Ameland als eerste uit het woelige water. Dat was nu ook het geval vanuit de Akervaart. Althans dat bleek achteraf, want in tijdritvorm heb je geen erg in de onderlinge posties. Twintig seconden minder snel was Leon van Hamersveld, koud terug uit de 1/3e van Bonn. Bij het fietsen hield Erik voldoende tempo om de jonge Sybe Bos uit Leusden, die de snelste fietstijd scoorde, ter weerstaan. Met lopen moesten de beide virtueel leiders wel wat inleveren op Leon toch bleef de volgorde aan de finish gelijk. Toen ook de laatste deelnemers binnen waren was het duidelijk: Erik op 1, Sybe een kleine twee minuten later op 2 en Leon slechts drie tellen verwijderd van de derde plaats. ,,Had ik er nu maar dat extra snokje aan gegeven’’zei Leon, die uiteraard niet kon zien dat Sybe zo kort voor hem zou eindigen. Mauro Dieters deed het als jeugdatleet goed op een negende plaats. Robert Mijwaart en Leo de Hartog waren resp. beste M50 en M60.

Kim Hittinger groeit snel


Onder de 250 deelnemers ook zestig vrouwen. Snelste tijd-triathlon werd gerealiseerd door Kim Hittinger, triatlete uit Bussum. Rosanne Bakker uit Nijkerk liet de snelste zwemtijd noteren, de beste op de fiets bleek Annemarie Rustenburg die met nog 5 kilometer lopen te gaan virtueel leider was. Maar Kim boog de twee minuten achterstand bij het lopen om in een halve minuut voorsprong. Na Kim en Annemarie was het Samantha de Bruin uit Veenendaal, die derde werd voor de eerste Nijkerkse Femke Huijbreghts-Jonker op een vierde plaats en beste master 40. Leon en Femke wonnen het klassement van snelste triatleet uit de gemeente Nijkerk. De 3 Musketeers uit Ermelo wonnen de estafette triathlon. Team Lina uit Kortenhoef won de Lighthouse serie voor Team Noah en Team Twan. Prachtig gedaan allen, ook complimenten aan de prima organisatie van deze oergezellige woensdagavondwedstrijd.
Begon in Bonn de drielandencup voor triatleten op de weg, in het Waalse Namen/Namur was de eerste van de drie Xterra-races in de Benelux. Luxemburg en Ameland volgen later. De Belgische wedstrijd maakt al vier jaar deel uit van het commerciële cross-triathlon circuit wat wereldwijd gehouden wordt met een WK op Maui.

Yeray en Morgane winnen Xterra Namur


De zware race met daarin de beroemde Citadel verwerkt werd voor de tweede keer gewonnen door een Belg. Yeray Luxem trad in de voetsporen van Kris Coddens, die de primeur in 2016 won. Yeray bleef in een sterk deelnemersveld de Fransman Arthur Serrieres en de verrassende Italiaan Filippo Rinaldi de baas. Met Rinaldi vocht Yeray lange tijd een verbeten duel uit, maar de Belg liep op vleugels gedragen door de vele supporters. ,,Ik had dan ook alles op deze wedstrijd staan’’, aldus de cross-specialist. Twee jonge Nederlanders deden het in dit geweld niet slecht: Victor Goené kwam bij de junioren als eerste uit het water en was ook eerste boven op de Citadel, maar daarna was de Veenendaler op en viel terug. In het totaalveld kwam hij als achttiende aan. Stadsgenoot Alex Kling kwam ten val, zijn duim stond scheef maar gelukkig niet gebroken. Hij finishte als 32e. Drie plaatsen daarachter was het Chris van Vliet. Voor master én Fries Arie de Jong was een 43e plaats het maximale. Hij werd er wel tweede M40 mee.

foto Ludo van der Put

De overwinning bij de vrouwen ging opnieuw naar de française Morgane Riou. Met ook nog een tweede en derde plaats stond Morgane zelfs alle edities op het podium van Xterra Namur. De Italiaanse Matilde Bolzan werd tweede, Morganes landgenote Camille Defer derde. Vier Nederlandse vrouwen doken de top dertig binnen. Claudia Striekwold genoot van de loodzware wedstrijd. De Eindhovense finishte als elfde en kwalificeerde zich daarmee voor het EK in Transylvanië. Silvia Brouwer kon na Maui en met het oog op Xterra Ameland natuurlijk niet weg blijven. Ze kwam 21e binnen, tevens tweede F40. Zoe van Dijk op een 25e en Marion Meijboom op een 27e plaats streden eveneens dapper mee. Bondscoach Armand van der Smissen was getuige van de prestaties, omdat ze ook bepalend waren voor kwalificatie voor het EK in Roemenië.

Alpsman is pittig


Aan het meer van Annecy werd zaterdag de Franse Alpsman gehouden. Niet opgenomen in de reeks Xtreme-triathlons, maar daar hoort ie feitelijk wel in thuis. Slechts twee Nederlanders waagden zich dit jaar aan de pittige opdracht. Kristof de Wilde was met een 110e plaats in 15.35.57 de enige die de finish op de top haalde. TVS-man Christian Monna stapte uit. De winst ging naar de Fransman Thomas Lemaitre in 11.42.59 uur. Zeven minuten later volgde landgenoot Charles Bouin en ook de Finse oud-winnaar Jarmo Rissanen bleef nog binnen de twaalf uur. Beste vrouw was Linda Guinoiseau uit Frankrijk in 13.49.46 uur. De Belgische Natalie Franken klokte met 15.26 uur de tweede tijd en de Britse Eleanor Bishop finishte aan het meer als derde. Wie binnen een bepaalde limiet niet aan de voet van de laatste beklimming is, dient daar te finishen.

Pauls verhaal uit Alcatraz


We schreven gisteren al over de Escape From Alcatraz triathlon met Paul Slot als deelnemer. Dan hebben we het meestal braafjes over de prestaties, maar eigenlijk zijn de verhalen achter zo’n deelname veel boeiender. Paul vertelde ook nog dat de US Air Force Special Operations betrokken is bij de Escape. ,,Veel zwaar getrainde militairen doen mee aan deze triathlon. Ik liep tussen twee special; forces, die elkaars verhalen deelden tijdens het lopen. Verhalen, die je als burger niet vaak hoort en indruk maakten. Niet over politiek, maar over mannen die ergens heen worden gestuurd voor hun land, voor de vrede. Ze hadden het ook over die soldaat die dit jaar op Memorial Day in Irak omkwam. Daar werd ik even heel stil van. Toe ik hem inhaalde, keek ik hem aan, gaf hem een boks en bedankte hem. Stil ploegde ik voort door het mulle zand….’’

Leeds brengt winst Barbara en Sonja de Koning in pre-race junioren


Leeds bracht dan wel geen grote successen voor onze elite-atleten. Het voorprogramma was wel een succesvolle voor de Nederlands-Britse zusjes Barbara en Sonja de Koning. Op het WTS-parcours in Leeds wonnen zij hun jeugd- en juniorraces. Volgens pa Rob de Koning is Leeds een van de belangrijkste races uit het jeugd en juniorencircuit met atleten uit de hele UK en ook buitenland. Zaterdag was het slecht weer met wind en veel regen. Sonja kwam uit het water in de eerste groep van vijf atleten en bepaalde het tempo op de fiets. Ze leidde de groep naar T2 en begon als eerst aan de run. Ze finishte ruim voro nummer twee. Barbara kwam met de razendrappe française Jessica Fullager als eerste in de wisselzone na een geweldig zwemonderdeel. Samen kregen ze het peleton op de hielen. Barbara nam fietsend de leiding en de voorsprong liep op tot 20 seconden. Later hergroepeerden de meiden weer, vanwege de spekgladde wegen. Vanuit de tweede wissel demarreerde Barbara meteen bij Jessica (zevende vorig jaar op het WK Gold Coast) en brak het finishlint met 12 seconden voorsprong.

Mixed relay triathlon wordt duathlon in Nottingham


Nu we toch in Engeland zijn. De mixed relay World Triathlon Series in Nottingham worden vanwege aanhoudende regenval een duathlon in plaats van triathlon. Dit is de verklaring:
Due to the persistent rainfall over the past week in the Nottingham area the Accenture World Triathlon Mixed Relay Nottingham on Saturday 15 June will now be held as a duathlon.
Marco van der Stel is er alvast niet blij mee. ,,Ik denk dat niemand hier op zit te wachten. We gaan er het beste van maken en ik denk dat er niet veel zal veranderen. Zo lang mogelijk mee zitten. Op de korte afstanden hebben we allemaal laten zien goed mee te kunnen ook met lopen, dus daar moeten we vertrouwen in hebben. Nadeel is dat er maar 75 procent punten worden gegeven en we dus niks kunnen verliezen, maar ook niks kunnen winnen. Morgen teambespreking over tactieken en volgorde, we gaan er eerst allemaal een nachtje over slapen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Flitstri voor Erik en Kim; Xterra Namur Claudia; Winst zusjes De Koning Leeds: Mixed Relay wordt duathlon – WTJ 1200

  • 14/06/2019 om 10:45
    Permalink

    Jammer dat de korte versie van de XTERRA niet aan bod komt. Goede prestaties van de junioren Hugo Jan Bosscher (6de totaal en 2de junior) en Lucas Goené (4de totaal en 1ste junior). Overigens is Victor Goené geen junior meer.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.