Wilhelminadorp; Willem en Marieke NK militairen; De vijf 70.3 Ironmans van 9 juni – WTJ 1201

VRIJDAG – Eens kijken of we een mooie inhaalslag kunnen maken met wedstrijdresultaten waar we nog niet aan toegekomen waren. Bovendien gaat er geen dag voorbij zonder wedstrijden, zo lijkt het. Vanmiddag was het Zeeuwse Wilhelminadorp aan de beurt. Gelukkig neemt het aantal wedstrijden in deze hoek van Nederland weer wat toe en zelfs op zo’n doordeweekse vrijdag staan toch zo’n 100 triatleten bijeen bij de door CIOS Goed en Koole Sport georganiseerde vierde aflevering van dit evenement. Zwemmen gebeurt in een zijtak van de Oosterschelde en dat is in zout water. Fietsen tussen dorp en Oosterschelde en lopen idem dito.

Rens en Nelleke winnen Wilhelminadorp


Niet eerder deed Rens de Ridder mee aan Wilhelminadorp. Nu kwam de man uit Arnemuiden om meteen een coup te plegen. De Team Unlimited-man bleef als enige onder het uur. Rens zat vroeger bij TVS’90, maar daar is niemand meer van in ons land, zo lijkt het.

Heel de zwart-oranje-witte club zit in Luxemburg, waar de club uit Spijkenisse de op twee grootste afvaardiging heeft op de 70.3 Ironman Luxemburg. Zij zorgen dus voor het leeuwendeel van de 253 Nederlandse deelnemers. Terug naar de leuke Zeeuwse wedstrijd, want na Rens volgde niemand minder dan oud-Stein winnaar en tweevoudig podiumman in Almere Remy Vasseur.

Hij deed over de sprint afstanden exact een minuut langer. We zagen een foto van de fietsende Remy voorbij komen. Dat zag er nog steeds heel strak uit. De derde plaats ging naar de Belg Kevin Strubbe, trouw deelnemer en beste master. Delphin Kruithof Kremer uit Hellevoetsluis (waar trouwens ook weer nieuwe plannen zijn voor een triathlon) en Zeeuws-Vlaming Joris Zaman maakten de top vijf compleet. Op een vijftiende plaats volgde de eerste vrouw: Nelleke Baldé in 1.06 uur. De alleskunner uit Grijpskerke bleef Chantal Koole zes minuten voor. Derde finishte Nicole Wondergem. En verder reikte het eerste uitslagenvelletje van Sjaak Sinke nog niet vanavond.

Biddinghuizen weer voor de militaire triatleten


Donderdag was het weer tijd voor het NK triathlon voor militairen in Biddinghuizen. Nu eens geen internationale deelname, al is Nederland de komende jaren wel weer in de race voor het WK militairen. Willem de Vos werd voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen der wapenbroeders. Lars Verlaan lag na het zwemmen met Rick de Greef op kop en nam snel het heft in handen bij het fietsen door de Flevopolders. Met bijna vier minuten voorsprong begon hij te lopen, maar daarin waren Willem de Vos en ook Henk Ruijssenaars beduidend sterker en sneller. Het brons ging nog wel naar Lars, die Wouter Viskil en Gijs van den Berg achter zich liet.

Beste vrouw was Marieke Jacobs, die een spannend duel met Wenda Zuidam in haar voordeel beslechtte. Derde werd de Almeerse Kim van Breda, moeder geworden en nu weer eens in een wedstrijd te zien.
De sprint triathlon was ook goed bezet. Mannenpodium met Henk Elbertsen, Michael Emmerik en Jeroen Koorn, vrouwen top met Lieke Muller, Ida van Dorp en Lonneke van Elsacker.

Van Eagleman tot Japan, Forteleza en Staffordshire

Lonneke van Zundert

De vijf 70.3 Ironmans in vogelvlucht. De Eagleman in het Amerikaanse Cambridge, Maryland werd gewonnen door Australiër Joe Gambles, die titelverdediger Cody Bals uit Canada versloeg. De Amerikaan Ada Feigh maakte het toptrio compleet. Roderik Bronkhorst was op een 45e plaats ‘onze beste man’, hij werd er zevende M30 mee. Winnares van de agegrouponly vrouwen was de Amerikaanse Danielle Dingman.
Zo’n duizend mijlen westelijker en nog voorbij Lake Michigan ligt Wisconsin. Ook daar een 70.3 Ironman met allemaal agegroup-only atleten. De Amerikanen Eric Engel en Dani Fischer wonnen. Er deden precies twee Nederlanders mee: Edwin van der Hoek werd na 6.26 uur sporten 804e en Erica den Hertog deed er een kwartiertje langer over en werd 339e bij de vrouwen. De 2500 deelnemers konden bij hun finish nog niet vermoeden dat het voor twee triatleten zo tragisch mis was gegaan. Michael McCulloch (61) en Todd Mahoney (38) kwamen in problemen in het water en overleden later in een hospitaal. De verdrinkingsoorzaak wordt van beide mannen onderzocht. Volgens de meeste deelnemers waren de natuurlijk elementen niet ongunstig. Rustig zwemwater, goede temperatuur. We zakken af naar Brazilië, naar Fortaleza voor deze Braziliaanse 70.3 IM. Vrijwel alleen Brazilianen onder de 600 deelnemers met Rodrigo Lobo en Flavia Meyer als winnaars.
Andere kant van de wereld was het 70.3 IM-tijd in Japan, in Centrair Chita Peninsula op precies te zijn. Geen Japanners in de top drie. De winst ging naar Amerikaan Kevin Collington met Kiwi Jack Moody twee minuten later als tweede en Ozzie Sam Betten op een derde plaats. Bij de vrouwen was het Australië-Zuid Afrika-Nieuw Zeeland Zeeland middels Courtney Gilfillan, Mariella Sawyer en Rebecca Clarke. De in Singapore woonachtige Lonneke van Zundert was enige Nederlandse op de 99e plaats net binnen de zeven uur en daarmee vijftiende F40.

Lucy Charles wint weer maar eens


De vijfde en laatste 70.3 IM was het dichtsbij huis. In het Britse Staffordshire deden negen Nederlanders waarschijnlijk ook hun best een slot voor het WK Nice of misschien om gewoon eens dat gevoel te hebben van een semi-Ironman finish. Vincent van Woerkom deed dat in de Engelse stad, beroemd vanwege de terriër-honden, het best. Hij werd 172e in iets meer dan vijf uur. Ruim binnen de zes uur-grens kwam Sonja Krouwels als 93e en eerste van de vier Nederlandse vrouwen over de meet. De winst ging verrassend naar de Brit George Goodwin, die topfavoriet Will Clarke versloeg. Derde was nog een Brit Elliot Smales. En ook het vrouwenpodium was op dezelfde dag als de race in Leeds, geheel Brits: Lucy Charles was na Samorin ook hier te sterk. Emma Pallant en Katrina Rye hielden de schade beperkt tot vier, respectievelijk zeven minuten achterstand.
De kwart triathlon van Beernem was voor de Belgen Arne Devliegher en Xenia Luxem. Mooi dubbelsucces met Pinksteren voor de broer en zus Luxem derhalve. Geen Nederlanders in deze wedstrijd

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.