Preview op zeven Nederlandse wedstrijden w.o. Nieuwkoop; ook WTS, World Cup en Geraardsbergen – WTJ 1202

VRIJDAG/ZATERDAG – Vrijwel helemaal bij en dan breekt het volgende weekend al weer aan. Sterker nog: op moment van publiceren zijn de eerste wedstrijden al weer begonnen. Vaderdag zondag, maar daar komt voor triatleten vaak weinig van. Eerst de zaterdag nog. In eigen land betreft het drie kleinere wedstrijden: Westerwolde, De Maasdijk-Oss en Rijssen. De eerste start niet in, maar op de Loosterplassen bij Vriescheloo. Westerwolde is namelijk een kanotriathlon. Het vooral recreatieve evenement laat zich vergelijken met de wedstrijd in het Drentse Loon. Vorig jaar wonnen Koen Blaauw en Marjolein Thunissen.

Tri Rijssen

De gemeente Rijssen-Holten heeft twee triathlons. Die hele grote is over twee weken, de kleinere is zaterdag. Het betreft de 27e Pouw Triathlon van Rijssen. Zwemmen in zwembad De Koerbelt, fietsen ten zuiden van Rijssen tot aan de A1 en lopen langs sportpark Koperbelt. Martijn Paalman en Sarah-Lynn Reuver waren vorig jaar de winnaars. Om 10 uur gaat de eerste serie het bad in. De snellere jongens zitten in de tweede startgroep met onder meer Wouter Dijkshoorn, Luc Verhamme en Europees master-kampioen Edwin Ophof. In totaal zijn er acht series met ook een trio-triathlon en een 1/8e als onderdeel.

Tri De Maasdijk-Oss

De tiende jubileumeditie van De Maasdijk is ook zaterdag. Er is een kwart en een 1/8e triathlon. Trio’s en duo’s zijn ook welkom. De club Trioss is bij de organisatie betrokken. De start is vanaf Dome X in Oss aan de Maas en vervolgens gaat het de polders tussen Oss en Ravenstein in en over de dijk langs de Maas. Een volledig autovrij parcours, waar veel publiek staat te kijken. In de te passeren dorpen Ravenstein en Teeffelen worden leuke activiteiten op touw gezet. De start van de eerste kwart is om 16.15 uur. De 1/8e gaat om 17.30 uur te water. Tom Havekes en Nienke van Zoggel wonnen een jaar geleden. In combinatie met hardloopwedstrijden, wandelen en skaten rekent de organisatie op zo’n 2000 deelnemers in totaal.

Tri Rosmalen

Opmerkelijk is wel dat daags erna op 15 kilometer afstand de tweede editie van de hernieuwde triathlon Rosmalen wordt gehouden. Stefan van Thiel, Niels Persoon en Eva Cornelisse zijn enkele triatleten op zondag rekening mee te houden. Tot dusverre troffen we de winnaar van vorig jaar Peter van Liempt en Marit Roovers niet op de startlijsten, maar je weet het nooit. Om 10.30 uur gaat de eerste 1/8e triathlon van start. De trio’s (in de vorige reeks Rosmalen-triathlons was de trio de grootste van de Benelux) sluiten in de vijfde serie de rij met hun kwart triathlon. Zeventien jaar ontbrak het evenement op de kalender, nu is de Brabantse gemoedelijkheid weer terug. Zwemmen doen de atleten in de Groote Wielenplas, strandje Deltalaan. Fietsen is in de polders ten oosten van de plas en voor het lopen gaan de deelnemers via de wijk en ook op de Groote Wielenplas heen.

GP Zandvoort

De Tri Grand Prix Zandvoort is met het oog op de terugkeer van de Formule 1 volgend jaar, natuurlijk wel een bijzondere triathlon. De wedstrijd maakt deel uit van de Tri Hard Series. Zwemmen in de Noordzee is al kicken, fietsen en lopen op het enige echter circuit van Zandvoort is dat natuurlijk helemaal. Hoogtepunt van de dag ligt om 15.30 uur het NK masters sprint. De dag begint om 12.25 uur met de jeugd en juniorenseries, daarna twee sprint-triathlons en de Olympische afstand. De dag wordt om 18 uur afgesloten met 100 deelnemers, die meedoen aan de Ceepo Grand Prix Time Trial. Een tijdrit van 4 ronden over het circuit oftewel 17 kilometer vol gas op de fiets. Melvin Welsink en Janine van der Giessen waren vorig jaar de snelsten op de triathlon. Het Nk Masters is logischerwijs de volgende wedstrijd, waar Machiel Ittmann van zichzelf aan de start moet staan. Hij pakt dit jaar immers alle NK’s mee.

Speedman Groningen

In het hoge Noorden gaan ze voor de RunX Speedman Groningen. Op en rond sportcomplex Kardinge is het allemaal te doen. De eerste kinderserie begint om 10.30 uur, de kwart en estafette zijn om 13.35 uur aan de beurt. De start is nabij het klimcentrum Bjoeks. GVAV Rapiditias tekent voor de organisatie. Er is wederom de speciale studentenserie, maar geen divisies meer. Die worden meer en meer geconcentreerd rond een aantal wedstrijden. Jacob Veenstra en Franciska Schutter wonnen de Speedman editie 2018. Favorieten zijn Devi Wolthuizen (ook al Europees kampioen), David van Oosten en bij de vrouwen doet Danne Boterenbrood mee.

Klassieker is toe aan 37e editie

Van de zeven Nederlandse wedstrijden is de klassieker in Nieuwkoop de grootste. De wedstrijd moest vanwege verkeersmaatregelen drie weken worden uitgesteld naar Vaderdag – 16 juni. Het is lang geleden dat Nieuwkoop zo ver in het seizoen zat. Vorig jaar was hier het NK, wat nu naar Klazienaveen is gegaan. De race was toen voor Evert Scheltinga en Marleen Honkoop, maar beiden zijn nu niet van de partij. Evert start een week later in Oud Gastel, waar Marleen normaliter ook had willen starten. Maar ze liet deze week weten absoluut niet fit te zijn.

Favorieten Vink+Veenman Nieuwkoop

Nieuwkoop heeft ondanks de late verplaatsing een prima veld op de been gekregen. Diederik Scheltinga neemt de familie-honneurs waar. Sven en Erik-Simon Strijk zijn erbij. En natuurlijk ontbreken ook Dirk Wijnalda en Marijn de Jonge niet. Voor verrassingen kunnen debutant Menno Koolhaas en wellicht ook Eric van der Linden zorgen. Bondscoach lange afstand Rik van Trigt bekijkt de verrichtingen alvast met het oog op het EK in Almere, later dit jaar. De parcoursen zijn genoegzaam bekend: Start Strand Zomner aan de Nieuwkoopse Plassen, dan de polders in met doorkomsten langs Noorden, Vrouwenakker, Nieuwveen, Alphen ad Rijn en terug naar Nieuwkoop. Het lopen blijft wat dichter in de buurt van Nieuwkoop met steeds de punt van Zuidhoek meepakkend.

Om 11 uur gaat het spektakel los bij – waarschijnlijk – mooi weer. Drie vrouwen zijn aan elkaar gewaagd: bronzen medaille winnares van 2018 Jorieke Casteleijn neemt het op tegen Marjan Andringa, Ingrid Eelkema, Ilona Eversdijk en Carla van Rooijen.

Nottingham RBR en Donald in World Cup Astana

Met Nieuwkoop hebben we de Nederlandse wedstrijden de revue laten passeren. Over de grenzen is het dus te doen in Nottingham de World Triathlon Series Mixed Relay met helaas vanwege zware regenval een duathlon. Helaas zeggen we niet vanwege die omzetting, maar het zijn nu eenmaal triatleten die hier kwalificatie voor Tokyo willen waarmaken, inclusief Marco, Rachel, Maya en Jorik. Donald Hillebregt is naar Astana, Kazachstan voor de zevende World Cup-race. De World Cup paratriathlon in het Franse Besançon heeft bij de rolstoelatleten Margret Ijdema en Brendan Bisschof. Nico van der Burgt is kansrijk in de PTS3. Bij de PTVI neemt Daniel Knegt met zijn bekende co-pilot Koen de Leeuw deel.

De Muur op in Challenge Geraardsbergen

Verder de Celtman in Schotland, de Schlosstriathlon in Moritzburg en drie Europese 70.3 Ironmans: Estland, het Franse Les Sables d’Olorne en natuurlijk Luxemburg. Daar staan de broers Omar en Milan Brons, Bas Diederen en Els Visser bij de pro’s aan de start met daarnaast nog 250 agegroupers uit ons land. Een record. Verder drie kleinere hele triathlons in Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië en de Xterra van Denemarken. Een van de andere hoogtepunten – naast Nieuwkoop en Luxemburg – is zondag de Challenge Geraardsbergen met de befaamde muur.

Het belooft dus een boeiend weekend vol wedstrijden te worden. Of zeggen we dat ieder weekend tegenwoordig?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.