Bas in topvorm in Luxemburg; Frankie wint Frankrijk; Nieuwkoop voor Sven en Ilona – WTJ 1204

ZONDAG – Het eerste Nederlandse succes op deze zondag kwam toch weer van Bas Diederen. Schrijf hem nooit af, zo leert zijn tweede plaats in de 70.3 Ironman Luxemburg. Over een paar weken mag Bas het opnemen tegen de grote drie uit Duitsland Frodeno-Lange-Kienle. Zij staan allemaal op het EK Ironman Frankfurt. Het geeft meteen ook aan dat Bas op dit moment nog niet bezig is met de kortere wedstrijden. Die stonden wel in zijn planning, teamcompetitie zelfs. Maar vooralsnog richt hij zich weer even op het lange werk, dan kan in de tweede seizoenshelft de snelheid weer mee tellen.

Bas is back, zoveel is zeker na Luxemburg

Snel was hij zeker in het Groothertogdom. Met name zijn halve marathon maakte diepe indruk. 1.14.34 uur, snelste looptijd van de dag. Met een achterstand van bijna zes minuten begon Bas aan dat laatste onderdeel, randje podium. Maar zijn opmars was gigantisch. Met winst had zijn prestatie natuurlijk nog meer glans gekregen, maar die Lukas Wojt kan me daar een potje zwemmen en fietsen. De Duitser mocht met comfortabele voorsprong aan het lopen beginnen en al haalde Bas dus veel terug, aan de streep bleef het zo’n minuut of drie. Brons ging naar Stenn Goetstouwers, al jaren een sterke kracht op de halves en nu een eerste 70.3-Ironman podium. Daar is zijn landgenoot Frederik van Lierde mee verwend overigens en die kreeg er weer eentje bij in de Franse race vandaag. Straks meer daarover. Stenn en Bas waren vrijwel de hele race in de achtervolging op Lukas. Ook Horst Reichel zat bij hen in de buurt en finishte als vierde. Enige tevredenheid bij Milan Brons, die zich kon revancheren voor zijn uitstappen vorig jaar in Luxemburg waarna de lange blessureperiode volgde. Nu was hij de tiende pro op 13 minuten van Wojt. ,,Zwemmen en fietsen ging heerlijk, niet super gelopen, maar de verbeteringen zijn zichtbaar’’, aldus de IQ2-man. Hoe anders verliep de race voor broer Omar. Hij is ernstig zoekende naar de vorm, zo meldde hij na afloop. Vijftiende pro lijkt mee te vallen, maar 121e in totaal van alle mannen op drie kwartier van de winnaar is voor Omar een tegenvaller. Snel herpakken in een ander wedstrijdje!

70.3 IM-winst voor Jeanet, Loena en Ingeborg

Achter de pro’s druppelden de 250 (!) Nederlanders één voor één binnen. Jeanet van den Berg was van alle agegroupers de beste vrouw en uiteraard dus ook winnares F40. De blondine uit Zwijndrecht vierde bovendien haar verjaardag, dus dat gaf de zege dubbelglans.

We volstaan even met de top vijf-klasseringen van de Nederlanders. Zouden we de top 10 pakken, dan hebben we het over 24 Nederlandse triatleten. Jeanet was niet de enige Nederlandse winnares. Ook Loena Bank schitterde bij de F18 met een zege en dat deed in de oudste categorie (F65) de Almeerse Ingeborg Schoonackers. Tweede plaatsen waren er voor Meryl Burger (F25), Haitske Overbeek (F40) en Brigitta Commendeur (F60). Brons kwam onder de Nederlanders terecht bij Krista van Soldt (F35) en Johan Bloemhof (M6). Tenslotte drie vierde plaatsen: Brenda Schuurkamp (F35), Luc Dieteren (M55) en Hans Hoonakker (M65).

Amsterdamse/Britse Frankie Sanjana wint Franse 70.3 IM

De tweede Europese 70.3 Ironman van vandaag was in Les Sables d’Olonne. Frankrijk was vandaag het land voor de FR-toppers. Frederik van Lierde won na Ironman Lanzarote nu weer een grote. We kunnen stellen dat de Belg op 40-jarige leeftijd in de bloei van zijn leven is. Vandaag liet de oud-wereldkampioen de Fransen Dennis Chevrot en Arthur Horseau achter zich. Hoe Hawaii ook uitpakt voor Frederik, zijn seizoen kan eigenlijk al niet meer stuk. Op slechts 25 minuten van de grootmeester volgde trouwens al de enige Nederlandse pro Michiel de Wilde, eveneens uit het IQ2-team. Michiel scoorde een elfde plaats en dat maakte hem euforisch op social media met quotes als ‘kippenvel, meer dan de moeite waard etc.’ De tweede ‘FR’ gold de winnares, Frankie Sanjana. Wat een prachtprestatie van de in Amsterdam woonachtige Britse. Een magistrale inhaalrace vanuit de achterhoede na zwemmen en fietsen was de basis van haar eerste grote IM-zege. Natuurlijk vroegen we Frankie naar haar ervaringen van vandaag. Hier is haar reactie (in het Engels):

So I raced at the Challenge Championship in Samorin a couple of weeks ago and DNF’d in the swim with cramp that was so bad I couldn’t walk for a few days. So today I was really nervous about starting and I just wanted to get round the race without mishap and execute a solid race. I took the swim and bike quite conservatively as a result and didn’t feel that I was having a good day. At the start of the run I realised I was in second place. We had quite a technical first part of the run including running on the beach, so I took that part quite carefully too but once I was onto the loop on the promenade I was able to start pushing a little harder. I’ve been working really hard on my running over the last year and all the effort seems to be paying off – my running was strong and felt very in control. I passed Anne and took the lead at the beginning of the third loop, although I was in the lead I didn’t know if others behind could be moving up behind me so it was only as I reached the red carpet that I really relaxed and enjoyed the win!

Luit Italianer is beste Nederlander in Estland

De eerste 70.3 Ironman van dit weekend was zaterdag al in Otepäa, Estland. Duizend deelnemers in een agegroup-only wedstrijd. De Let Rinalds Sluckis ruilde zijn tweede plaats bij de eerste editie vorig jaar in voor de overwinning. Hij klopte de lokale favoriet Timmo Jerret met een dikke minuut. De Spanjaard Ricard Costa Puigpelat eindigde als derde. De Estlandse kampioene lange afstand Maria Jänese prolongeerde haar 70.3 Ironman-winst van vorig jaar. Nu bleef ze Russin Daira Chunareva dik zes minuten voor. De Australische Shannon Proffit snelde naar brons. Voor het eerst ook Nederlanders aan de start in deze wedstrijd. Luit Italianer was op een 286e plaats de beste van hen. Hij liet 5.20 uur noteren, dat was 1 uur en 10 minuten langzamer dan de Letse winnaar. Hij was er 68e mee in zijn agegroup M30.

Nieuwkoop brengt Sven en Ilona de victorie

Nieuwkoop moest van overheidswege schuiven met de datum en dat scheelde uiteraard deelnemers. In plaats van 400 gingen er nu 212 van start. Evengoed aan de top een prima startveld, temeer daar bondscoach Rik van Trigt de wedstrijd een belangrijke graadmeter vond voor het EK in Almere. Voor dat laatste heeft Menno Koolhaas nog geen interesse, maar zijn debuut op de halve is ‘m goed bevallen. ,,Perfect zwemonderdeel, maar helaas lichamelijk mankement vroeg bij het fietsen. Veel tijd verloren en met grote achterstand als vijfde aan het lopen begonnen. Dat ging weer wel goed, ik kwam terug tot de tweede plaats. Erg tevreden met mijn debuut.’’

Ronduit blij was Sven Strijk met de overwinning in wat toch wel zijn thuiswedstrijd genoemd mag worden. Hij pakte er in Nieuwkoop tot dusverre steeds naast, maar vandaag stond er geen maat op Sven. Zijn tactiek is bekend. In het begin van het fietsen snoeihard doortrekken en zorgen dat je aan de kop komt te rijden. Dat lukte. Eerst passeerde hij Stefan Timmermans (eveneens op de halve debuterend, maar later uitgevallen) en daarna was ook Menno gezien. In de achtervolging verzamelden zich broer Erik-Simon, Menno en ook Diederik Scheltinga en Dave Rost. Menno en Stefan konden slechts even aanklampen en vielen verder terug tot op ruim acht minuten.

(Foto: Arie Bon)

De halve marathon door Nieuwkoop met het altijd meelevend publiek. Voor Sven Strijk begon de zegetocht en hoewel Menno Koolhaas de mouwen opstroopte en tot op twee minuten kwam, was de zege voor de sportman uit Bodegraven, die volgende week op jacht gaat naar zijn vijfde overwinning in Oud Gastel. Maar daar moest ie nu even niet aan denken. Menno volgde op een tweede plaats en hoewel Erik-Simon graag het familiesucces met brons compleet maakte, stak Dirk Wijnalda daar een stokje voor. De supermaster uit Bunnik finishte als derde, alsof het niets is. ES dus op vier en Hawaii-finisher Erik Doornbos op een vijfde plaats. De triatleet uit Badhoevedorp mag wellicht daardoor mee naar het EK in Almere. Later deze week zegt Van Trigt daar meer over. Eric van der Linden was achter de Belg Bart Borghs zevende en tweede master. Weer een minuut later volgde Diederik Scheltinga, die een weinig fitte week achter de rug had en dat vertaalde zich helaas met name in het lopen. De Belg Laurens Desmet en Martijn Paalman maakten de top tien compleet. Net erbuiten viel Marijn de Jonge. ,,Dan maar alles op Gastel!’’ aldus de Utrechter.

Ilona Eversdijk ging voortvarend van start, zoals we dat van de Almeerse gewend zijn. Bovendien vindt ze het heerlijk om daarna vooral veel alleen te kunnen fietsen. Streekfavoriete Ingrid Eelkema incasseerde drie minuten na het fietsen en begon als tweede aan de halve marathon. Voor Jorieke Casteleijn was er werk aan de winkel. Haar achterstand was na twee onderdelen opgelopen tot dik negen minuten. Geen nood, deze Amersfoortse weet steeds het maximale uit zichzelf te halen sinds haar leventje op z’n kop stond met de dood van vriend Eric. En dat gebeurde dus ook nu. In 1.27 was haar halve marathon klaar en kwam ze dus nog tot op een halve minuut van Ilona. Derde werd Friezin Marjan Andringa-Van der Woude, die bij het lopen Ingrid Eelkema nog van het podium afhield. Niet helemaal waar, want Ingrid was de vrouwelijke evenknie van Dirk oftewel: beste master. Het was een mooi dagje Nieuwkoop en dat is het eigenlijk al 37 jaar daar. De vele wedstrijden die er later bij gekomen ten spijt, blijft deze klassieker toch zijn kracht behouden. Het kindje van Teun Edelman behoort tot de allersterksten. NK of geen NK.

Alvast een foto van het NK

Over NK gesproken. Er was vandaag wel een NK, namelijk dat van de masters op de sprint afstand in Zandvoort. We zijn nog niet zover dat we de kampioenen allemaal al op een rijtje hebben, maar hier alvast de podiumfoto van alle kampioenen bij elkaar.

Tot later voor nog meer tri-nieuws.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.